Terug gemeenteraad

Wed 01/03/2023 - 20:00 raadzaal

Openbaar

Normaal

  • De gemeenteraad bespreekt het proces-verbaal van de zitting van 25 januari 2023.

  • Het gemeentebestuur van Hamme staat reeds dertig jaar gastvrij tegenover Habbekrats VZW. Het project kon op die manier uitgroeien van pionier tot een landsbreed gedragen, professioneel project.
    Om die reden schenkt oprichter van Habbekrats, Chris Van Lysebetten, het eerste handgeschreven reglement van voetbalploeg Vigor Wuitens aan het gemeentebestuur van Hamme.
    Dit om zijn dankbaarheid te betuigen aan zijn geboortedorp waar hij heel trots op is.

    Dit werd reeds goedgekeurd op het college van 7 februari 2023.

    De nodige documenten tot overdracht zijn voorzien.
    Het aanvaarden van een schenking is de bevoegdheid van de gemeenteraad.

  • In analogie met de realisatie van de picknickplaatsen aan De Bunt/Driegoten in het kader van Rivierpark Scheldevallei wordt er verder gewerkt aan de uitrol van de Rivierpark-huisstijl in de Scheldevallei. Het is de ambitie vanuit het project om deze huisstijl in de toekomst zoveel mogelijk te gebruiken, zeker langsheen de Schelde, Sigmagebieden en op toeristische knooppunten. Momenteel loopt ook de erkenningsprocedure voor het Geopark Schelde Delta.

    Aan de Gespoelde Put wordt er een ‘tijdscapsule’ geïnstalleerd. Een ‘tijdcapsule’ is een ruimtelijk element, gevuld met voorwerpen en/of informatie, met als doel mensen een beeld te geven van een bepaalde tijdsperiode. De tijdcapsule verwijst naar heden, verleden en toekomst (vb. een voorwerp gevonden tijdens graafwerken,  een historische bouwwerk, de verwachte resultaten van de inrichtingswerken, een geomorfologisch kenmerk). Geopark Schelde Delta werkt ook rond deze aspecten.

    De Vlaamse Waterweg NV schenkt aan de gemeente een stalen frame en een infobord, de bijhorende stenen en een zitbank. Rivierpark Scheldevallei zorgt voor de coördinatie en de opmaak van de infoborden. De realisatie van de tijdscapsule zelf is de taak van de gemeente.

    Dit werd reeds goedgekeurd op het college van 12 oktober 2021 en college van 31 januari 2023.
    De locatie werd ter plekke gekozen en besproken met dienst vergunningen.
    Het materiaal is ondertussen ter beschikking en de plaatsing zal gebeuren zodra het weer dit toelaat.

    De nodige documenten tot overdracht zijn voorzien.
    Het aanvaarden van een schenking is de bevoegdheid van de gemeenteraad.

  • OVAM wenst de lokale besturen meer te ondersteunen in de handhaving op zwerfvuil. Gedurende drie jaar (vanaf najaar 2021 tot najaar 2024) worden bij OVAM 30 handhavers tewerkgesteld die zich uitsluitend zullen bezig houden met het controleren op zwerfvuil. De eerste handhavers zwerfvuil zijn sinds 2022 actief in Hamme en intussen hebben steeds meer extra mensen de opleiding tot GAS-vaststeller afgerond. Ze worden aangestuurd vanuit het team terreincontrole bij de afdeling algemene diensten van OVAM. De handhavers zwerfvuil werken als GAS-vaststellers in samenwerking met de lokale besturen en op basis van de bepalingen over zwerfvuil in de lokale politiereglementen. Hiervoor moeten de handhavers zwerfvuil aangeduid worden als GAS-vaststeller door de gemeenteraad. In zitting van 27 april 2022 werden de eerste tien handhavers aangeduid, in zitting van 23 november 2022 werden dertien extra mensen aangesteld. Intussen werden nog drie extra brevetten uitgereikt. Ook zij dienen door de gemeenteraad als GAS-vaststeller aangeduid te worden. Vraag om dit goed te keuren.

