Terug
Gepubliceerd op 05/05/2022

Notulen  gemeenteraad

wo 30/03/2022 - 20:00 zaal De Schelde
Aanwezig: Jan Laceur, raadsvoorzitter
Herman Vijt, burgemeester
Luk De Mey, Ann Verschelden, Koen Mettepenningen, Mieke De Keyser, Kurt De Graef, Jan Ketels, Jan De Graef, Lotte Peeters, An Geerinck, François Van den Broeck, Jan Rosschaert, Fatima Gökce, Yentl Scheirs, Henri Peelman, Guy Bogaert-De Clercq, Christoff Van Gaeveren, Agnes Onghena, Mustafa Tokgoz, Gilles Verbeke, Leo Van der Vorst, Mario Michils, Ignace Sertijn, gemeenteraadsleden
André Reuse, algemeen directeur
Verontschuldigd: Lien De Vos, Christel Vanhoyweghen, gemeenteraadsleden
Afwezig: Frank Van Erum, gemeenteraadslid

De heer raadsvoorzitter opent de zitting.

  • Openbaar

    • Normaal

      • Proces-verbaal van de vorige zitting - goedkeuring

        BESLUIT:

        Keurt het proces-verbaal van 23 februari 2022 met algemene instemming goed.

      • Gemeenteraad - huishoudelijk reglement - aanpassing - hybride/digitaal vergaderen - besluit

        REGELGEVING:

        • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder:
          • artikel 20 met betrekking tot digitale/hybride vergadering gemeenteraad.
          • artikel 38 dat bepaalt dat de gemeenteraad het huishoudelijk reglement op elk moment kan wijzigen.
        • Het gemeenteraadsbesluit van 28 oktober 2020 waarbij het huishoudelijk reglement gemeenteraad werd aangepast.
        • Het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie, in het bijzonder de bepalingen met betrekking tot het digitaal vergaderen van de beleidsorganen.
        • Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 september 2021 met betrekking tot het digitaal of hybride vergaderen lokale besturen.

        OVERWEGINGEN:

        • De gemeenteraad kan in het huishoudelijk reglement de voorwaarden en modaliteiten van digitaal en hybride zittingen bepalen.
        • De besprekingen in het college van burgemeester en schepenen van 1 juni 2021 en 22 maart 2022.
        • De voorgestelde aanpassingen zijn als volgt:

          Oude artikels

          Nieuwe artikels

          Artikel 1: De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar. De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar. De vergaderingen van de raad vinden in principe fysiek plaats. Een digitale of hybride vergadering van de raad is evenwel mogelijk conform artikel 20 Decreet Lokaal Bestuur en de modaliteiten zoals vervat in dit huishoudelijk reglement, in het bijzonder hoofdstuk 15.
          Artikel 2. - §1. - De gemeenteraad wordt bijeengeroepen door de voorzitter van de gemeenteraad (verder in dit reglement raadsvoorzitter genoemd) op de voorgestelde datum en uur en met de voorgestelde agenda, die wordt opgesteld door de raadsvoorzitter. De gemeenteraad wordt bijeengeroepen door de voorzitter van de gemeenteraad (verder in dit reglement raadsvoorzitter genoemd) op de voorgestelde datum, uur en locatie en met de voorgestelde agenda, die wordt opgesteld door de raadsvoorzitter.

          §5. - De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt.
          De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

          De oproeping vermeldt in elk geval de locatie, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt.
          De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.
          Artikel 13. - §1. - De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende raadsleden aanwezig is.

          De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende raadsleden deelneemt.

          Artikel 15. - §2. - Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de raadsvoorzitter welk raadslid aan het woord wenst te komen over het agendapunt. [...]

          Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de raadsvoorzitter welk raadslid aan het woord wenst te komen over het agendapunt. Raadsleden vragen het woord conform de richtlijnen van de raadsvoorzitter.

          [...] 

          Raadsleden, exclusief de raadsvoorzitter, dempen standaard hun microfoon.

           

          NIEUW: §3. - Agendapunten in het kader van artikel 432 Decreet lokaal bestuur (waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente in een algemene vergadering van een intercommunale herhaald wordt voor elke vergadering) hebben niet automatisch als gevolg dat de gemeenteraad over elk punt van de agenda van dergelijke algemene vergadering een expliciet standpunt moet innemen.

          Artikel 18 - [...]

          §3. Als de raadsvoorzitter het gebruik van bepaalde apparatuur in het publiek storend vindt, kan hij ingrijpen om de goede orde van de zitting te bewaren. Filmen/opnemen tijdens een besloten zitting is niet toegelaten.

           Artikel 19 - De raadsvoorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen. De raadsvoorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de vergadering doen verwijderen.
          Artikel 30 - [...] §3. Een raadslid mag geen eigen opnames gebruiken om bepaalde uitspraken te bewijzen of om aan te tonen dat bepaalde tussenkomsten niet plaatsvonden. Enkel de notulen en het zittingsverslag kunnen daarvoor het bewijs leveren.
          Artikel 38. - §3 - §3. - De vergaderingen van de commissies zijn openbaar, behalve als: [...] De vergaderingen van de commissies zijn openbaar (en zijn in principe te volgen via livestream), behalve als:
            TOEVOEGING VAN COMPLEET NIEUW HOOFDSTUK INZAKE DIGITAAL/HYBRIDE ZITTINGEN - zie hoofdstuk 15

          Artikel 52 - Voorliggend reglement dient te worden samen gelezen met alle relevante bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur al zijn ze hier niet expliciet opgenomen.

          Artikel 53 - De bepalingen van voorliggend reglement, expliciet overgenomen uit het Decreet Lokaal Bestuur zullen bij wijziging van dit decreet automatisch worden verondersteld als zijnde aangepast.

          Andere bepalingen van voorliggend reglement, die ingevolge latere wijzigingen aan het Decreet Lokaal Bestuur niet meer overeenkomstig het Decreet zouden zijn, worden verondersteld te zijn aangepast, desgevallend vervallen, overeenkomstig het Decreet. Hetzelfde geldt ingeval van latere wijzigingen aan andere toepasselijke wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen.

          Artikel 52 - Voorliggend reglement dient te worden samen gelezen met alle relevante bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur en het Besluit van de Vlaamse Regering inzake voorwaarden digitaal en hybride vergaderen, al zijn ze hier niet expliciet opgenomen.

          Artikel 53 - De bepalingen van voorliggend reglement, expliciet overgenomen uit het Decreet Lokaal Bestuur en het Besluit van de Vlaamse Regering inzake voorwaarden digitaal en hybride vergaderen, zullen bij wijziging van dit decreet automatisch worden verondersteld als zijnde aangepast.

          Andere bepalingen van voorliggend reglement, die ingevolge latere wijzigingen aan het Decreet Lokaal Bestuur en het Besluit van de Vlaamse Regering inzake voorwaarden digitaal en hybride vergaderen, niet meer overeenkomstig het Decreet/Besluit zouden zijn, worden verondersteld te zijn aangepast, desgevallend vervallen, overeenkomstig het Decreet/Besluit. Hetzelfde geldt ingeval van latere wijzigingen aan andere toepasselijke wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen.



        BESLUIT:

        Artikel 1: De gemeenteraad keurt de voorgestelde aanpassingen goed en stelt het 'huishoudelijk reglement gemeenteraad' (gecoördineerde versie) vast zoals hieronder opgenomen.

        Artikel 2: Het huishoudelijk reglement gemeenteraad zoals goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 28 oktober 2020 wordt opgeheven.

        HOOFDSTUK 1: BIJEENROEPING GEMEENTERAAD

        Artikel 1 - De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar. De vergaderingen van de raad vinden in principe fysiek plaats. Een digitale of hybride vergadering van de raad is evenwel mogelijk conform artikel 20 Decreet Lokaal Bestuur en de modaliteiten zoals vervat in dit huishoudelijk reglement, in het bijzonder hoofdstuk 15.

        Artikel 2 - §1. - De gemeenteraad wordt bijeengeroepen door de voorzitter van de gemeenteraad (verder in dit reglement raadsvoorzitter genoemd) op de voorgestelde datum, uur en locatie en met de voorgestelde agenda, die wordt opgesteld door de raadsvoorzitter. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de raadsvoorzitter worden meegedeeld.

        Desgewenst kan de raadsvoorzitter de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn gezamenlijk oproepen. De agenda’s, toelichtingen en voorstellen van beslissingen kunnen gezamenlijk ter beschikking worden gesteld.

        §2. - De oproeping wordt ten minste acht dagen vóór de dag van de vergadering aan de raadsleden bezorgd via elektronische weg in overleg met de raadsvoorzitter. In spoedeisende gevallen en in geval van artikel 6, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (verder ‘Decreet Lokaal Bestuur), kan van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

        §3. - De raadsvoorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:
        1° een derde van de zittinghebbende raadsleden;
        2° het college van burgemeester en schepenen;
        3° een vijfde van de zittinghebbende raadsleden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad de raadsleden nog niet bijeengeroepen zijn. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;
        4° de burgemeester voor zover het verzoek betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

        Dit verzoek moet ingediend worden conform de procedure zoals bepaald in artikel 2 paragraaf 4 van dit reglement.

        §4. – Het verzoek tot bijeenroeping wordt schriftelijk ingediend bij de raadsvoorzitter en zodanig dat de raadsvoorzitter de oproepingstermijnen bepaald in artikel 2 van dit reglement kan nakomen.

        De aanvragers vermelden de agenda met voor elk punt hun voorstel van beslissing met een toelichting, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. Deze voorstellen en hun toelichtingen dienen de aanvragers te bezorgen aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de raadsvoorzitter.

        §5. - De oproeping vermeldt in elk geval de locatie, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt.
        De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

        HOOFDSTUK 2: EXTRA AGENDAPUNTEN EN AMENDEMENTEN

        Artikel 3 - §1. - Raadsleden kunnen uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de toegelichte voorstellen bezorgt aan de raadsvoorzitter. Een lid van het college van burgemeester en schepenen of het college als orgaan kan van deze mogelijkheid geen gebruik maken.

        §2. - De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de raadsvoorzitter, samen met de toegelichte voorstellen mee aan de raadsleden.

        § 3. – Raadsleden kunnen uiterlijk vóór het begin van de gemeenteraad voorstellen van amendementen aan de ontwerpen van raadsbesluiten en de gerelateerde stukken indienen. Ze dienen de volledige teksten van amendementen plus een toegelicht voorstel van beslissing of toelichtende nota in bij de raadsvoorzitter en bij de algemeen directeur.

        Leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen amendementen indienen. Materiële vergissingen kunnen evenwel, namens het college, te allen tijde worden rechtgezet.

        §4. - Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan alleen worden besloten door minstens twee derde van de aanwezige raadsleden. De namen van die raadsleden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

        §5. - Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de raadsvoorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

        De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de raadsleden.

        Indien de raad deskundigen wenst te horen, bepaalt de raadsvoorzitter wanneer ze aan het woord komen.

        HOOFDSTUK 3: OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

        Artikel 4 - §1. - De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.

        §2. - De vergadering is niet openbaar:
        1° Als het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de raadsvoorzitter de behandeling in besloten vergadering.
        2° Wanneer twee derde van de aanwezige raadsleden van de gemeenteraad in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid beslissen dat de vergadering niet openbaar is. De gemeenteraad moet deze beslissing motiveren.

        Artikel 5 - De gemeenteraad is in ieder geval openbaar op het tijdstip dat raadsleden en schepenen de eed afleggen en wanneer de beleidsrapporten zoals vermeld in artikel 249 van het Decreet Lokaal Bestuur besproken worden. Ingeval de gemeenteraad bevoegd is om een tuchtstraf op te leggen, wordt de hoorzitting in het openbaar gehouden, indien de betrokkene hierom verzoekt.

        Artikel 6 - §1 - De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken. Als tijdens de openbare vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken. Als tijdens de besloten vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in openbare vergadering moet worden behandeld, wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten vergadering, enkel met dat doel, worden onderbroken.

        §2. – De raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

        HOOFDSTUK 4: AGENDA EN INFORMATIE VOOR PUBLIEK

        Artikel 7 - §1. – Behalve in spoedeisende gevallen, worden plaats, dag en uur van de raadsvergadering en de agenda openbaar gemaakt, uiterlijk acht kalenderdagen voor de vergadering via de webtoepassing van de gemeente.

        §2. - Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld op dezelfde wijze bekend gemaakt. In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering openbaar gemaakt overeenkomstig §1 van dit artikel.

        §3. – Eenieder die de raadszitting bijwoont, krijgt bij het binnenkomen de agenda van de openbare zitting overhandigd.

        §4. – De beslissingen van de gemeenteraad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de webtoepassing van de gemeente zoals bepaald in artikel 285 tot en met 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.

        §5. – De audio-opnamen waarvan sprake in artikel 30§2 worden gepubliceerd op de gemeentelijke website. Deze blijven gedurende 1 jaar consulteerbaar via de website.

        HOOFDSTUK 5: AGENDA EN INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN

        Artikel 8 - §1. – De agenda, de toelichtingen, de ontwerpbesluiten en het verslag worden aan de raadsleden ter beschikking gesteld via digitale weg, concreet via het digitale platform of via de op dat ogenblik gangbare middelen van de gemeente Hamme. Raadsleden dienen het toestel dat zij gebruiken om op dit platform in te loggen voldoende af te schermen. Eveneens dienen zij hun wachtwoord dat toegang verschaft tot het digitale platform voldoende sterk en veilig te maken. Dit wachtwoord is strikt persoonlijk.

        §2. - De bijlagen van de raadsdossiers worden zoveel als mogelijk digitaal aangeleverd.

        Documenten die niet digitaal kunnen worden aangeleverd en die te groot of te zwaar zijn om in te scannen of te kopiëren, of waarvan het scannen/kopiëren een onredelijk lange tijd in beslag zou nemen, worden niet digitaal aangeleverd.

        §3. – Wanneer de documenten omwille van technische defecten niet digitaal aangeleverd kunnen worden, kunnen ze uitzonderlijk op papier aangeleverd worden.

        Artikel 9. - Elk ontwerp van beleidsrapport wordt op zijn minst veertien dagen voor de vergadering waarop het wordt besproken aan ieder lid van de gemeenteraad via digitale weg bezorgd. Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

        Artikel 10 - §1 - Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de gemeenteraad. Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

        De raadsleden richten hun verzoek schriftelijk aan de algemeen directeur. De toelichting gebeurt tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.

        §2. - De raadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten die het bestuur van de gemeente betreffen.

        §3. – De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden na goedkeuring door het college digitaal verstuurd aan de raadsleden.

        §4. - Zonder voorafgaande aanvraag kunnen worden ingezien tijdens de dagen en uren dat de gemeentelijke diensten geopend zijn:
        1° de beleidsrapporten;
        2° de goedgekeurde notulen van de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen;
        3° de goedgekeurde notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad;
        4° de adviezen uitgebracht door gemeentelijke adviesraden;
        5° de gemeentelijke toelagereglementen, algemene politieverordeningen, belasting- en retributiereglementen.