  • Het LEKP geeft lokale besturen de kans om de klimaatambities verder op te drijven en zich hiervoor te engageren. Het LEKP ondersteunt dit engagement met klimaatbevorderende doelstellingen binnen 4 werven:

    • Werf 1: Laten we een boom opzetten (vergroening)
    • Werf 2: Verrijk je wijk (renovatie en hernieuwbare energie)
    • Werf 3: Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar (koolstofvrije (deel)mobiliteit)
    • Werf 4: Water, het nieuwe goud (droogteproblematiek)

    Het Pactportaal (https://www.lokaalklimaatpact.be) bundelt en volgt de resultaten van de LEKP- doelstellingen van de lokale besturen binnen hun grondgebied op. Eénmaal per jaar rapporteert het lokale bestuur over deze resultaten in functie van het LEKP op de gemeenteraad. Het Pactportaal toont de resultaten van de lokale besturen voor de verschillende doelstellingen van het LEKP. Op het Pactportaal kunnen zowel burgers als lokale besturen het LEKP-rapport van hun lokaal bestuur downloaden en zo nagaan hoe de doelstellingen van het LEKP ontwikkelen binnen hun lokaal bestuur.

    Dit LEKP-rapport bevat de ontvangen cijfers van de verschillende databronnen voor de voorgelegde doelstelling binnen het LEKP van Hamme. Het rapport stelt de lezer in staat om de resultaten van Hamme te vergelijken met het Vlaams Gewest. De doelstellingen zijn opgedeeld volgens de 4 werven en de algemene doelstellingen. De lezer krijgt bij elke doelstelling uitleg waarom de doelstelling het klimaat verbetert en hoe dit LEKP-rapport de resultaten van Hamme verzamelt. Verder is er een weergave van het huidig behaalde resultaat, de evolutie van het resultaat van 2021 tot 6 februari 2023, het resultaat van het Vlaamse Gewest, de exacte bron, wanneer de resultaten het laatst geüpdatet werden en hoe frequent de lezer een update kan verwachten.

  • Het gemeentelijk retributiereglement op het afleveren van conformiteitsattesten voor zelfstandige woningen werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 31/03/2021. De komst van de Vlaamse Codex Wonen en het bijbehorende Besluit Vlaamse Codex Wonen hebben de regels voor de retributie voor een conformiteitsattest gewijzigd vanaf 1 januari 2021. In het bijzonder kan een retributie gevraagd worden voor de aanvraag van een conformiteitsattest (in plaats van voor het afleveren van het attest) en zijn de maximum tarieven voor het conformiteitsattest opgetrokken.

  • Naast de opmaak van het verplichte gemeentelijk algemeen nood- en interventieplan (GANIP) kan de gemeentelijke veiligheidscel beslissen om, op basis van de gemeentelijke risicoanalyse, voor bepaalde risico's een bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) op te maken.

    Het betreft risico’s die niet frequent terugkomen (manifestaties, optochten, rondgangen, festivals, fuiven, uitzonderlijke festiviteiten, …). Dit wil niet zeggen dat zij jaarlijks niet kunnen terugkeren, doch de eventueel wisselende locatie, aard van de organisatie enz., weerhoudt de veiligheidscel om dergelijke risico’s op te nemen in het ANIP. Daarom wordt er voor dergelijke festiviteiten een Bijzonder Nood- en Interventieplan opgemaakt teneinde de samenwerking tussen de verschillende disciplines te bevorderen.

     Van 19 maart 2023 tot en met 21 maart 2023 wordt in Hamme centrum het evenement 'Carnaval' georganiseerd. Gelet op de aard en de omvang van dit evenement dient voor dit risico een bijzonder nood- en interventieplan te worden opgemaakt.

    In uitvoering van het KB van 22 mei 2020 betreffende de nood- en interventieplannen vormt dit BNIP een aanvulling op het reeds bestaande ANIP van de gemeente Hamme.

    Dit plan beschrijft de organisatie van de hulpverlening en de multidisciplinaire coördinatie van de operaties gedurende het evenement 'Carnaval'. Er zal eveneens een tijdelijk politiereglement worden opgemaakt waar onder een verbod zal afgevaardigd worden voor het gebruik van glas binnen de feestzone en tijdens de omloop van de stoet. Eveneens zal er vanaf 2023 worden ingezet op een duurzaam carnaval en dienen de caféuitbaters die binnen de feestzone vallen, gedurende een vastgelegde periode, gebruik te maken van herbruikbare bekers. Zij kregen de mogelijkheid om hierbij gebruik te maken van de bekers die aangekocht zijn door het lokaal bestuur en dienen het bijhorende retributiereglement te respecteren. De gemarkeerde onderdelen dienen nog verder te worden afgestemd met de verschillende disciplines. 

    Het BNIP wordt eveneens ter goedkeuring voorgelegd aan de veiligheidscel van 27/02/2023 en ter controle doorgestuurd naar de dienst noodplanning van de Gouverneur.

  • De eigenaar van de woning Theet 75 contacteerde het gemeentebestuur met de vraag of de gemeente zijn woning zou willen aankopen. Betrokkene had het te koop gezet maar gezien het perceel met woning opgenomen is in een ontwerp van onteigeningsplan voor aanleg fietspaden, krijgt hij de woning niet verkocht.
    Het betrokken perceel is gelegen Theet 75.
    Het college van burgemeester en schepenen besliste in onderhandeling te gaan.
    Er werd door het gemeentebestuur een schattingsverslag aangevraagd.
    Het schattingsverslag stelde een prijs van van 275.000 euro.
    Na overleg werd er tot een akkoord gekomen om de woning met grond aan te kopen voor een bedrag van 275.000 euro.
    Kantoor Notaris Ide werd door het college aangesteld als instrumenterend notaris en heeft voor deze overdracht het ontwerp van akte opgemaakt.
    De gemeenteraad dient de aankoop en de voorwaarden opgenomen in de akte goed te keuren.

  • Om het elektriciteitsnetwerk in de omgeving van Meulenbroekstraat/Marktplein te versterken wenst Fluvius een nieuwe distributiecabine te plaatsen langs de Meulenbroekstraat. De inplanting is reeds met afdeling Vergunningen bekeken.
    Fluvius wenst de grond waar de cabine zal worden opgericht aan te kopen.
    Er werd een schattingsverslag aangekocht. De waarde hierin werd bepaald op 2.268,75 euro voor de verkoop van de grond (zone voor gemeenschapsvoorziening). Ook wordt er een erfdienstbaarheid vastgelegd voor een bedrag van 59,43 euro.
    Notaris Ide werd door het college aangesteld als instrumenterend notaris en heeft voor deze overdracht het ontwerp van akte opgemaakt.
    De gemeenteraad dient de verkoop met erfdienstbaarheid en de voorwaarden opgenomen in de akte goed te keuren.

  • De SPV Hart van Hamme diende een voorstel van bedrag in om tot een mogelijke dadingsovereenkomst te komen voor het project 'PPS culturele campus en ontwikkeling Marktplein'. Het totaal bedrag van de dading bedraagt € 381.818,57.

    Detail:

    • niet-goedgekeurd verrekeningsvoorstel 2 (ondersteuning gevel/muur Dageraad): € 16.757,91
    • niet-goedgekeurd verrekeningsvoorstel 3 (onderschoeiien bestaande gevel Bib): € 18.900,30
    • hygiënische en sanitaire maatregelen ten gevolge van Covid: € 60.237,98
    • extra kosten door uitloop planning ten gevolge van Covid: € 87.232,50
    • energiekosten niet gedekt door de herziening ten gevolge van Covid en Oorlog Oekraïne: € 13.990,82
    • stijging van de materialen hoger dan de herzieningspercentages, waardoor de herziening niet de werkelijke stijging van de kosten kan dekken ten gevolge van Covid en Oorlog Oekraïne: € 184.699,07

    De gemeenteraad dient de dadingsovereenkomst goed te keuren.