        §5. - Buiten de documenten en dossiers bedoeld in artikel 10 §1 en §4 van dit reglement hebben de raadsleden het recht alle andere dossiers, ongeacht de drager, te raadplegen, die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, op de betrokken diensten, elke gewone werkdag van 9 tot 11 uur, van maandag tot en met vrijdag.

        Om het college van burgemeester en schepenen in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de raadsleden aan het college schriftelijk mee welke documenten zij wensen te raadplegen.

        Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de vergadering van het eerste college van burgemeester en schepenen volgend op de ontvangst van de aanvraag, meegedeeld wanneer de stukken kunnen worden ingezien.

        Bedoelde stukken dienen naargelang de dienst die ze bijhoudt, te worden opgevraagd bij de algemeen directeur, de financieel directeur of de bevoegde dienstverantwoordelijke.

        Het raadslid, dat de in deze § bedoelde stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.

        §6. - De raadsleden kunnen een afschrift afhalen van de dossiers, akten en stukken betreffende het bestuur van de gemeente, mits voorafgaande schriftelijke aanvraag.

        Per dossier zijn de eerste 5 bladzijden kopies gratis. Vanaf de 6° bladzijde dient, rekening gehouden met de kostprijs, voorafgaandelijk 0,05 € per kopie ingeval van zwart/wit en 0,10€ per kopie ingeval van kleur te worden betaald aan de gemeente.

        De gemotiveerde beslissing van het college van burgemeester en schepenen tot weigering van de aflevering van een afschrift moet uiterlijk acht werkdagen na de eerste vergadering van het college volgend op de ontvangst van de aanvraag aan het betrokken raadslid worden meegedeeld.

        §7. - De raadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken.

        Om het college in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en uur.
        Tijdens het bezoek van een gemeentelijke instelling moeten de raadsleden passief optreden. De raadsleden mogen zich niet mengen in de werking en gedragen zich als een bezoeker.

        §8. – Het inzagerecht en het bezoekrecht van de raadsleden zoals vermeld in dit artikel geldt eveneens voor de autonome gemeentebedrijven van de gemeente.

        Artikel 11. - De raadsleden hebben het recht aan de burgemeester en het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. In dit geval is een toegelicht voorstel van beslissing niet nodig.

        Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

        Onverminderd de bepalingen van het 1° en 2° lid van dit artikel, hebben de raadsleden het recht om, buiten de agenda van de gemeenteraad, vragen te richten aan het college van burgemeester en schepenen, met het oog op de behandeling ervan in de gemeenteraad. Deze vragen worden schriftelijk ingediend, via post of persoonlijk overhandigd op het secretariaat, uiterlijk vijf werkdagen voor de raadszitting, met het verzoek ze te beantwoorden op deze raadszitting. Het college beantwoordt, in de mate van het mogelijke de vragen, aan het einde van de openbare vergadering van bedoelde raadszitting. Betreffen de vragen personen, dan worden ze behandeld in de besloten vergadering. Indien, gelet op hun complexiteit, de vragen niet kunnen worden beantwoord in de bedoelde raadszitting, dan worden ze behandeld uiterlijk in de eerste daaropvolgende zitting of worden ze schriftelijk beantwoord.

        HOOFDSTUK 6: QUORUM

        Artikel 12 - In de loop van de vergadering tekenen de raadsleden de aanwezigheidslijst.
        De namen van de raadsleden, die deze lijst tekenden, worden in de notulen vermeld.

        Artikel 13 - §1. - De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende raadsleden deelneemt aanwezig is. Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende raadsleden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de raadsvoorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.

        §2. - De gemeenteraad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder het vereiste aantal aanwezige deelnemers, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige raadsleden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

        In die oproeping wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat en worden de bepalingen van artikel 26 van het Decreet Lokaal Bestuur overgenomen.

        HOOFDSTUK 7: WIJZE VAN VERGADEREN

        Artikel 14 - De raadsvoorzitter of bij diens afwezigheid, de decretaal bepaalde plaatsvervanger, conform art. 7 § 5 van het Decreet Lokaal Bestuur, zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

        Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende raadsleden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de raadsvoorzitter de vergadering voor geopend.

        Artikel 15 - §1. - De raadsvoorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de gemeenteraad aanbelangen.

        De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde tenzij de gemeenteraad er anders over beslist.

        §2. - Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de raadsvoorzitter welk raadslid aan het woord wenst te komen over het agendapunt. Raadsleden vragen het woord conform de richtlijnen van de raadsvoorzitter.

        De raadsvoorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de raadsleden.

        Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de raadsvoorzitter er anders over beslist.

        Raadsleden, exclusief de raadsvoorzitter, dempen standaard hun microfoon.

        §3. - Agendapunten in het kader van artikel 432 Decreet lokaal bestuur (waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente in een algemene vergadering van een intercommunale herhaald wordt voor elke vergadering) hebben niet automatisch als gevolg dat de gemeenteraad over elk punt van de agenda van dergelijke algemene vergadering een expliciet standpunt moet innemen.

        §4. - Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het Decreet Lokaal Bestuur. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en of/beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming. De raadsvoorzitter bepaalt wanneer de deskundigen aan het woord komen.

        Artikel 16 - Het woord kan door de raadsvoorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

        In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking wordt geschorst:
        1° om te vragen dat men niet zal besluiten;
        2° om de verdaging te vragen;
        3° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie;
        4° om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;
        5° om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;
        6° om naar het reglement te verwijzen;
        7° om de zitting voor informeel overleg te onderbreken.

        Artikel 17 - Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.
        Als een lid van de raad, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de raadsvoorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de raadsvoorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de raadsvoorzitter tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

        Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de raadsvoorzitter.

        Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

        Artikel 18 - §1. De raadsvoorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

        §2. Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de raadsvoorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de raadsvoorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

        §3. Als de raadsvoorzitter het gebruik van bepaalde apparatuur in het publiek storend vindt, kan hij ingrijpen om de goede orde van de zitting te bewaren. Filmen/opnemen tijdens een besloten zitting is niet toegelaten.

        Artikel 19 - De raadsvoorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de vergadering doen verwijderen.

        De raadsvoorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

        Artikel 20 - Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de raadsvoorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

        Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De raadsleden moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

        Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

        Artikel 21 - Nadat de raadsleden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de raadsvoorzitter de bespreking, onverminderd de bepalingen opgenomen in de artikels 15 tot en met 17 van dit reglement.

        HOOFDSTUK 8: WIJZE VAN STEMMEN

        Artikel 2 - §1. - Voor elke stemming omschrijft de raadsvoorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de gemeenteraad zich moet uitspreken.

        §2. – De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen, onthoudingen niet meegerekend. Ingeval de stemmen staken, is het voorstel verworpen.

        Artikel 23 - §1. De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening.

        De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel, met ingang van 1 januari 2020.

        §2. - Elk ontwerp van beleidsrapport wordt op zijn minst veertien dagen voor de vergadering waarop het wordt besproken aan ieder lid van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgd.

        Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

        §3. - De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

        De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

        §4. - Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

        Artikel 24 - §1. - De stemmingen in de gemeenteraad zijn niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 3 van dit artikel.

        §2. - Er zijn drie mogelijke werkwijzen van stemmen:
        1° de mondelinge stemming,
        2° de stemming bij handopsteking zoals beschreven in artikel 25 van dit reglement; bij zitten en opstaan of stemming via elektronisch uitgebrachte weg,
        3° de geheime stemming.

        Ongeacht de bepalingen van het huishoudelijk reglement wordt er mondeling gestemd telkens als een derde van de aanwezige raadsleden hierom verzoekt.

        §3. - Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:
        1° de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;
        2° het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;
        3° de beëindiging van een mandaat als vermeld in het 2de punt;
        4° individuele personeelszaken.

        §4. - Het is voor een gemeenteraadslid verboden deel te nemen aan de besprekingen en de stemmingen over de aangelegenheden zoals bepaald in artikel 27 van het Decreet Lokaal Bestuur.

        Artikel 25 - §1. - De stemming bij handopsteking geschiedt als volgt.
        Nadat de raadsvoorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in artikel 22 van dit reglement vraagt hij achtereenvolgens welke raadsleden ja stemmen, neen stemmen of zich onthouden.

        Elk gemeenteraadslid kan slechts éénmaal zijn hand opsteken om zijn keuze duidelijk te maken.

        §2. - De gewone mondelinge stemming geschiedt door elk raadslid ja, neen of onthouding te laten uitspreken.

        §3. - De raadsvoorzitter stemt het laatst, behalve bij geheime stemming .

        Artikel 26 - Voor een geheime stemming worden stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.

        De raadsleden stemmen ja, neen of onthouden zich, wanneer de stemming slechts één kandidaat betreft. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje. Wanneer één kandidaat dient te worden verkozen uit meerdere kandidaten, schrijven de raadsleden de naam van hun voorkeurkandidaat op het blanco stembriefje. De stemming kan ook door middel van een voorgedrukt stembiljet, met daarbij de namen van alle kandidaten, waarop de raadsleden hun voorkeurkandidaat aanduiden of zich onthouden.

        Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de raadsvoorzitter en de twee jongste raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

        Artikel 27 - Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld.
        Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

        Artikel 28 – Voor elke benoeming in ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

        Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

        Afwijkend van het eerste lid, kan bij specifieke procedures, wanneer meerdere kandidaten dienen te worden aangeduid, gezamenlijk worden gestemd voor alle te begeven functies. Dit kan door ja of neen te stemmen op een blanco stembriefje of onthouding. Dit kan ook door middel van een gezamenlijk stembiljet met daarop voorgedrukt de namen van de kandidaten.

        Artikel 29 - De besluiten worden genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Onder volstrekte meerderheid van stemmen wordt verstaan, meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen, onthoudingen niet meegerekend. Bij staking van stemmen (wanneer er na de stem van de voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn) is het voorstel verworpen, behalve in de gevallen zoals bepaald in artikel 28 van dit reglement.

        HOOFDSTUK 9: NOTULEN / ZITTINGSVERSLAGEN

        Artikel 30 - §1. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278 van het Decreet Lokaal Bestuur. De notulen van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de raadsvoorzitter en de algemeen directeur.

        §2. – Het zittingsverslag, overeenkomstig artikel 278 Decreet Lokaal Bestuur, wordt vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

        §3. Een raadslid mag geen eigen opnames gebruiken om bepaalde uitspraken te bewijzen of om aan te tonen dat bepaalde tussenkomsten niet plaatsvonden. Enkel de notulen en het zittingsverslag kunnen daarvoor het bewijs leveren.

        Artikel 31 - §1 - De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

        Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming vermelden de notulen hoe elk raadslid heeft gestemd. Van deze laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen genomen met unanimiteit.

        §2. De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden.

        Zoals vermeld in artikel 30§2 van dit reglement wordt het zittingsverslag vervangen door een audio-opname.

        Een raadslid kan vragen om na een eventuele stemming over een punt een beknopte rechtvaardiging van zijn stemgedrag mee te delen.

        §3. - Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 28 van het Decreet Lokaal Bestuur in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen audio-opname gemaakt.

        Artikel 32 - §1. - De notulen en de audio-opname van de vorige vergadering worden, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht kalenderdagen voor de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden via digitale weg.

        §2. - Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

        Dit wordt behandeld tijdens het eerste agendapunt van de vergadering.

        Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de raadsvoorzitter en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

        §3. - Telkens als de gemeenteraad het wenselijk acht worden de notulen staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de raadsleden en de algemeen directeur ondertekend.

        HOOFDSTUK 10: ONDERTEKENING

        Artikel 33 – §1. - De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot en met 283 van het Decreet Lokaal Bestuur.

        §2. – De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279 §1 tot en met §5 van het Decreet Lokaal Bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het Decreet Lokaal Bestuur.

        HOOFDSTUK 11: FRACTIES

        Artikel 34 - Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie. Een onderlinge vereniging tot één fractie of de vorming van twee fracties is mogelijk, uiterlijk op de installatievergadering, in de gevallen en op de wijze vastgelegd in artikel 36, §2 van het Decreet Lokaal Bestuur.

        HOOFDSTUK 12: RAADSCOMMISSIES

        Artikel 35 - De gemeenteraad richt drie commissies op die zijn samengesteld uit telkens 11 raadsleden. Zij hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

        De bevoegdheden van deze commissies worden als volgt bepaald:

        1ste commissie: algemeen, financieel en technisch beleid:

        • algemeen beleid, personeelsbeleid, wettelijke bevoegdheden (o.a. veiligheid, burgerzaken), landbouw, polders en waterwegen, communicatie;
        • financiën en begroting, economaat, ruimtelijke ordening en stedenbouw, informatica ICT-beleid;
        • lokale economie, tewerkstelling, sociale economie;
        • markten (ook jaarmarkten) en foren;
        • openbare werken, rioleringen, huisvesting, groenvoorziening;
        • verkeer, mobiliteit, fietspaden/fietsbeleid;
        • begraafplaatsen;
        • afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verzelfstandigde agentschappen van de gemeente.

        2de commissie: milieu en vrije tijd:

        • milieu en zwerfvuil;
        • dierenwelzijn;
        • cultuur
        • jeugd;
        • sport en recreatie;
        • toerisme, feestelijkheden;
        • erfgoed en patrimonium (archief);
        • participatie (wijkraden);
        • onderwijs.

        3de commissie: sociaal beleid (onverminderd de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau):

        • OCMW;
        • welzijn;
        • seniorenbeleid;
        • armoedebeleid;
        • kinderopvang;
        • ontwikkelingssamenwerking;
        • gelijke kansenbeleid;
        • gezondheid en ziektepreventie.

        De gemeenteraad kan geen eigen bevoegdheden overdragen aan de raadscommissies.

        Artikel 36 - §1. - De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld op basis van de voordrachten die worden ingediend door de fracties. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de raadsvoorzitter. Als de raadsvoorzitter voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

        Er dient naar gestreefd te worden om van elke fractie minstens één vertegenwoordiger zitting te laten hebben in elke commissie, al dan niet met stemrecht.

        Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie als vermeld in artikel 37 van het Decreet Lokaal Bestuur kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

        §2. - Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen.
        Niemand kan meer dan één akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

        Artikel 37 - Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.

        De voorzitter wordt aangewezen door de leden van de gemeenteraadscommissie.

        Artikel 38 - §1 - De commissies worden door het college van burgemeester en schepenen bijeengeroepen. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek via de gemeentelijke website.

        §2. - De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

        §3. - De vergaderingen van de commissies zijn openbaar (en zijn in principe te volgen via livestream), behalve als:
        1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;
        2° de commissie met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

        De vergaderingen over de beleidsrapporten, vermeld in artikel 249 Decreet Lokaal Bestuur, zijn in elk geval openbaar.

        §4. - De besloten vergadering kan alleen plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken. Als tijdens de openbare vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, alleen met dat doel, worden onderbroken. Als tijdens de besloten vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in openbare vergadering moet worden behandeld, wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende commissie. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt kan de besloten vergadering, alleen met dat doel, worden onderbroken.

        §5. – In principe wordt in een gemeenteraadscommissie niet gestemd over de behandelde onderwerpen. Mocht dit desgevallend toch aan de orde zijn, dan zijn de stemmingen in de gemeenteraadscommissie niet geheim.