  • Het LOP Hamme volgt de regelgeving inzake inschrijvingsrecht en maakt net als de voorbije jaren gebruik van een digitaal aanmeldingssysteem.

    De schoolraad van Kleuterschool Ondersteboven gaf gunstig advies inzake de voorstellen tot capaciteitsbepaling in het gemeentelijk onderwijs voor het schooljaar 2023-2024 op 13 december 2022.

    De schoolraad van GBS De Dobbelsteen vond plaats op 15 december 2022 en gaf eveneens gunstig advies.

    De capaciteitsbepaling werd ook op het ABOC d.d. 07/02/2023 besproken.

    GBS De Dobbelsteen:

    geboortejaar 2021  20
    geboortejaar 2020  20
    geboortejaar 2019  18
    geboortejaar 2018  20
       
    eerste leerjaar  20
    tweede leerjaar  25
    derde leerjaar  20
    vierde leerjaar  20
    vijfde leerjaar  22
    zesde leerjaar  15

    GKS Ondersteboven - vestiging Kaai

    geboortejaar 2021  18
    geboortejaar 2020  18
    geboortejaar 2019

     18

    geboortejaar 2018  18
  • Woonpunt DDS is van start gegaan in de gemeente Hamme, sinds 01.01.2023. Tijdens een voorbereidende fase heeft DDS, samen met Wonen Vlaanderen de huidige reglementen voor wat betreft leegstand, verwaarlozing en tweede verblijven van alle deelnemende gemeenten onder de loep genomen. Ondertussen keurde Dendermonde, Berlare en Buggenhout de reglementen op de gemeenteraad goed. In Lebbeke staat het reglement op de gemeenteraad van 26-01-2023. In de gemeente Zele loopt de voorbereidende fase.

    Het huidige heffingsreglement werd in december 2022 goedgekeurd op de gemeenteraad. Het wijzigen of aanpassen van een reglement vraagt enige voorbereiding. Woonpunt DDS heeft deze voorbereiding kunnen uitvoeren, voor de gemeenten die nog geen actieve werking hadden met een IGS. Aangezien de gemeente Hamme in 2022 nog onder begeleiding stond van Interwaas kon DDS nog geen actieve rol opnemen.

    Aangezien de reglementen op grote schaal moeten aangepast worden, is het beter om te starten met een nieuwe reglement dat gebaseerd is op de nieuwe wetgeving (Vlaamse codex Wonen 2021). Het huidige reglement is nog gebaseerd op het grond-en pandendecreet van 2010. In bijlage voeg ik het huidige reglement toe voor de vaststelling van en de heffing op verwaarlozing, met telkens in rood de nodige aanpassingen. Ik voeg ook het nieuwe reglement toe zoals het door IGS Woonpunt werd voorbereid, rekening houdend met onderstaande opmerkingen en aangepast aan de huidige wetgeving. Het nieuwe reglement zal de huidige 2 reglementen (vaststelling en heffing) verenigen.

    Voor wat betreft de manier van registreren adviseert Woonpunt DDS om niet langer het puntensysteem toe te passen. De meerderheid van de lokale besturen zijn afgestapt van dit registratieinstrument en hanteren hetzelfde technisch en beschrijvend verslag, als in het leegstandreglement.

    Het agentschap Wonen in Vlaanderen adviseert ook om van het puntensysteem over te schakelen, naar een technisch en beschrijvend verslag. In de praktijk zorgt het eerder voor conflicteren en meer discussies, dan een technisch verslag met foto’s.