        In afwijking van het eerste lid wordt geheim gestemd indien desgevallend een individuele persoon het voorwerp zou zijn van de stemming.

        Onder voorbehoud van het tweede lid stemmen de leden van de commissie mondeling.

        De voorzitter van de gemeenteraadscommissie stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

        §6. – De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. Deze raadsleden hebben echter geen recht op presentiegeld.

        §7. – In de loop van de vergadering van de commissie, tekenen de leden van de commissie een aanwezigheidslijst.

        §8. - De functie van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door een of meer ambtenaren van de gemeente of van het OCMW, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen.
        Bij voorkeur wordt het secretariaat inclusief de verslaggeving van een commissie waargenomen door een of twee ambtenaren uit de diensten die het meest betrokken zijn bij deze commissie. De secretaris van een commissie maakt binnen de tien werkdagen na de commissie een beknopt verslag op en bezorgt dit samen met de aanwezigheidslijst aan het secretariaat van de gemeente.

        HOOFDSTUK 13: VERGOEDINGEN

        Artikel 39 - Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:
        1° de gemeenteraad;
        2° de gemeenteraadscommissies, voor zover zij er deel van uitmaken conform artikel 37, §5 van het Decreet Lokaal Bestuur.

        Artikel 40 - Het bedrag van het presentiegeld wordt bij een afzonderlijk gemeenteraadsbesluit vastgesteld.

        Artikel 41 - De raadsleden hebben op het gemeentehuis toegang tot telefoon en internet.

        Raadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.

        De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

        De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur in overleg met de vormingsambtenaar, en worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

        Terugbetaling van bijkomende kosten veroorzaakt door een specifieke gezinssituatie wegens aanwezigheid op een raads- of commissievergadering, is mogelijk. Een verzoek tot terugbetaling met verantwoordingsstukken kan worden ingediend bij de algemeen directeur.

        Verplaatsingskosten van raadsleden buiten het grondgebied van de gemeente, noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven.

        Artikel 42 - De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de raadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de raadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

        HOOFDSTUK 14: VERZOEKSCHRIFTEN AAN DE GEMEENTERAAD EN ANDERE ORGANEN

        Artikel 43 - §1. - Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

        §2. - De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan terecht, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling. Een verzoekschrift dat duidelijk tot de bevoegdheid van het openbaar centrum maatschappelijk voor welzijn behoort, wordt overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

        §3. - Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.

        Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:
        1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;
        2° het louter een mening is en geen concreet verzoek;
        3° de vraag anoniem, zonder vermelding van naam en voornaam en adres, werd ingediend;
        4° het taalgebruik beledigend is.

        Het orgaan of de voorzitter van het orgaan doet deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen zodat het wel ontvankelijk is.

        Artikel 44 - §1. - Is het verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de raadsvoorzitter het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het verzoekschrift minstens 14 kalenderdagen voor de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

        §2. - De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

        §3. - De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

        §4. - Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de eerste bespreking in dit orgaan, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

        HOOFDSTUK 15: DIGITALE ZITTINGEN

        Algemene modaliteiten

        Artikel 45 – §1. De modaliteiten inzake hybride/digitale vergaderingen zoals vastgelegd in het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 september 2021 over de voorwaarden voor digitaal of hybride vergaderen voor de organen van de lokale besturen dienen gevolgd te worden.

        §2. Als er zich tijdens de vergadering technische problemen voordoen, waardoor de vergadering niet meer via een livestream te volgen is, kan de raad geen rechtsgeldige besluiten meer nemen. Er dient dan ofwel te worden gewacht tot de livestream terug beschikbaar is ofwel een andere datum vastgelegd te worden waarop verder vergaderd kan worden.

        Artikel 46 - §1. Bij een digitale raadsvergadering heeft ieder raadslid afzonderlijk toegang tot de beraadslaging en de stemming. De leden die digitaal deelnemen aan de vergadering, volgen de zitting via een audiovisuele verbinding.

        §2. - Minstens in die gevallen waarin de vergadering van de raad in digitale of hybride vorm plaatsvindt, zal de vergadering van de raad live te volgen zijn via streaming. De beelden blijven eigendom van het lokaal bestuur. De besloten vergadering wordt niet gestreamd.

        Digitale/hybride gemeenteraadscommissie

        Artikel 47 - Mits akkoord van de fractieleiders kunnen de commissies digitaal of hybride vergaderen

        Uitzonderlijke omstandigheden volledig digitale raadszitting

        Artikel 48 - §1. Tijdens een federale crisisfase beslissen raadsvoorzitter en burgemeester samen over de wijze van vergaderen (digitaal of hybride volgens de voorwaarden in dit reglement).

        §2. Wanneer de aangewezen vergaderlocatie onverwacht fysiek niet toegankelijk is, beslissen raadsvoorzitter en burgemeester samen over de wijze van vergaderen (digitaal of hybride volgens de voorwaarden in dit reglement).

        §3. Wanneer een dringend noodzakelijk beslissing van de raad nodig is in de zin van artikel 23 Decreet Lokaal Bestuur en 3/4 van de raadsleden (afgerond naar boven) daar vooraf mee akkoord gaat, kan de voorzitter voorstellen om een digitale raadsvergadering te laten doorgaan. De voorzitter stuurt een e-mail naar alle raadsleden met de vraag om akkoord te gaan om digitaal te vergaderen. Deze e-mail bevat naast de voorziene dag, tijdstip en agenda van de eventuele vergadering minstens een toegelicht voorstel van beslissing waarbij de dringende noodzakelijkheid gemotiveerd wordt. Van zodra 3/4 van de raadsleden (afgerond naar boven) positief geantwoord heeft via e-mail stelt de voorzitter de uitzonderlijke omstandigheid vast en volgt de officiële oproeping.

        §4. Tijdens de vergadering kan de voorzitter op eigen initiatief of op de vraag van een raadslid voorstellen om de vergadering te schorsen en op de volgende avond met de resterende agendapunten digitaal verder te zetten. Het voorstel wordt enkel aangenomen met het akkoord van 3/4 van de raadsleden (afgerond naar boven). Voor de digitaal verdergezette fysieke vergadering gelden, behoudens de specifieke bepalingen over digitaal vergaderen, de gewone regels uit het Decreet Lokaal Bestuur en dit huishoudelijk reglement.

        Uitzonderlijke omstandigheden hybride raadszitting

        Artikel 49 - §1. Volgende personen kunnen digitaal deelnemen aan de fysieke vergadering van de gemeenteraad:

        1° het raadslid dat om medische redenen, om studieredenen of wegens verblijf in het buitenland gedurende een minimale termijn van twaalf weken niet aanwezig kan zijn op de fysieke vergaderingen van de gemeenteraad en de vergadering digitaal wenst bij te wonen. Hij richt daarvoor een schriftelijk verzoek aan de raadsvoorzitter. Bij het verzoek tot digitaal bijwonen van de vergadering wegens medische redenen wordt een geneeskundig getuigschrift van maximaal vijftien dagen oud gevoegd, dat tevens de minimale termijn van afwezigheid om medische redenen aangeeft. Bij het verzoek tot digitale deelname om studieredenen of verblijf in het buitenland wordt een attest van de onderwijsinstelling of opdrachtgever gevoegd;

        2° het raadslid dat de raad digitaal wenst bij te wonen omwille van de geboorte of adoptie van een kind. Dat gemeenteraadslid kan op zijn schriftelijke verzoek, gericht aan de raadsvoorzitter, de raad digitaal bijwonen, op zijn vroegst vanaf de zesde week voor de vermoedelijke datum van de geboorte of van de adoptie, tot het einde van de negende week na de adoptie of geboorte. Op schriftelijk verzoek wordt die periode verlengd met een duur die gelijk is aan de termijn waarin het raadslid de vergaderingen wel fysiek gevolgd heeft tijdens de periode van zes weken die aan de dag van de geboorte of de adoptie voorafgaat. Bij de geboorte of de adoptie van een meerling kan de periode van digitale deelneming verlengd worden met een periode van maximaal twee weken op verzoek van het gemeenteraadslid;

        3° het raadslid dat door palliatief verlof of verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek familielid tot en met de tweede graad of van een zwaar ziek gezinslid gedurende minimaal twaalf weken niet fysiek aanwezig kan zijn op de vergaderingen van de gemeenteraad en digitaal aan de raad wenst deel te nemen. Hij richt daarvoor aan de raadsvoorzitter een schriftelijk verzoek, waarbij een verklaring op erewoord gevoegd is waarin het raadslid zich bereid verklaart om bijstand of verzorging te verlenen. De naam van de patiënt hoeft niet te worden vermeld.

        Het raadslid bezorgt zijn vraag en het bewijsstuk ten laatste 24 uur voor de aanvang van de vergadering aan de raadsvoorzitter en aan de algemeen directeur.

        §2. Een raadslid dat tijdens een raadsvergadering in quarantaine of isolatie zit op basis van de coronamaatregelen of andere gezondheidsmaatregelen/veiligheidsmaatregelen zoals bepaald door een hogere overheidsinstantie kan digitaal deelnemen aan de fysieke raadsvergadering. Het raadslid bezorgt daartoe ten laatste 4 uur voor aanvang van de vergadering een schriftelijke verklaring op eer aan de voorzitter van de raad en aan de algemeen directeur.

        Quorum

        Artikel 50 - §1. Raadsleden die op digitale wijze deelnemen tekenen geen aanwezigheidslijst – evenwel controleert de raadsvoorzitter hun aanwezigheid. De raadsleden loggen in onder hun eigen naam (met eventueel vermelding van hun fractie), zodat hun namen eveneens in de notulen vermeld kunnen worden. Zij laten hun camera aanstaan gedurende de hele vergadering. Bij technische problemen brengen zij de raadsvoorzitter hiervan op de hoogte.

        §2. Raadsleden die evenwel tijdelijk even weggaan van de camera melden dit aan de raadsvoorzitter, evenals wanneer ze terugkeren. Wanneer raadsleden die normaal in beeld zouden moeten zijn niet voor de camera blijken te zitten, en daarover niets gemeld hebben, dan wordt aangenomen dat ze de vergadering definitief verlaten hebben.

        Wijze van stemmen

        Artikel 51 - §1. Publieke stemmingen tijdens een digitale vergadering: hiervoor wordt een door het gemeentebestuur aangeduide tool gebruikt. De raadsleden stemmen conform de richtlijnen van de raadsvoorzitter. De voorzitter controleert de authenticiteit van de uitgebrachte stem en maakt de uitslag onmiddellijk kenbaar.

        §2. Publieke stemming voor digitale deelnemers aan een hybride vergadering: raadsleden die digitaal deelnemen aan de fysiek vergadering stemmen conform de richtlijnen van de raadsvoorzitter of op dezelfde wijze als de raadsleden die fysiek deelnemen, zoals voorzien in artikelen 29/30 van dit huishoudelijk reglement. Digitaal deelnemende raadsleden stemmen pas nadat de fysieke aanwezigen hun stem hebben uitgebracht. De voorzitter controleert de authenticiteit van de uitgebrachte stem en maakt de uitslag onmiddellijk kenbaar.

        §3. Anonieme stemming: hiervoor wordt een door het gemeentebestuur aangeduide tool gebruikt. De raadsleden stemmen anoniem via een digitaal platform om stemformulieren op te maken en de stemming op te volgen, en waarbij de anonimiteit van de stemmers wordt gegarandeerd. De voorzitter controleert de authenticiteit van de uitgebrachte stem en maakt de uitslag onmiddellijk bekend.

        Indien bij het afsluiten van de stemming door de voorzitter het aantal stemmen niet overeenstemt met het aantal deelnemers aan de vergadering, wordt de stemming als ongeldig beschouwd en wordt tot een nieuwe stemming overgegaan. Komt het aantal stemmen na de tweede stemming nog niet overeen met het aantal deelnemers, dan worden deze genotuleerd als ‘x-aantal aanwezigen namen niet deel aan de stemming’.

        HOOFDSTUK 16: SLOTBEPALINGEN

        Artikel 52 - Voorliggend reglement dient te worden samen gelezen met alle relevante bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur en het Besluit van de Vlaamse Regering inzake voorwaarden digitaal en hybride vergaderen, al zijn ze hier niet expliciet opgenomen.

        Artikel 53 - De bepalingen van voorliggend reglement, expliciet overgenomen uit het Decreet Lokaal Bestuur en het Besluit van de Vlaamse Regering inzake voorwaarden digitaal en hybride vergaderen, zullen bij wijziging van dit decreet automatisch worden verondersteld als zijnde aangepast.

        Artikel 54 - Andere bepalingen van voorliggend reglement, die ingevolge latere wijzigingen aan het Decreet Lokaal Bestuur en het Besluit van de Vlaamse Regering inzake voorwaarden digitaal en hybride vergaderen, niet meer overeenkomstig het Decreet/Besluit zouden zijn, worden verondersteld te zijn aangepast, desgevallend vervallen, overeenkomstig het Decreet/Besluit. Hetzelfde geldt ingeval van latere wijzigingen aan andere toepasselijke wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen.

      • Kerkbesturen - jaarrekeningen 2021 - advies

        REGELGEVING:

        • Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder artikels 54 en 56 met betrekking tot de jaarrekening en eindrekening, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012.
        • Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, gewijzigd bij besluiten van 14 december 2012 en 16 mei 2014, in het bijzonder artikel 39 tot en met 44.
        • Het ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst en van de centrale besturen van de eredienst, gewijzigd bij besluit van 12 februari 2013.
        • De afsprakennota voor de meerjarenplanning 2014-2019, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 november 2013 en herbevestigd tijdens het overleg van 18 juni 2019.

        OVERWEGINGEN:

        • De gecoördineerde indiening op 28 februari 2021 door de secretaris van het Centraal Kerkbestuur Hamme van de jaarrekeningen 2021 van de kerkbesturen ressorterend onder het Centraal Kerkbestuur Hamme.
        • Overwegende dat de rekeningen sluiten met volgend resultaat:

        rekening 2021 kerkbestuur

         

        saldo exploitatie 2020

        in euro

         

        saldo investeringen 2020

        in euro

         

        saldo exploitatie 2021

        in euro

         

        saldo investeringen 2021

        in euro

         

        investeringstoelage 2021 in euro

         

        exploitatietoelage 2021

        in euro

        Sint Anna

        4325,77

        30722,97

        2112,84 

        180328,46 

        0,00 

        10589,00 

         H. Hart

        5099,52

        -0,18

        6243,67 

        -0,18 

        0,00 

        18826,00 

         Sint Jozef

        2495,10

        0,00

        6256,20 

        0,00 

        17530,94 

        14120,00 

         OLV Zogge

        2893,51

        404299,18

        4419,93 

        404299,18

        0,00 

        14120,00 

         H.Familie

        5741,36

        0,00

        8724,53 

        0,00 

        2022,15 

        15689,00

         Sint Martinus

        522,71

        368205,58

        3554,36

         282495,27

        152130,17 

        29808,00 

         Sint Pieter

        16041,43

        10191,39

        -722,99

         10191,39

         0,00

        37472,61 

         
        • Het vormelijk en inhoudelijk nazicht met de oplijsting van de verplichte documenten (bijlage die integraal deel uitmaakt van dit besluit) en de vaststellingen die deel uitmaken van dit besluit, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 22 maart 2022, met een gunstig advies voor de kerkbesturen Sint-Anna en O.L.Vrouw Zogge zonder opmerkingen, een gunstig advies met opmerkingen voor de kerkbesturen H.Hart, Sint-Jozef, H. Familie en Sint-Pieter en een ongunstig advies voor het kerkbestuur Sint-Martinus wegens vormelijk niet conform en overtreding van fundamentele boekhoudregels. 

        BESLUIT:

        Artikel 1:  De jaarrekeningen over het dienstjaar 2021 van de kerkfabrieken Sint-Anna, O.L.Vrouw Zogge, H.Hart, Sint-Jozef, H. Familie en Sint-Pieter worden gunstig geadviseerd met voorbehoud van de opmerkingen in het verslag van het vormelijk en inhoudelijk nazicht voor de kerkbesturen H.Hart, Sint-Jozef, H. Familie en Sint-Pieter, volgens de bijlage die integraal deel uitmaakt van dit besluit.

        Artikel 2: De jaarrekening over het dienstjaar 2021 van de kerkfabriek Sint-Martinus wordt ongunstig geadviseerd wegens vormelijk en inhoudelijk onvolledig en het niet naleven van fundamentele boekhoudregels, volgens het verslag van het vormelijk en inhoudelijk nazicht; bijlage die integraal deel uitmaakt van dit besluit.

        rekening 2021 kerkbestuur

         

        saldo exploitatie 2020

        in euro

         

        saldo investeringen 2020

        in euro

         

        saldo exploitatie 2021

        in euro

         

        saldo investeringen 2021

        in euro

         

        investeringstoelage 2021 in euro

         

        exploitatietoelage 2021

        in euro

        Sint Anna

        4325,77

        30722,97

        2112,84 

        180328,46 

        0,00 

        10589,00 

         H. Hart

        5099,52

        -0,18

        6243,67 

        -0,18 

        0,00 

        18826,00 

         Sint Jozef

        2495,10

        0,00

        6256,20 

        0,00 

        17530,94 

        14120,00 

         OLV Zogge

        2893,51

        404299,18

        4419,93 

        404299,18

        0,00 

        14120,00 

         H.Familie

        5741,36

        0,00

        8724,53 

        0,00 

        2022,15 

        15689,00

         Sint Martinus

        522,71

        368205,58

        3554,36

         282495,27

        152130,17 

        29808,00 

         Sint Pieter

        16041,43

        10191,39

        -722,99

         10191,39

         0,00

        37472,61 

        Artikel 2: Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de gouverneur van de Provincie Oost-Vlaanderen.

      • Belasting op 'verhuur voertuig met bestuurder' - vrijstelling omwille van coronamaatregelen - goedkeuring - besluit

        REGELGEVING:

        • Decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg.
        • Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie-en gemeentebelastingen.
        • Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
        • Decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer.
        • Decreet van 17 juli 2020 over tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de coronacrisis.

        OVERWEGINGEN:

        • De gemeenten kunnen in het kader van maatregelen om de impact van COVID-19 op de sector van het individueel bezoldigd personenvervoer te beperken en rekening houdend met de tijdelijke inactiviteit of de verminderde activiteit van de onderneming beslissen een vrijstelling of teruggave toe te staan van de belasting die de vergunninghouder moet betalen op basis van artikel 43 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer.
        • Het Vlaams Gewest legt decretaal een te indexeren belasting op van € 250,00 (voor 2020: € 357,65, voor 2021: € 359,12) per jaar en per voertuig voor het verhuren van voertuigen met bestuurder.
        • Gemeenten moeten hiervoor geen eigen belastingreglement goedkeuren, want dit is reeds een bepaling in het desbetreffende decreet.
        • De bevoegdheid om vrijstelling van de belasting te verlenen komt toe aan de gemeenteraad.

        BESLUIT:

        Artikel 1: Keurt een vrijstelling goed van de belasting voor het verhuren van voertuigen met bestuurder (VVB) voor de aanslagjaren 2020 en 2021 conform het decreet van 17 juli 2020 over tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de coronacrisis.

        Artikel 2: Aan de belastingplichtigen die de belasting voor aanslagjaar 2020 reeds betaalden, wordt de volledige belasting terugbetaald.

        Artikel 3: Voor aanslagjaar 2021 wordt aan de belastingplichtigen meegedeeld dat zij vrijgesteld zijn van deze belasting.

      • Besluit van de burgemeester - organisatie carnaval Hamme 2022 – bekrachtiging - besluit

        REGELGEVING:

        • De Nieuwe Gemeentewet, in het bijzonder:
          • Artikel 133 dat bepaalt dat de burgemeester de gemeenteraad informeert over de aan hem bij wet toegewezen uitgeoefende bevoegdheden en dat dit artikel rechtsgrond geeft aan een tijdelijke politieverordening.
          • Artikel 134§1 dat bepaalt dat de burgemeester in uitzonderlijke, hoogdringende omstandigheden politieverordeningen kan opmaken in plaats van de gemeenteraad, en dat bepaalt dat de gemeenteraad dergelijke verordening dient te bekrachtigen.
          • Artikel 135§2 met betrekking tot het uitoefenen van bevoegdheden inzake gezondheid, veiligheid en rust en dat dit artikel rechtsgrond geeft aan een tijdelijke politieverordening.
        • Het Algemeen Politiereglement Politiezone Hamme Waasmunster zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 juni 2021.
        • Burgemeestersbesluit van 16 maart 2022 getiteld 'Politieverordening - organisatie carnaval Hamme 2022 – goedkeuring – besluit'.

        OVERWEGINGEN:

        • Naar aanleiding van de omschakeling naar code geel inzake de coronapandemie, werd door het college van burgemeester en schepenen in zittingen van 8 maart 2022 en 15 maart 2022 de organisatie van een (afgeslankte) editie van de wuitensfeesten besproken. Hiertoe werd er in analogie met vorige jaren een tijdelijk verbod uitgevaardigd op het schenken van dranken in glazen recipiënten binnen een welbepaalde perimeter die van toepassing is in die periode, dit in het kader van de openbare orde en de veiligheid.
        • De burgemeester diende dit besluit te nemen te nemen, gezien door de evolutie in de coronacijfers en de daarbijhorende omschakeling naar code geel beslist werd door het college van burgemeester en schepenen dat er toch een afgeslankte editie van de wuitenscavalcade kon doorgaan op zondag 27 maart 2022 (met daarop volgende festiviteiten). De gemeenteraad, met geplande eerstvolgende zitting op 30 maart 2022, kon dergelijk reglement dus niet tijdig uitvaardigen.
        • De gemeenteraad dient het besluit evenwel te bekrachtigen.

        BESLUIT:

        Enig artikel: bekrachtigt het burgemeestersbesluit van 16 maart 2022 getiteld 'Politieverordening - organisatie carnaval Hamme 2022 – goedkeuring – besluit'.

      • Gemeentepersoneel – vaststelling organogram – goedkeuring - besluit

        REGELGEVING:

        • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 161 dat bepaalt dat de gemeenteraad het organogram vaststelt en daarin de leden van het managementteam aanduidt.
        • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 171 dat bepaalt dat de algemeen directeur in overleg met het managementteam zorgt voor de opmaak van het voorontwerp van het organogram.
        • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 179 dat bepaalt dat het managementteam minimaal bestaat uit de algemeen en financieel (adjunct-)directeurs, de burgemeester of een door hem aangeduide schepen en ander leden waarvan de deelname nuttig wordt geacht.
        • Het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
        • Het gemeenteraadsbesluit van 29 april 2009 waarbij de formatie van het gemeentepersoneel werd vastgesteld, en waarvan akte werd genomen door de heer gouverneur op 2 juli 2009 en die werd gewijzigd door latere besluiten.
        • De raadsbeslissing van 27 februari 2019 waarin de samenstelling van het Managementteam (MAT) en MAT+ werden vastgesteld.
        • De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
        • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

        OVERWEGINGEN:

        • Het meerjarenplan 2020-2025, in het bijzonder beleidsdoelstelling BD-10 Faciliteren integratie gemeente en OCMW tot één organisatie, AP-23- Doorlichting organisatie met focus op het opmaken van een geïntegreerde organisatiestructuur, ACT-1407 #dynHAMisch - voorstel nieuw organisatiemodel.
        • Naar aanleiding van de integratie van het gemeentebestuur en het OCMW bleek een grondige evaluatie van de geïntegreerde organogrammen van de beide besturen noodzakelijk. 
        • Onder begeleiding van een extern bureau, CC Consult, werd een nieuwe hedendaagse organisatiestructuur uitgewerkt die het bestuur in staat moet stellen om de huidige en toekomstige uitdagingen aan te gaan.
        • Het WZC en het onderwijs werd niet opgenomen aangezien zij in een aparte financieringsstructuur zitten en gelet op het lopende IFIC-project voor de zorg.
        • De voorgestelde wijzigingen werden besproken in het college van burgemeester en schepenen.
        • De personeelsformatie heeft de waarde van een plan op het operationele niveau. Ze stelt de “personele middelen” vast voor de uitvoering van het beleid zoals het op dat ogenblik uitgetekend en bekend is. De formatie is bovendien een veranderlijk beheersinstrument, dat kan bijgestuurd worden naarmate de opvattingen over de dienstverlening evolueren en het werkvolume of de werkprocessen veranderen.Het decreet Lokaal bestuur heeft de verplichting tot een organogram afgeschaft.
        • Het organogram geeft de organisatiestructuur van de gemeentelijke diensten weer en geeft de gezagsverhoudingen aan. Het dient te worden aangepast in functie van wijzigingen in de formatie en het optimaliseren de werking van de diensten. In de nieuwe lay-out wordt de functie van de formatie geïntegreerd in het organogram.
        • Het managementteam heeft het voorontwerp van de personeelsformatie en het organogram, opgesteld  door de algemeen directeur in overleg met het managementteam overeenkomstig artikel  171 van het decreet lokaal bestuur, besproken op 17 maart 2022.
        • Het onderhandelingscomité bereikte een akkoord in de vergadering van het bijzonder overleg- en onderhandelingscomité van 14 maart 2022.
        • In de raadscommissie van 23 maart 2022 werd het project en het voorgestelde organogram toegelicht.
        • De financiële nota van de financieel directeur.
        Publieke stemming
        Aanwezig: Jan Laceur, Herman Vijt, Luk De Mey, Ann Verschelden, Koen Mettepenningen, Mieke De Keyser, Kurt De Graef, Jan Ketels, Jan De Graef, Lotte Peeters, An Geerinck, François Van den Broeck, Jan Rosschaert, Fatima Gökce, Yentl Scheirs, Henri Peelman, Guy Bogaert-De Clercq, Christoff Van Gaeveren, Agnes Onghena, Mustafa Tokgoz, Gilles Verbeke, Leo Van der Vorst, Mario Michils, Ignace Sertijn, André Reuse
        Voorstanders: Jan Laceur, Herman Vijt, Luk De Mey, Ann Verschelden, Koen Mettepenningen, Mieke De Keyser, Kurt De Graef, Jan Ketels, Jan De Graef, Lotte Peeters, An Geerinck, François Van den Broeck, Jan Rosschaert, Fatima Gökce, Yentl Scheirs, Henri Peelman, Guy Bogaert-De Clercq, Christoff Van Gaeveren, Leo Van der Vorst, Mario Michils, Ignace Sertijn
        Onthouders: Agnes Onghena, Mustafa Tokgoz, Gilles Verbeke
        Resultaat: Met 21 stemmen voor, 3 onthoudingen

        BESLUIT:

        Artikel 1: Op basis van de  gewijzigde personeelsbehoeften worden de formatie en het organogram van het statutair en het contractueel personeel, zoals laatst vastgesteld bij raadsbesluit van 29 november 2021 vervangen en vastgesteld door het organogram zoals in bijlage.

        Artikel 2: De volgende functietitels wijzigen als volgt en dienen in eerdere documenten en beslissingen als dusdanig te worden gelezen:

        • afdelingshoofd wordt departementshoofd
        • diensthoofd wordt teamverantwoordelijke

        Artikel 3: Het Managementteam (MAT) bestaat uit de burgemeester, de decretale graden en de departementshoofden. Het MAT+ wordt afgeschaft.

        Artikel 4: De raad beslist om deze wijziging door te voeren, rekening houdend met de voorziene budgetten en de financiële nota van de financieel directeur.

        Artikel 5: De raad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om over te gaan tot realisatie van het organogram.

      • Overeenkomst nr. 22/023 inzake de mededeling van persoonsgegevens door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid - goedkeuring - besluit

        REGELGEVING:

        • Wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de sociale zekerheid.
        • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, meer bepaald:
          • artikel 2 met betrekking tot de taken van een lokale overheid,
          • artikel 40§1 met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.
        • Het belastingreglement van 15 december 2021 betreffende de algemene heffing op gezinnen.

        OVERWEGINGEN:

        • Wanneer een lokale overheid aan de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid vraagt om de lijst van de inwoners die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van de verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen te krijgen met het oog op de automatische toekenning van een belastingvermindering of een ander aanvullend voordeel, dan moet de lokale overheid een overeenkomst laten goedkeuren door de gemeenteraad.
        • De gevraagde persoonsgegevens worden door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid slechts meegedeeld nadat ze een afschrift van de gemeenteraadsbeslissing hebben ontvangen waardoor wordt aangetoond dat de raadsleden op de hoogte werden gebracht.
        • Overeenkomst nr. 22/023 inzake de mededeling van persoonsgegevens door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid aan de gemeente Hamme voor de automatische toekenning van aanvullende rechten, met toepassing van beraadslaging nr. 16/008 van het sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid, overeenkomstig artikel 11bis van de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de sociale zekerheid.

        BESLUIT:

        Enig artikel:

        Tussen

        de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid,
        Willebroekkaai 38 te 1000 Brussel,
        vertegenwoordigd door de heer Frank Robben, administrateur-generaal,
        hierna “KSZ” genoemd,
        enerzijds

        en

        de gemeente Hamme
        Marktplein 1 te 9220 Hamme,
        vertegenwoordigd door de heer Herman Vijt, burgemeester,
        hierna “gemeente” genoemd,
        anderzijds

        wordt overeengekomen hetgeen volgt.


        Artikel 1. VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST

        Deze overeenkomst beoogt de mededeling, door de KSZ aan de gemeente, van de inwoners die, omwille van hun socialezekerheidsstatuut (of dat van hun rechthebbenden), recht hebben op één of ander voordeel binnen of buiten de sociale zekerheid, uitsluitend met het oog op de automatische toekenning van aanvullende rechten vastgesteld in het gemeentelijk reglement van 15 december 2021 of in een uitdrukkelijke verklaring dienaangaande.
        De betrokken partijen verbinden er zich uitdrukkelijk toe om alle bepalingen van beraadslaging nr. 16/008 van het sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid na te leven. Deze overeenkomst kan in geen geval afbreuk doen aan de bepalingen van deze beraadslaging of aan de bepalingen van de regelgeving vermeld in artikel 8 van deze overeenkomst.