    Voor wat betreft het tarief van de belasting werd een berekeningsformule toegevoegd, waarbij de gemeente de belasting niet meer verhoogd na het 5de jaar of meer. Op heden stopte de verhoging op 4 jaar. In kader van de intergemeentelijke samenwerking en de vraag om maximaal af te stemmen is er een voorkeur om de berekening van de andere gemeenten te volgen en de vermenigvuldiging door te trekken tot het 5de jaar.

    Hierdoor zullen houder(s) van het zakelijk recht maximaal een belasting van € 6.250,00 betalen, als het verwaarloosd pand 5 jaar of langer op de inventaris is opgenomen.

  • Woonpunt DDS is van start gegaan in de gemeente Hamme, sinds 01.01.2023. Tijdens een voorbereidende fase heeft DDS, samen met Wonen Vlaanderen de huidige reglementen voor wat betreft leegstand, verwaarlozing en tweede verblijven van alle deelnemende gemeenten onder de loep genomen. Ondertussen keurde Dendermonde, Berlare en Buggenhout de reglementen op de gemeenteraad goed. In Lebbeke staat het reglement op de gemeenteraad van 26-01-2023. In de gemeente Zele loopt de voorbereidende fase.

    Het huidige heffingsreglement werd in december 2022 goedgekeurd op de gemeenteraad. Het wijzigen of aanpassen van een reglement vraagt enige voorbereiding. Woonpunt DDS heeft deze voorbereiding kunnen uitvoeren, voor de gemeenten die nog geen actieve werking hadden met een IGS. Aangezien de gemeente Hamme in 2022 nog onder begeleiding stond van Interwaas kon DDS nog geen actieve rol opnemen.

    Aangezien de reglementen op grote schaal moeten aangepast worden, is het beter om te starten met een nieuwe reglement dat gebaseerd is op de nieuwe wetgeving (Vlaamse codex Wonen 2021). Het huidige reglement is nog gebaseerd op het grond -en pandendecreet van 2010. In bijlage voeg ik het huidige reglement toe voor de vaststelling van en de heffing op leegstand, met telkens in rood de nodige aanpassingen. Woonpunt DDS heeft een ontwerpreglement voorgesteld, waarin zowel het registratie als belastingreglement wordt samengevoegd tot één reglement. Er is geen reden om beiden in afzonderlijke reglementen goed te keuren. Ze maken namelijk onafscheidelijk deel uit van elkaar. Bijgevoegd in bijlage. 

    Voor wat betreft de belasting heeft de gemeente het advies gekregen om de berekening van de  belasting aan te passen. Momenteel wordt het bedrag onderverdeeld in drie delen:

    • € 1.250,00 voor een gebouw of woonhuis;
    • € 100,00 voor individuele kamer of studentenkamer zoals gedefinieerd in het Kamerdecreet, en latere wijziging door het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, hoofdstuk 3, art. 6, 10°bis;
    • € 650,00 voor elke overige woongelegenheid.

    De opdeling van de belastingbedragen wordt afgeraden, om twee redenen:

    • Als er geen kamerreglement is en er is geen ambitie om een kamerreglement te maken dan heeft een onderverdeling geen meerwaarde;
    • Er is geen omschrijving in het reglement voorzien, wat elke overige woongelegenheid betekent, waardoor er geen toepassing mogelijk is.

    Het basisbedrag wordt vermenigvuldigd met het aantal jaren, dat een leegstand pand op de inventaris is opgenomen. In Hamme stopt de vermenigvuldiging in jaar 4. De overige gemeenten stoppen met vermenigvuldigen in jaar 5.

    In kader van de intergemeentelijke samenwerking en de vraag om maximaal af te stemmen is er een voorkeur om de berekening van de andere gemeenten te volgen en de vermenigvuldiging door te trekken tot het 5de jaar. Hierdoor zullen houder(s) van het zakelijk recht maximaal een belasting van € 6.250,00 betalen, als het leegstand pand 5 jaar of langer op de inventaris is opgenomen.