        De gemeente zal aan de KSZ de inwoners die potentieel in aanmerking komen voor de toekenning van een aanvullend recht en een kopie van het hogervermeld gemeentelijk reglement of de uitdrukkelijke verklaring dienaangaande overmaken. De betrokkenen worden geïdentificeerd aan de hand van hun identificatienummer van de sociale zekerheid. In het kader van de principes van finaliteit en proportionaliteit (minimale gegevensverwerking) is het van belang dat enkel de betrokken inwoners overgemaakt worden en dat er geen onderzoek gevoerd wordt naar de volledige populatie.


        De KSZ is verwerkingsverantwoordelijke voor de volgende verwerking: de KSZ zal de door de gemeente overgemaakte inwoners eerst vergelijken met de persoonsgegevens die tijdelijk opslagen worden in de “buffer”-gegevensbank. Dit is een persoonsgegevensbank die door de KSZ wordt beheerd en waarin de persoonsgegevens die nodig zijn voor de toekenning van aanvullende rechten en die afkomstig zijn van een authentieke bron die de verantwoordelijkheid over de gegevens behoudt, tijdelijk worden opgeslagen (tot ze vervangen worden door andere, recentere persoonsgegevens). Vervolgens zal de KSZ er de personen die recht hebben op een aanvullend recht op aanduiden en ze ten slotte terug aan de gemeente overmaken.


        Enkel de sociale statuten en persoonsgegevens noodzakelijk voor de toekenning van de aanvullende rechten worden in de “buffer”-gegevensbank bewaard (de details van die persoonsgegevens zijn afhankelijk van de regelgeving met betrekking tot de toegekende aanvullende rechten). Het gaat enkel om de basispersoonsgegevens (zoals sociaal statuut, begindatum en einddatum, zonder enige interpretatie door de KSZ), die periodiek (per kwartaal of per maand) worden vervangen (het beginsel van juistheid). Deze buffer-gegevensbank is noodzakelijk voor het realiseren van de doeleinden van de verwerking waarvoor KSZ verantwoordelijk is.
        De aldus door de KSZ aan de gemeente overgemaakte persoonsgegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor het doeleinde vermeld in het eerste lid. Ze mogen slechts worden bewaard zolang dat noodzakelijk is voor het verwezenlijken van dat doeleinde en moeten daarna worden vernietigd. Ze mogen onder geen beding verder worden meegedeeld aan derden zonder machtiging van het sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid.


        Artikel 2. VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DE MEDEDELING

        De KSZ kan nooit verantwoordelijk worden gesteld voor de eventuele onjuiste inhoud of de eventuele onjuiste verspreiding van de persoonsgegevens.
        De persoonsgegevens die door de bevoegde openbare instellingen van sociale zekerheid worden meegedeeld aan de KSZ geven de toestand weer op het overeengekomen tijdstip.


        Artikel 3. UITWISSELINGSMETHODES

        Elke mededeling van persoonsgegevens tussen de betrokken partijen in het kader van deze overeenkomst gebeurt via filetransfer, zoals beschreven in de technische documentatie die meegedeeld wordt door de KSZ aan de gemeente.


        Artikel 4. VERANTWOORDELIJKE PERSONEN

        De gemeente zal aan de KSZ meedelen wie verantwoordelijk is voor, enerzijds, het overmaken van de inwoners die potentieel in aanmerking komen voor de toekenning van een aanvullend recht en, anderzijds, het ontvangen van de personen die recht hebben op de toekenning van een aanvullend recht vastgesteld in het gemeentelijk reglement van 15 december 2021 of in een uitdrukkelijke verklaring dienaangaande.


        Artikel 5. DUUR VAN DE OVEREENKOMST

        Deze overeenkomst geldt voor 2022. De duur van deze overeenkomst is maximaal vijf jaar en kan in geen geval de duur van het hogervermeld gemeentelijk reglement of de uitdrukkelijke verklaring dienaangaande overschrijden.
        Deze overeenkomst kan enkel worden gewijzigd bij een door de beide partijen ondertekend aanhangsel en kan na het eerste jaar door de beide partijen worden opgezegd door middel van een aangetekende brief en met eerbiediging van een opzegtermijn van drie maanden.


        Artikel 6. KOSTENREGELING

        De totale kostprijs voor de mededeling van de persoonsgegevens door de KSZ aan de gemeente komt overeen met de eenheidsprijs van een bericht in het jaar voorafgaand aan het jaar van het leveren van de dienst, vermenigvuldigd met het aantal dienstige inputberichten van de gemeente met een minimumbedrag van 346,00 euro (jaarlijks geïndexeerd) en een maximumbedrag van 3.461,00 euro (jaarlijks geïndexeerd) (BTW niet van toepassing).
        De KSZ zal de door de gemeente overgemaakte inwoners die potentieel in aanmerking komen voor de toekenning van een aanvullend recht zo snel mogelijk verwerken en de gemeente achteraf uitsluitend per e-mail een schuldvordering bezorgen met een toelichting over de berekening van het verschuldigde bedrag.
        De gemeente zal vooraf aan de KSZ haar operationele e-mailadres meedelen. De KSZ zal dit operationele e-mailadres gebruiken als enig communicatiemiddel voor het bezorgen van de schuldvordering aan de gemeente. De verwerking van de door de gemeente overgemaakte inwoners die potentieel in aanmerking komen voor een aanvullend recht kan in elk geval slechts aangevat worden na deze mededeling van het operationele e-mailadres door de gemeente aan de KSZ.
        Een beschrijving van de toepasselijke regels is beschikbaar op de website van de KSZ.
        De gemeente zal het bedrag storten op bankrekeningnummer 001-1950055-43 van de KSZ, uiterlijk binnen de zestig kalenderdagen te rekenen vanaf de ontvangst van de schuldvordering op het door haar aan de KSZ meegedeelde operationele e-mailadres. Bij laattijdige betaling is er van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een bedrag van 25 euro als forfaitaire schadevergoeding verschuldigd.


        Artikel 7. PLICHT TOT INKENNISSTELLING VAN DE RAADSLEDEN

        De burgemeester verbindt zich ertoe alle raadsleden in kennis te stellen van deze overeenkomst. De gemeente moet voorafgaandelijk aan de uitvoering van de werkzaamheden aan de KSZ een kopie bezorgen van het verslag van de vergadering tijdens dewelke de gemeenteraadsleden in kennis werden gesteld van deze overeenkomst.


        Artikel 8. TOEPASSELIJKE REGELGEVING EN BEVOEGDE RECHTBANK

        Bij de uitvoering van deze overeenkomst zijn de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, de Europese “Algemene Verordening Gegevensbescherming” (de verordening 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG) hun respectieve uitvoeringsbesluiten en elke andere regelgeving tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer van natuurlijke personen onverkort van toepassing.


        Op deze overeenkomst is uitsluitend het Belgisch recht van toepassing. In geval van geschil zijn uitsluitend de rechtbanken te Brussel bevoegd.


        Artikel 9. OPHEFFING VAN VROEGERE OVEREENKOMSTEN

        In voorkomend geval vervangt deze overeenkomst de bestaande overeenkomst gesloten tussen de gemeente en de KSZ met betrekking tot het voorwerp bedoeld in artikel 1. De bestaande overeenkomst wordt opgeheven met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze overeenkomst.

        Opgemaakt te Brussel in minstens zoveel exemplaren als er belanghebbende partijen zijn en waarvan elke partij erkent er minstens één te hebben ontvangen.

        voor de KSZ:                                                                                                        voor de gemeente:

         

         

        F. ROBBEN                                                                                  A. REUSE                                               H. VIJT
        administrateur-generaal                                                              algemeen directeur                                  burgemeester

      • Omgevingsvergunningsaanvraag woonproject Jules Vincartpark - zaak van de wegen - goedkeuring - besluit

        REGELGEVING:

        • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
        • Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
        • De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 27 maart 2009 en latere wijzigingen.
        • Het Bijzonder Plan van Aanleg Hooirt, goedgekeurd door de deputatie op 25 april 2002.
        • Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan De Wuiten, definitief vastgesteld door de gemeenteraad op 27 mei 2015.
        • Het omgevingsvergunningendecreet van 25 april 2014, in het bijzonder artikel 31.
        • Het omgevingsvergunningsbesluit van 27 november 2014, in het bijzonder artikel 47.
        • De omgevingsvergunningsaanvraag, ingediend op 03/11/2021 (gemeentelijk dossiernummer 2021/00373/OMV) door Togofill voor de aanleg van wegenis, het bouwen van 13 nieuwbouwwoningen, aan Jules Vincartpark op de percelen, kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie B, nr 1226Y6 en deels op openbaar domein (zonder kadasternummer).
        • Het opmetingsplan met aanduiding van een nieuwe rooilijn en de wijziging en gedeeltelijke opheffing van de bestaande rooilijn ter hoogte van de percelen van de aanvraag, in functie van de aanleg van nieuwe wegenis en de heraanleg van bestaande wegenis, opgemaakt door landmeter Noël Martens.
        • Het ontwerp voor de aanleg van wegenis en de bijhorende documenten, namelijk bestek, verklaring kosteloze grondafstand, hydraulische nota, kostenraming, beschrijvende nota, hemelwaterformulier, plan bestaande toestand, foto's, archeologische nota, terreinprofielen bestaande toestand, inplantingsplan, wegenis- en rioleringsontwerp, beplantingsplan, details, modeldwarsprofielen, lengteprofielen, opgemaakt door studiebureau Steven Buyens, Destelbergen
        • Het advies van de gemeentelijke milieudienst d.d. 14 februari 2022 over de omgevingsvergunningsaanvraag.
        • Het advies van Aquafin d.d. 14 januari 2022 over de omgevingsvergunningsaanvraag.
        • Het advies van Brandweerzone Oost d.d. 22 december 2021 over de wegenis in de omgevingsvergunningsaanvraag.
        • Het advies van Fluvius d.d. 22 december 2021 over de omgevingsvergunningsaanvraag.
        • Het advies van Proximus d.d. 4 januari 2022 over de omgevingsvergunningsaanvraag.
        • Het advies van Telenet d.d. 1 december 2021 over de omgevingsvergunningsaanvraag. 
        • De bezwaren, in totaal 4, ingediend naar aanleiding van het openbaar onderzoek dat gehouden werd van 18/01/2022 tot en met 16/02/2022.
        • De beslissing van het college in haar zitting van 15 maart 2022 met het verzoek aan de gemeenteraad om zich uit te spreken over de zaak van de wegen van het initieel ingediende wegenisontwerp. Hierbij dient een aanpassing te gebeuren aan het wegenisontwerp zelf, niet aan de contouren, waarbij er in plaats van 5 parkeergelegenheden bij de bestaande woningen, 6 moeten worden voorzien. Het plan 'BA_Julius Vincartpark_I_N_01_Inplanting' wordt niet goedgekeurd omdat dit de toestand was voor het nieuwe inrichtingsplan namelijk 'BA_20-002_I_N'. 

        OVERWEGINGEN:

        • De voormalige, thans afgebroken, sporthal De Wuiten situeerde zich te midden van de kern van Hamme en was gelegen achter de bebouwing aan de Damstraat, aansluitend bij de verkaveling Jules Vincartpark.
        • Er werd een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan De Wuiten opgemaakt om een woonontwikkeling op deze site mogelijk te maken.
        • Eerder werd een Bijzonder Plan van Aanleg Hooirt opgemaakt voor de ruimere omgeving, dat deels overschreven werd door RUP De Wuiten.
        • Er werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor de aanleg van wegenis, het bouwen van 13 nieuwbouwwoningen op de site van de voormalige sporthal.
        • De omgevingsvergunningsaanvraag omvat de heraanleg van wegenis vanaf de aansluiting met de Damstraat tot aan de voetweg naar Jules Vincartpark en de aanleg van nieuwe wegenis ter ontsluiting van de nieuwe woningen. Het wegenisontwerp omvat tevens 12 parkeerplaatsen en groenaanleg. Het college van burgemeester en schepenen besliste in haar zitting van 15 maart 2022 dat er binnen de contouren van het project 13 parkeerplaatsen kunnen worden voorzien in plaats van 12. 
        • De bestaande rooilijn wordt gedeeltelijk gewijzigd en gedeeltelijk opgeheven en er wordt een nieuwe rooilijn vastgelegd in functie van de nieuwe wegenis.
        • Conform artikel 31 van het Omgevingsvergunningendecreet dienen omgevingsvergunningsaanvragen die de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvatten, voorgelegd te worden aan de gemeenteraad die een beslissing neemt over de zaak van de wegen.
        • Conform het decreet gemeentewegen dient tevens een procedure gevoerd te worden voor de wijziging en opheffing van de rooilijn en het vaststellen van de rooilijn van de nieuwe wegenis in de aanvraag. De procedure tot wijziging, herziening en vaststelling van de rooilijn is geïntegreerd in de omgevingsvergunningsprocedure.
        • Er werden adviezen ingewonnen bij Aquafin, Creat, Fluvius en de brandweerzone Oost, alsook interne adviezen.
        • Tijdens het openbaar onderzoek over de omgevingsvergunningsaanvraag werden in totaal 4 bezwaren ingediend.
        • De bezwaren luidden samengevat als volgt:
          • Ter hoogte van de woningen Jules Vincartpark 53a, 55, 61, 63 en 67 zijn momenteel bestaande stukken voortuin verhard. De eigenaars wensen dat hun parkeerplaatsen behouden blijven. 
          • Er ligt een stuk van de nieuwe parking op privaat domein. Eigenaar van nr. 65 heeft hier bezwaar tegen. 
        • De bezwaren die betrekking hebben op de zaak van de wegen worden als volgt behandeld:
          • De bezwaren zijn gegrond. Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 15/03/2022 dat er ter hoogte van deze rij woningen, 6 parkeergelegenheden dienen te komen in plaats van 5. Er zal een aangepast plan worden opgemaakt door de aanvrager voor wat betreft deze parkeerplaatsen dat door de betrokken eigenaars zal ondertekend worden voor akkoord. Hiervoor hoeft geen nieuwe aanvraag te worden ingediend aangezien de aanpassing geen aanpassing van de rooilijn omvat en de aanpassingen gebeuren naar aanleiding van de bezwaren. 
          • Heden ten dage wordt het deel voor de woning nr. 65 ook gebruikt als staanplaats voor een wagen, waarvan een deel van de wagen op het openbaar domein staat. Er wordt aan deze situatie niets veranderd aan de rooilijn. Er kan een stedenbouwkundige aanvraag worden ingediend op het perceel van iemand anders.
        • Het college verzocht in haar zitting van 15 maart 2022 de gemeenteraad een beslissing te nemen over de zaak van de wegen.
        • De voorziene wegenis vervolledigt het wegennet tussen de Damstraat en de verkavelingswijk Jules Vincartpark.
        • De bestaande verbinding voor traag verkeer tussen de aanliggende woonwijk en het projectgebied blijft als dusdanig gevrijwaard en wordt niet open gesteld voor gemotoriseerd verkeer. De ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer beperkt zich tot de toegang via de Damstraat. Er is met andere woorden geen doorgang voor gemotoriseerd verkeer vanuit de Damstraat naar de westelijk gelegen verkaveling, die haar eigenheid behoudt. Er wordt vanuit de wijk Jules Vincartpark een volwaardige verbinding naar de Damstraat gecreëerd voor fietsers en voetgangers.
        • Er wordt ter hoogte van de Damstraat voorzien in een heraanleg van de wegenis en dus een optimalisatie van dit kruispunt.
        • Er worden in totaal 12 parkeerplaatsen voorzien in het wegenisontwerp. Er worden voor de 13 woningen in de aanvraag in totaal 26 parkeerplaatsen voorzien op privé-terrein. Bij de 9 appartementen die recent gerealiseerd werden op de hoek van de Damstraat werden in totaal 10 carports en 4 overdekte autostaanplaatsen binnen de private perceelsgrenzen vergund. De parkeerdruk ten gevolge van de extra woningen wordt met andere woorden binnen de private perceelsgrenzen opgevangen. De 12 parkeerplaatsen die voorzien worden op openbaar domein kunnen aangewend worden door bezoekers en bewoners van de bestaande woningen. Na de bezwaren te hebben behandeld, werd beslist dat binnen de contouren van het project, in plaats van 12 parkeerplaatsen, 13 parkeerplaatsen kunnen worden aangelegd. 
        • Het ontwerp voorziet een ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer in functie van de bereikbaarheid van de nieuwe woningen, de bestaande woningen aan Jules Vincartpark 53a tot en met 67 en de meergezinswoning op de hoek van de Damstraat.
        • Uit bovenstaande overwegingen blijkt de overeenstemming met de principes die uiteengezet worden in artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen.
        • De zaak van de wegen dient beslist te worden door de gemeenteraad. Het college doet daarna een uitspraak over de omgevingsvergunningsaanvraag.
        Publieke stemming
        Aanwezig: Jan Laceur, Herman Vijt, Luk De Mey, Ann Verschelden, Koen Mettepenningen, Mieke De Keyser, Kurt De Graef, Jan Ketels, Jan De Graef, Lotte Peeters, An Geerinck, François Van den Broeck, Jan Rosschaert, Fatima Gökce, Yentl Scheirs, Henri Peelman, Guy Bogaert-De Clercq, Christoff Van Gaeveren, Agnes Onghena, Mustafa Tokgoz, Gilles Verbeke, Leo Van der Vorst, Mario Michils, Ignace Sertijn, André Reuse
        Voorstanders: Jan Laceur, Herman Vijt, Luk De Mey, Ann Verschelden, Koen Mettepenningen, Mieke De Keyser, Kurt De Graef, Jan Ketels, Jan De Graef, Lotte Peeters, An Geerinck, François Van den Broeck, Jan Rosschaert, Fatima Gökce, Yentl Scheirs, Henri Peelman, Guy Bogaert-De Clercq, Christoff Van Gaeveren, Agnes Onghena, Mustafa Tokgoz, Gilles Verbeke
        Tegenstanders: Leo Van der Vorst, Mario Michils, Ignace Sertijn
        Resultaat: Met 21 stemmen voor, 3 stemmen tegen

        BESLUIT:

        Artikel 1: Het rooilijnplan voor de wegenis in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag, ingediend op 03/11/2021 (gemeentelijk dossiernummer 2021/00373/OMV) door Togofill voor de aanleg van wegenis, het bouwen van 13 nieuwbouwwoningen, aan Jules Vincartpark op de percelen, kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie B, nr 1226Y6 en deels op openbaar domein (zonder kadasternummer), goed te keuren.

        Artikel 2: Het ontwerp voor de aanleg van wegenis en de bijhorende documenten, namelijk bestek, verklaring kosteloze grondafstand, hydraulische nota, kostenraming, beschrijvende nota, hemelwaterformulier, plan bestaande toestand, foto's, archeologische nota, terreinprofielen bestaande toestand, inplantingsplan, wegenis- en rioleringsontwerp, beplantingsplan, details, modeldwarsprofielen, lengteprofielen, opgemaakt door studiebureau Steven Buyens, Destelbergen, goed te keuren.

        Artikel 3: De aanvrager is gehouden de aanleg op zijn kosten te realiseren voor volgende nutsvoorzieningen: laagspanning, openbare verlichting, radio en TV-distributie, gasleiding, waterleiding en telefoon, binnen de grenzen van het projectgebied.

        Artikel 4: De aanvrager is tevens gehouden tot de kosteloze grondafstand aan het lokaal bestuur van de wegbedekking met infrastructuur na de definitieve aanvaarding ervan en dit met het oog op de inlijving in het openbaar domein.

        Artikel 5: De aanvrager dient de voorwaarden gesteld in het advies van Aquafin NV na te leven.

        Artikel 6: De aanvrager dient de voorwaarden gesteld in het advies van Fluvius System Operator na te leven.

        Artikel 7: De aanvrager dient de voorwaarden gesteld in het advies van Proximus na te leven.

        Artikel 8: De aanvrager dient de voorwaarden gesteld in het advies van Telenet na te leven.

        Artikel 9: De aanvrager dient de voorwaarden gesteld in het advies van Brandweerzone Oost na te leven.

        Artikel 10: Voorafgaand aan de aanvraag van de infrastructuurwerken in het project zal ten bate van het lokaal bestuur een bankwaarborg worden gesteld voor een bedrag gelijk aan de kostprijs voor uitvoering van de ontworpen infrastructuurwerken en nutsleidingen, indien de aanvrager voor de voorlopige aanvaarding reeds woningen of loten wenst te verkopen.

        Artikel 11: Er dienen aan de bestaande woningen in plaats van 5 parkeerplaatsen, 6 parkeerplaatsen te worden aangelegd. Dit besliste het college van burgemeester en schepenen in haar zitting van 15/03/2022 naar aanleiding van de bezwaren.  Het plan met benaming: 'BA_Julius Vincartpark_I_N_01_Inplanting' wordt niet goedgekeurd omdat dit de toestand was voor het nieuwe ingerichte plan namelijk 'BA_20-002_I_N'. 

      • Omgevingsvergunningsaanvraag verkaveling Nijverheidsstraat/Vlaslaan- zaak van de wegen - goedkeuring - besluit

        REGELGEVING:

        • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen.
        • Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
        • De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 27 maart 2009 en latere wijzigingen.
        • Het omgevingsvergunningendecreet van 25 april 2014, in het bijzonder artikel 31.
        • Het omgevingsvergunningsbesluit van 27 november 2014, in het bijzonder artikel 47.
        • De omgevingsvergunningsaanvraag, ingediend op 20/12/2021 (gemeentelijk dossiernummer 2021/00431/VKV) door Qubo nv, voor het verkavelen van percelen in 10 loten met aanleg van een nieuwe weg op het perceel, kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie B, nr. 1189k2 en 1189h2
        • Het opmetingsplan met aanduiding van een nieuwe rooilijn in functie van de aanleg van nieuwe wegenis en de heraanleg van bestaande wegenis, opgemaakt door studiegroep IRTAS.
        • Het ontwerp voor de aanleg van wegenis en de bijhorende documenten, namelijk bestek, verklaring kosteloze grondafstand, kostenraming, beschrijvende nota, hemelwaterformulier, plan bestaande toestand, foto's, archeologische nota, terreinprofielen bestaande toestand, inplantingsplan, wegenis- en rioleringsontwerp, details, modeldwarsprofielen, lengteprofielen, opgemaakt door studiegroep Irtas, Gasmeterstraat 81a, 9100 Sint-Niklaas.
        • Het advies van Agentschap Natuur en Bos d.d.  27/01/2022 over de omgevingsaanvraag.
        • Het advies van Aquafin nv d.d. Proximus d.d. 25/01/2022 over de omgevingsaanvraag.
        • Het advies van Brandweerzone Oost d.d. 09/02/2022 over de omgevingsaanvraag.
        • Het advies van Creat d.d. 15/03/2022 over de omgevingsvergunning.
        • Het advies van Fluvius System Operator d.d. 10/02/2022 over de omgevingsvergunning. 
        • Het advies van Polder Schelde Durme Oost d.d. 22/02/2022 over de omgevingsvergunning. 
        • Het advies van Proximus d.d. 11/03/2022 over de omgevingsvergunning. 
        • Het advies van Telenet d.d. 14/02/2022 over de omgevingsvergunning. 
        • Er werden geen bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
        • De beslissing van het college in haar zitting van 15 maart 2022 met het verzoek aan de gemeenteraad om zich uit te spreken over de zaak van de wegen van het initieel ingediende wegenisontwerp.

        OVERWEGINGEN:

        • Door Qubo werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor het verkavelen van percelen in 10 loten met aanleg van een nieuwe weg op het perceel, kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie B, nr. 1189k2 en 1189h2.
        • De bestaande gronden.
        • De omgevingsvergunningsaanvraag omvat de aanleg van wegenis vanaf de aansluiting met de bestaande Vlaslaan. Het wegenisontwerp toegang tot 10 loten voor halfopen bebouwing.
        • Conform artikel 31 van het Omgevingsvergunningendecreet dienen omgevingsvergunningsaanvragen die de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvatten, voorgelegd te worden aan de gemeenteraad die een beslissing neemt over de zaak van de wegen.
        • Conform het decreet gemeentewegen dient tevens een procedure gevoerd te worden voor het vaststellen van de rooilijn van de nieuwe wegenis in de aanvraag. De procedure tot wijziging, herziening en vaststelling van de rooilijn is geïntegreerd in de omgevingsvergunningsprocedure.
        • Er werden adviezen ingewonnen bij de brandweerzone Oost, Fluvius, Farys, Proximus alsook interne adviezen.
        • Tijdens het openbaar onderzoek over de omgevingsvergunningsaanvraag werden er geen bezwaren ingediend.
        • Het college verzocht in haar zitting van 15 maart 2022 de gemeenteraad een beslissing te nemen over de zaak van de wegen. Het college besliste het initiële wegenisontwerp voor te leggen aan de gemeenteraad.
        • De voorziene wegenis vervolledigt het wegennet van de Vlaslaan.
        • Er worden in totaal 10 parkeerplaatsen voorzien in het wegenisontwerp die deel uit maken van de loten. Op het openbaar domein worden geen extra parkeergelegenheden voorzien. Er worden voor de 10 woningen aldus 10 parkeerplaatsen voorzien op privé terrein.
        • Het ontwerp voorziet een ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer in functie van de bereikbaarheid van de nieuwe woningen via de bestaande Vlaslaan.
        • Uit bovenstaande overwegingen blijkt de overeenstemming met de principes die uiteengezet worden in artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen.
        • De zaak van de wegen dient beslist te worden door de gemeenteraad. Het college doet daarna een uitspraak over de omgevingsvergunningsaanvraag
        Publieke stemming
        Aanwezig: Jan Laceur, Herman Vijt, Luk De Mey, Ann Verschelden, Koen Mettepenningen, Mieke De Keyser, Kurt De Graef, Jan Ketels, Jan De Graef, Lotte Peeters, An Geerinck, François Van den Broeck, Jan Rosschaert, Fatima Gökce, Yentl Scheirs, Henri Peelman, Guy Bogaert-De Clercq, Christoff Van Gaeveren, Agnes Onghena, Mustafa Tokgoz, Gilles Verbeke, Leo Van der Vorst, Mario Michils, Ignace Sertijn, André Reuse
        Voorstanders: Jan Laceur, Herman Vijt, Luk De Mey, Ann Verschelden, Koen Mettepenningen, Mieke De Keyser, Kurt De Graef, Jan Ketels, Jan De Graef, Lotte Peeters, An Geerinck, François Van den Broeck, Jan Rosschaert, Fatima Gökce, Yentl Scheirs, Henri Peelman, Guy Bogaert-De Clercq, Christoff Van Gaeveren, Leo Van der Vorst, Mario Michils, Ignace Sertijn
        Onthouders: Agnes Onghena, Mustafa Tokgoz, Gilles Verbeke
        Resultaat: Met 21 stemmen voor, 3 onthoudingen

        BESLUIT:

        Artikel 1: Het rooilijnplan voor de wegenis in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag, ingediend op 20/12/2021 (gemeentelijk dossiernummer 2021/00431/VKV) door QUBO nv voor de aanleg van wegenis, het bouwen van 10 halfopen bebouwingen aan het verlengde van de Vlaslaan op de percelen, kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie B, nrs 1189k2, 1189h2 goed te keuren.

        Artikel 2: Het ontwerp voor de aanleg van wegenis en de bijhorende documenten, namelijk bestek, verklaring kosteloze grondafstand, kostenraming, beschrijvende nota, hemelwaterformulier, plan bestaande toestand, foto's, archeologische nota, terreinprofielen bestaande toestand, inplantingsplan, wegenis- en rioleringsontwerp, details, modeldwarsprofielen, lengteprofielen, opgemaakt door studiegroep Irtas, Gasmeterstraat 81a, 9100 Sint-Niklaas.

        Artikel 3: De aanvrager is gehouden de aanleg op zijn kosten te realiseren voor volgende nutsvoorzieningen: laagspanning, openbare verlichting, radio en TV-distributie, gasleiding, waterleiding en telefoon, binnen de grenzen van het projectgebied.

        Artikel 4: De aanvrager is tevens gehouden tot de kosteloze grondafstand aan het lokaal bestuur van de wegbedekking met infrastructuur na de definitieve aanvaarding ervan en dit met het oog op de inlijving in het openbaar domein.

        Artikel 5: De aanvrager dient de voorwaarden gesteld in het advies van Aquafin na te leven.

        Artikel 6: De aanvrager dient de voorwaarden gesteld in het advies van Farys/Creat na te leven.

        Artikel 7: De aanvrager dient de voorwaarden gesteld in het advies van Brandweerzone Oost na te leven.

        Artikel 8: De aanvrager dient de voorwaarden gesteld in het advies van Fluvius System Operator na te leven.

        Artikel 9: De aanvrager dient de voorwaarden gesteld in het advies van Polder Schelde Durme Oost na te leven.

        Artikel 10: De aanvrager dient de voorwaarden gesteld in het advies van Proximus na te leven.

        Artikel 11: De aanvrager dient de voorwaarden gesteld in het advies van Telenet na te leven.

      • Centraal meldpunt - Jaarverslag 2021 - aktename

        REGELGEVING:

        Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, meer bepaald:

        • artikel 41, 15° met betrekking tot de bevoegdheid van het vaststellen van een systeem van klachtenbehandeling;
        • artikels 302 en 303 met betrekking tot het organiseren van een systeem van klachtenbehandeling en de voorwaarden waaraan dergelijk systeem moet voldoen.

        OVERWEGINGEN:

        • De besprekingen in de begeleidingscommissie van 17 februari 2022.
        • De besprekingen in het college van burgemeester en schepenen van 1 maart 2022.
        • Het klachtenmeldpunt van de gemeente ontving in 2021 253 meldingen, waarvan er zes als klacht werden geregistreerd.

        BESLUIT:

        Enig artikel: Neemt akte van het jaarverslag 2021 van het Centraal Meldpunt.

      • Gemeentelijk onderwijs - actualisering arbeidsreglement GBS De Dobbelsteen - goedkeuring - besluit

        REGELGEVING:

        • Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
        • Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van het personeel.
        • Decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.
        • Decreet Basisonderwijs van 25 februari 1997.
        • Wet van 18 december 2002 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
        • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40 dat de bevoegdheid tot vaststellen van reglementen bij de gemeenteraad legt.

        OVERWEGINGEN:

        • De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen bepaalt dat het schoolbestuur voor haar personeel een arbeidsreglement moet opmaken met daarin een aantal verplichte vermeldingen. Het arbeidsreglement legt de relatie tussen het schoolbestuur en het personeel vast.
        • Het arbeidsreglement van GBS De Dobbelsteen werd aangepast en goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 20 juni 2018.
        • Voor het opstellen en wijzigen van het arbeidsreglement moeten de onderhandelings- en overlegprocedures worden gevolgd.
        • De huidige aanpassingen werden overlegd en onderhandeld in het OCSG van 16 december 2021.
        • De besprekingen in het college van burgemeester en schepenen van 8 februari 2021.
        • In elke vestigingsplaats moet er een afschrift van het arbeidsreglement aanwezig zijn. De personeelsleden moeten het op elk ogenblik en zonder tussenpersoon kunnen inkijken. In de hoofdschool moet bovendien op een gemakkelijk toegankelijke plaats een bericht worden aangeplakt met de vermelding van de plaats waar het arbeidsreglement kan worden geraadpleegd. Elk personeelslid dient bij zijn indiensttreding een kopie van het arbeidsreglement te ontvangen. Het personeelslid moet ook een kopie van iedere wijziging ontvangen. Het gaat om een absolute verplichting. Bij het niet naleven ervan is het personeelslid niet gebonden door de bepalingen van het arbeidsreglement. Het schoolbestuur en de directeur hebben er dus alle belang bij een schriftelijk bewijs te hebben dat aantoont dat het personeelslid een exemplaar heeft ontvangen. De personeelsleden moeten ook op een gemakkelijk toegankelijke plaats inzage kunnen hebben in de teksten waar het arbeidsreglement naar verwijst. Er moet binnen de acht dagen vanaf de datum van inwerkingtreding van het arbeidsreglement een afschrift worden bezorgd aan het regionaal bureau van de Inspectie van de sociale wetten.
        • Belangrijke aanpassingen aan het arbeidsreglement:
          • Hoofdstuk 2 Art 19: Invoegen §2 in verband met Instellingsgebonden taken.
          • Hoofdstuk 7 Art 100 §2-101 §1: Herformulering bepaling in verband met functiebeschrijvingen en (negatieve) evaluatie.
          • Hoofdstuk 7 100bis: toevoeging van de term negatieve beoordeling en invoeging §3.
          • Hoofdstuk 12 Art 157: Herformuleren verwerking van privacygevoelige documenten.

        BESLUIT:

        Artikel 1: Het bestaande arbeidsreglement van de gemeentelijke basisschool De Dobbelsteen, goedgekeurd in de gemeenteraad van 18 december 2019, op te heffen.

        Artikel 2: Het herwerkte arbeidsreglement van de gemeentelijke kleuterschool De Dobbelsteen goed te keuren.

        Artikel 3: Afschrift van dit besluit en van het herwerkte arbeidsreglement te bezorgen aan de personeelsleden van de gemeentelijke basisschool De Dobbelsteen.

        Artikel 4: Afschrift van dit besluit en van het herwerkte arbeidsreglement te bezorgen aan het regionaal bureau van de Inspectie van de sociale wetten.

      • Gemeentelijk onderwijs - actualisering arbeidsreglement GKS Ondersteboven - goedkeuring - besluit

        REGELGEVING:

        • Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
        • Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van het personeel.
        • Decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.
        • Decreet Basisonderwijs van 25 februari 1997.
        • Wet van 18 december 2002 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
        • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40 dat de bevoegdheid tot vaststellen van reglementen bij de gemeenteraad legt.

        OVERWEGINGEN:

        • De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen bepaalt dat het schoolbestuur voor haar personeel een arbeidsreglement moet opmaken met daarin een aantal verplichte vermeldingen. Het arbeidsreglement legt de relatie tussen het schoolbestuur en het personeel vast.
        • Het arbeidsreglement van GBS De Dobbelsteen werd aangepast en goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 20 juni 2018.
        • Voor het opstellen en wijzigen van het arbeidsreglement moeten de onderhandelings- en overlegprocedures worden gevolgd.
        • De huidige aanpassingen werden overlegd en onderhandeld in het OCSG van 16 december 2021.
        • De besprekingen in het college van burgemeester en schepenen van 8 februari 2021.
        • In elke vestigingsplaats moet er een afschrift van het arbeidsreglement aanwezig zijn. De personeelsleden moeten het op elk ogenblik en zonder tussenpersoon kunnen inkijken. In de hoofdschool moet bovendien op een gemakkelijk toegankelijke plaats een bericht worden aangeplakt met de vermelding van de plaats waar het arbeidsreglement kan worden geraadpleegd. Elk personeelslid dient bij zijn indiensttreding een kopie van het arbeidsreglement te ontvangen. Het personeelslid moet ook een kopie van iedere wijziging ontvangen. Het gaat om een absolute verplichting. Bij het niet naleven ervan is het personeelslid niet gebonden door de bepalingen van het arbeidsreglement. Het schoolbestuur en de directeur hebben er dus alle belang bij een schriftelijk bewijs te hebben dat aantoont dat het personeelslid een exemplaar heeft ontvangen. De personeelsleden moeten ook op een gemakkelijk toegankelijke plaats inzage kunnen hebben in de teksten waar het arbeidsreglement naar verwijst. Er moet binnen de acht dagen vanaf de datum van inwerkingtreding van het arbeidsreglement een afschrift worden bezorgd aan het regionaal bureau van de Inspectie van de sociale wetten.
        • De Belangrijke aanpassingen aan het arbeidsreglement:
          • Hoofdstuk 2 Art 19: Invoegen §2 in verband met Instellingsgebonden taken.
          • Hoofdstuk 7 Art 100 §2-101 §1: Herformulering bepaling in verband met functiebeschrijvingen en (negatieve) evaluatie.
          • Hoofdstuk 7 100bis: toevoeging van de term negatieve beoordeling en invoeging §3.
          • Hoofdstuk 12 Art 157 : Herformuleren verwerking van privacygevoelige documenten.

        BESLUIT:

        Artikel 1: Het bestaande arbeidsreglement van de gemeentelijke kleuterschool Ondersteboven, goedgekeurd in de gemeenteraad van 20 juni 2018, op te heffen.

        Artikel 2: Het herwerkte arbeidsreglement van de gemeentelijke kleuterschool Ondersteboven goed te keuren.

        Artikel 3: Afschrift van dit besluit en van het herwerkte arbeidsreglement te bezorgen aan de personeelsleden van de gemeentelijke kleuterschool Ondersteboven.

        Artikel 4: Afschrift van dit besluit en van het herwerkte arbeidsreglement te bezorgen aan het regionaal bureau van de Inspectie van de sociale wetten.

      • Gemeentelijk ontmoetingscentrum Ter Munken - gebruikersreglement - goedkeuring - besluit

        REGELGEVING:

        • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur in het bijzonder de artikelen 40§3 en 41,2°.
        • De bespreking in raadszitting van heden met betrekking tot het retributiereglement gemeentelijk ontmoetingscentrum Ter Munken.

        OVERWEGINGEN:

        • De leasingovereenkomst voor de multifunctionele zaal Ter Munken Kastel tussen het gemeentebestuur van Hamme en het gemeentelijk autonoom bedrijf Hamme Hamse investeringsmaatschappij eindigde op 1 november 2021 waardoor de uitbating van de multifunctionele zaal bij de eigenaar van het gebouw, het gemeentebestuur van Hamme, kwam.
        • Er is nog geen gebruikersreglement voor ontmoetingscentrum Ter Munken.
        • Dit reglement beoogt de veiligheid, rust, orde en hygiëne in de infrastructuur te waarborgen met als doel iedereen een aangenaam verblijf te garanderen.
        • Het reglement geldt voor alle gebruikers van alle ontmoetingsruimten en lokalen van ontmoetingscentrum Ter Munken.
        • Door de reservatie/betreding van de infrastructuur, aanvaardt men de verplichting alle voorschriften en aanwijzingen ervan op te volgen. Dit geldt ook voor alle mondelinge aanwijzingen en richtlijnen die worden meegedeeld door het gemeentepersoneel en de zaalwacht(ers)sters.
        • Het gebruik van ontmoetingscentrum Ter Munken door individuele gebruikers of groepen is onderworpen aan dit reglement, dat als overeenkomst wordt beschouwd tussen de gebruiker en het gemeentebestuur Hamme.

        BESLUIT:

        ARTIKEL 1: TOEPASSINGSGEBIED

        1. Dit reglement regelt het gebruik van alle ontmoetingsruimten en lokalen van ontmoetingscentrum Ter Munken. Iedereen die een reservatie doet, gaat akkoord met het retributiereglement en het gebruikersreglement. Deze documenten zijn aangeplakt op een duidelijk zichtbare plaats in ontmoetingscentrum Ter Munken. Door het betreden van de infrastructuur is iedere gebruiker/bezoeker onderworpen aan dit reglement.

        2. De ontmoetingsruimten en lokalen van ontmoetingscentrum Ter Munken ressorteren onder de gemeente Hamme. Ontmoetingscentrum Ter Munken is een open centrum dat onderdeel is van de plaatselijke samenleving en op die manier ter beschikking staat voor zinvolle en kwaliteitsvolle vrijetijdsbesteding, ontspanning en feestelijke samenkomsten.

        3. Men kan onder diverse hoedanigheden gebruik maken van de infrastructuur:

        Regelmatige gebruiker: Deze gebruiker maakt, volgens een vast schema, gebruik van de infrastructuur voor zijn reguliere werking. Dit schema wordt vastgelegd in aparte overeenkomst tussen het gemeentebestuur van Hamme, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen en de gebruiker.

        Occasionele gebruiker: Deze gebruiker maakt, via aanvraag, gebruik van de infrastructuur op toevallige basis. De aangevraagde data kunnen eenmalig of herhalend zijn. De aanvraag wordt, binnen de doelstelling van het centrum, beoordeeld door de gemeentelijke vrijetijdsdiensten op basis van de beschikbaarheid van de infrastructuur.

        Alle gebruikers staan zelf in voor de veiligheid van de activiteiten en het al dan niet afsluiten van een verzekering. Bij deelname aan activiteiten die niet verzekerd zijn, is het aangewezen de gebruikers hiervan op de hoogte te brengen.

        Aan de occasionele gebruikers zal steeds een waarborg gevraagd worden. Regelmatige gebruikers, die buiten hun reguliere werking, op occasionele basis, via aanvraag, gebruik willen maken van het centrum, betalen geen waarborg.

        4. Annulering van een reservatie is kosteloos voor de aanvrager op voorwaarde dat ze uiterlijk veertien dagen voor de verhuurdatum schriftelijk of via e-mail is gebeurd bij de gemeentelijke vrijetijdsdiensten en dat de annulering door deze dienst is bevestigd. Voor annuleringen die later gebeuren, betaalt de aanvrager de volledige retributie.

        De coördinaten van de gemeentelijke vrijetijdsdiensten zijn deze die vermeld staan op het reservatieformulier.

        In het kader van de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van Covid-19, opgelegd door de overheid, is de annulering van een reservering zonder kosten voor de aanvrager.

        ARTIKEL 2: ORDE, NETHEID EN VEILIGHEID

        1. De gebruiker dient de infrastructuur en de benutte voorzieningen zoals toiletten, meubilair e.d. als een voorzichtig en redelijk persoon te gebruiken. Men draagt er onder andere zorg voor dat bij het verlaten van de lokalen alle lichten gedoofd zijn. Men dient eveneens de nodige maatregelen te nemen tot het voorkomen van brand of schade. Deze voorbeelden zijn niet limitatief.

        2. Alle aangebrachte elementen, zoals vlaggen, versieringen e.d. dienen op een zodanige manier aangebracht te worden dat zij geen brandgevaar of enige schade aan de inrichting veroorzaken.

        3. De gebruiker zorgt ervoor dat de ontmoetingsruimten en de lokalen van het ontmoetingscentrum onmiddellijk na de activiteit in dezelfde netheid als op het moment waarin hij ze heeft betreden, achtergelaten worden. 

        Bij gebreke daaraan zullen de kosten voor reiniging aangerekend worden aan de gebruiker. De waarborg wordt ingehouden totdat de rekening vereffend is. De gebruiker zorgt voor reglementaire vuilniszakken waarin alle afval gestopt wordt en die dichtgebonden worden. De vuilniszakken worden door de gebruiker meegenomen.

        4. Ten laatste op de eerstvolgende dag na de activiteit moet al het materiaal dat niet behoort tot het patrimonium van de gemeente Hamme verwijderd zijn. De gemeente Hamme kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor achtergelaten of verloren materiaal.

        ARTIKEL 3: ROOKVERBOD 

        1. Sinds 22 december 2009 is het bij wet verboden om te roken op afgesloten plaatsen die publiekelijk toegankelijk zijn. Dat geldt voor sigaretten, sigaren en pijpen en ook voor e-sigaretten. In ontmoetingscentrum Ter Munken geldt een totaal rookverbod. Het rookverbod is permanent van kracht, ook tijdens privéfeesten. Asbakken zijn niet toegelaten.

        2. Buiten mag worden gerookt, op voorwaarde dat de doorgang naar de andere publieke ruimten of naar de wc’s niet wordt belemmerd. Op de plaats waar buiten gerookt wordt, mag geen voedsel of drank worden geserveerd. De klant mag zijn eigen drankje wel meenemen. Peuken zijn verplicht te deponeren in een daartoe bestemd peukenrecipiënt.

        3. De gebruiker is verantwoordelijk voor het naleven van het rookverbod. Overtredingen van het rookverbod kunnen leiden tot boetes zowel voor het gemeentebestuur van Hamme als voor de gebruiker. Verzet tegen een controle en agressie tegen de controleurs kunnen een straf verzwaren. Schade die door het gemeentebestuur van Hamme wordt opgelopen wegens het niet-naleven van het rookverbod zal ten laste gelegd worden van de gebruiker.

        ARTIKEL 4: AFSTAND VAN VERHAAL

        Door het occasioneel en/of regelmatig gebruik van één of meerdere lokalen van het ontmoetingscentrum Ter Munken doet de gebruiker afstand van verhaal tegenover de gemeente Hamme, haar personeel of haar verzekeringsmaatschappijen voor elke schade of ongeval aan hemzelf of aan derden toegebracht, zowel op materieel als lichamelijk vlak.

        ARTIKEL 5: SCHADE

        1. De gebruiker is aansprakelijk voor de door hem of door een deelnemer van de activiteit aangerichte schade aan het gebouw of aan de inboedel van het ontmoetingscentrum. Hij moet de aangerichte schade onmiddellijk schriftelijk melden aan de zaalverantwoordelijke van het ontmoetingscentrum.

        2. De gemeente Hamme is niet aansprakelijk voor schade aan het meubilair of materiaal van de gebruiker.

        3. Wanneer de zaalverantwoordelijke van het ontmoetingscentrum na het gebruik schade vaststelt aan de lokalen van het ontmoetingscentrum of de inboedel ervan, worden de kosten ten laste gelegd van de gebruiker. De waarborg wordt gebruikt als eerste schadeloosstelling. Wanneer de waarborg ontoereikend is om de schade volledig te herstellen, worden de overige herstellingskosten teruggevorderd van de gebruiker.

        4. De kosten van gebroken of verloren klein materiaal worden ten laste gelegd van de gebruiker. Een document met de vastgelegde waarde van klein materiaal is steeds ter inzage beschikbaar. De waarborg wordt gebruikt als eerste schadeloosstelling.

        5. Bij herhaalde of moedwillige beschadigingen door de gebruiker of door deelnemers van zijn activiteiten, kan de gemeente Hamme de aanvragen van de gebruiker tijdelijk of definitief weigeren.

         ARTIKEL 6: KEUKEN- EN DRANKGEBRUIK

        1. In de keuken is het enkel toegelaten om voorverpakte en/of niet zeer bederfelijke levensmiddelen te gebruiken volgens de normen van goede hygiënische praktijken.

        2. Het is niet toegelaten de keuken te gebruiken voor het bewerken of verwerken van levensmiddelen, gezien dan de strenge HACCP-regelgeving van toepassing is, waarvoor de keuken niet is uitgerust.

        3. De gebruiker mag wel werken met een erkend vakman of leverancier die maaltijden serveert. Deze vakman of leverancier mag zijn materiaal meebrengen maar krijgt geen toegang tot de keuken voor de bereiding van zijn maaltijden.

        4. Drankverbruik: het ontmoetingscentrum werkt met afgesloten koelkasten, tapinstallaties en koffiezetapparaten.

        5. Dranken, zowel alcoholische als niet alcoholische, worden verplicht afgenomen bij de drankenhandel die het gemeentebestuur aanduidt en waarmee zij een overeenkomst afsloot.

        6. Het is niet toegelaten om eigen dranken, alcoholische en/of niet alcoholische, met uitzondering van wijnen, koffie en thee, mee te brengen en/of te verbruiken. Wanneer de zaalverantwoordelijke van het ontmoetingscentrum vaststelt dat toch eigen dranken worden geserveerd, zal door het gemeentebestuur een boete aangerekend worden van het huurgeld voor het evenement, vermenigvuldigd met een factor 5.

        7. De drankenhandel factureert rechtstreeks aan de gebruiker.

        8. Om de toenemende druk op het leefmilieu te helpen aanpakken, moet de gebruiker de VLAREMA-wetgeving strikt naleven. Zo is het vanaf 1 januari 2022 verboden om drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Het gebruik van alle herbruikbare en duurzaam materialen verdient aanbeveling.

        ARTIKEL 7: VERBODSBEPALINGEN

        Het is verboden om: 

        • de maximum capaciteit van de zaal van 300 personen te overschrijden;
        • de lokalen voor commerciële doeleinden te gebruiken, m.a.w. primair bedoeld voor of gericht op zakelijke of financiële compensatie
        • te overnachten in de lokalen;
        • reclame, affiches, aankondigingen e.d. aan te brengen op andere dan de daartoe voorziene plaatsen;
        • aanplakkingen van enig welke aard op de glaspartijen aan te brengen;
        • iets vast te spijkeren in muren, deuren of ramen;
        • vuilnis op de grond te werpen of achter te laten binnenin het gebouw of in de buitenomgeving;
        • de rust van de omgeving te storen door overdreven lawaai;
        • de sleutels zonder de expliciete toestemming van de zaalverantwoordelijke van het ontmoetingscentrum aan derden door te geven;
        • alcoholische dranken te schenken en/of te consumeren in tegenstrijd met de Belgische alcoholwetgeving;
        • alcoholische en niet alcoholische dranken te serveren in strijd met de VLAREMA-wetgeving;
        • in de ruimten en lokalen van het ontmoetingscentrum gasflessen te gebruiken;
        • de nooduitgangen te versperren;
        • de technische ruimten de betreden;
        • de technische installaties, zoals de verwarmingsinstallatie, te manipuleren.

        ARTIKEL 8: SLEUTELS

        De sleutel(s) worden overhandigd door en aan de zaalverantwoordelijke in het ontmoetingscentrum Ter Munken.

        De sleutels kunnen pas overhandigd worden aan de gebruiker nadat het reservatieformulier ondertekend is ingediend bij het gemeentebestuur van Hamme en goedgekeurd is namens het gemeentebestuur van Hamme.

        Het gebruiksrecht en de waarborg – indien verschuldigd – dienen betaald te zijn.

        De sleutels dienen ten laatste de dag na de activiteit of volgens de afspraak van de zaalverantwoordelijk in het bezit te zijn van de zaalverantwoordelijke van het ontmoetingscentrum Ter Munken.

        ARTIKEL 9: OVERDRACHT VAN GEBRUIK

        1. De ruimten en lokalen van het ontmoetingscentrum mogen uitsluitend gebruikt worden voor de activiteit(en) zoals aangevraagd en goedgekeurd met het reservatieformulier en volgens het gebruiksreglement.

        2. De overdracht van het gebruik aan derden is verboden.

        ARTIKEL 10: VOORSCHRIFTEN

        De gebruiker is gehouden aan de wetten/reglementen:

        • aangifte en betaling van de licenties voor de auteursrechten (Sabam) en de naburige rechten (Billijke Vergoeding);
        • de bestrijding van  discriminatie op grond van nationaliteit, een zogenaamd ras, huidskleur,  afkomst of nationale of etnische afstamming, geloof of levensbeschouwing, handicap, leeftijd, seksuele geaardheid en andere discriminatiegronden en voor gelijke behandeling van personen;
        • de VLAREMA-wetgeving in het bijzonder rond drankverpakkingen die van kracht is sinds 1 januari 2020;
        • taalwetgeving;
        • politieverordeningen;
        • reglementeringen inzake brandveiligheid;
        • maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van Covid-19;
        • alle reglementering die betrekking heeft op de organisatie van de geplande activiteit.

        ARTIKEL 11: NACHTLAWAAI

        1. De gebruiker verbindt er zich toe om alle wettelijke en reglementaire voorschriften inzake muziek-en geluidsemissie na te leven. Hij dient ten allen tijde gevolg te geven aan de richtlijnen en bevelen van de politiediensten en bevoegde personen.

        2. Wie voorschriften inzake muziek- en geluidsemissie en het voorkomen van geluidshinder overtreedt en/of geen gevolg geeft aan de richtlijnen van de politiediensten of bevoegde personen kan, bij beslissing van het college van burgemeester en schepenen, de toegang tot het ontmoetingscentrum ontzegd worden.

        ARTIKEL 12: ZAALVERANTWOORDELIJKE VAN HET ONTMOETINGSCENTRUM

        1. Het gemeentebestuur van Hamme heeft steeds het recht om de ruimten en lokalen van het ontmoetingscentrum tijdens de activiteit te bezichtigen.

        2. Wie zich niet houdt aan de bepalingen van dit reglement, kan na verslag van de zaalverantwoordelijke van het ontmoetingscentrum en bij beslissing van het college van burgemeester en schepenen de toegang tot de ruimten en lokalen van het ontmoetingscentrum Ter Munken ontzegd worden.

        3. Voor contactname bij dringende problemen/pannes – tijdens en buiten de kantooruren - over sleutels of gebouw staat het telefoonnummer vermeld op het reservatieformulier.

        Bij onregelmatigheden aarzel niet om de hulpdiensten te contacteren:

        • Dringende politiehulp: 101
        • Europees noodnummer voor dringende medische hulp en/of brandweer: 112

        ARTIKEL 13: INWERKINGTREDING

        Dit reglement treedt in werking na zijn bekendmaking (artikel 286, §1, 1° en artikel 288, tweede lid van het decreet over het lokaal bestuur).

      • Gemeentelijk ontmoetingscentrum Ter Munken - retributiereglement - goedkeuring - besluit

        REGELGEVING:

        • Artikel 173, §4 van de Grondwet.
        • Artikel 40, § 3 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
        • Artikel 1382 en volgende van het Burgerlijk Wetboek.
        • Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.
        • De bespreking in raadszitting van heden met betrekking tot het gebruikersreglement gemeentelijk ontmoetingscentrum Ter Munken.

        OVERWEGINGEN:

        • De koopoptie op het einde van de leasingovereenkomst, afgesloten tussen het gemeentebestuur van Hamme en het gemeentelijk autonoom bedrijf Hamme op 1 juli 2004 en aangepast met het addendum van 13 maart 2012, voor het gebouw (multifunctionele zaal Kastel) op het terrein, 3de afdeling, sectie C, 562 F, zoals voorzien in artikel 15 d, werd niet gelicht door het gemeentelijk autonoom bedrijf Hamme Hamse Investeringsmaatschappij bij besluit van de raad van bestuur van 29 april 2021.
        • De uitbating van de multifunctionele zaal gebeurt met ingang 1 november 2021 door het gemeentebestuur van Hamme, eigenaar van het gebouw.
        • Het gebruikersreglement dat de terbeschikkingstelling regelt van alle ontmoetingsruimten en lokalen van ontmoetingscentrum Ter Munken, vastgesteld door de gemeenteraad.
        • Er dient ten behoeve van de gemeentefinanciën een billijke vergoeding vastgesteld te worden voor het ter beschikking stellen aan een derde van alle ontmoetingsruimten en lokalen van ontmoetingscentrum Ter Munken.
        • De vergoeding staat in redelijkheid in verhouding tot de kostprijs van de verleende dienst en wordt jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex die de evolutie van de levensduurte meet.
        • De ontvangsten worden geboekt op AR 7xxxxxx van het beleidsitem waaronder het gebouw valt. De kredieten zullen geëvalueerd worden bij de aanpassing van meerjarenplanning.
        • Het voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

        BESLUIT:

        Artikel 1: Omschrijving van de prestatie

        De gemeente Hamme heft een retributie voor: 

        • het regelmatig en occasioneel gebruik van alle ontmoetingsruimten en lokalen van Ontmoetingscentrum Ter Munken.
        • bijkomende dienstverlening bij het gebruik van Ontmoetingscentrum Ter Munken.

        Artikel 2: Definities

        §1 Een betoelaagde en/of erkende vereniging is elke samenwerkingsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid die op het ogenblik van de aanvraag tot beschikbaarstelling structureel wordt betoelaagd en/of aangesloten is bij een van de gemeentelijke raden.

        §2 Een sociaal-culturele activiteit is een activiteit die gelijktijdig aan de volgende voorwaarden voldoet: 

        • activiteit zonder winstoogmerk
        • activiteit met het oog op o.a. ontmoeting, het samenbrengen van mensen, educatie, sociale en culturele ontplooiing of enig ander maatschappelijk doel.
        • is maximaal toegankelijk voor publiek of leden van verenigingen en dit exclusief in het kader van hun werking.
        • de eventuele netto-opbrengsten worden besteed aan sociaal-culturele activiteiten of sociale doelen.

        Ingebruiknemingen voor louter particuliere/familiale doeleinden worden hierin niet inbegrepen.

        §3 Een buurtactiviteit is een activiteit die gelijktijdig aan de volgende voorwaarden voldoet: 

        • activiteit zonder winstoogmerk.
        • activiteit gericht op de bewoners of een doelgroep van een (deel van een) wijk of een buurt van de gemeente Hamme.
        • activiteit met het oog op o.a. het samenbrengen van buurtbewoners, het totstandbrengen van een maximale sociale cohesie van de wijk of buurt in de gemeente Hamme.
        • de eventuele netto-opbrengsten worden besteed aan sociale doelen of aan andere buurtactiviteiten.

        §4 Een andere activiteit is een activiteit die niet onder de omschrijving van de definitie van sociaal-culturele activiteit en/of buurtactiviteit valt.

        Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om de activiteiten zoals omschreven onder §2, §3 en §4 gemotiveerd op te lijsten en bepaalde activiteiten voor de toepassing van dit reglement gelijk te stellen of uit te sluiten.

        §5 Een bewonersgroep is een groep van bewoners, al dan niet verenigd, van een (deel van een) wijk of een buurt van de gemeente Hamme die niet-commerciële activiteiten van algemeen belang organiseert.


        §6 Categorie van personen

        • Categorie 1: het gemeentebestuur van Hamme en de gemeentelijke diensten. 
        • Categorie 2: de betoelaagde en/of erkende vereniging onder elke samenwerkingsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid die op het ogenblik van de aanvraag tot beschikbaarstelling structureel wordt betoelaagd en/of aangesloten is bij een van de gemeentelijke raden.
        • Categorie 3: natuurlijke en rechtspersonen die niet ressorten onder categorie 2 en die wonen of gevestigd zijn in de gemeente Hamme.
        • Categorie 4: natuurlijke en rechtspersonen die niet ressorten onder categorie 2 en die NIET wonen of NIET gevestigd zijn in de gemeente Hamme.
        • Categorie 5: de regelmatige gebruiker, die volgens een vast schema gebruik maakt van de infrastructuur voor zijn reguliere werking en waarvoor het college van burgemeester en schepenen gemachtigd wordt door middel van een aparte overeenkomst het gebruik van alle ontmoetingsruimten en lokalen van Ontmoetingscentrum Ter Munken vast te leggen.

        Artikel 3: Tarief

        Het gebruik van alle ontmoetingsruimten en lokalen van Ontmoetingscentrum Ter Munken wordt getarifeerd per categorie van gebruiker en per uur tijdens de week van maandagmiddag 12:00 uur tot vrijdagmiddag 12:00 uur en tijdens het weekend van vrijdagmiddag 12:00 uur tot maandagmiddag 12:00 uur, genaamd respectievelijk weektarief en weekendtarief.

        De retributie is verschuldigd voor de volledige toegestane gebruiksduur.

        Elk begonnen uur wordt aangerekend als een volledig uur. 

        Aanvrager

        Sociaal-culturele activiteit – artikel 2 §2

        Buurtactiviteit – artikel 2§3

        Andere activiteit – artikel 2 §4

         

        de betoelaagde en/of erkende vereniging onder elke samenwerkingsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid die op het ogenblik van de aanvraag tot beschikbaarstelling structureel wordt betoelaagd en/of aangesloten is bij een van de gemeentelijke raden = CATEGORIE 2

         

         

        weektarief: 5,00 euro/uur

        weekendtarief: 26,00 euro/uur

         

        weektarief: 5,00 euro/uur

        weekendtarief: 26,00 euro/uur

         

         

         

        natuurlijke en rechtspersonen die niet ressorten onder categorie 2  en die wonen of gevestigd zijn in de gemeente Hamme.

         

         

        weektarief: 8,20 euro/uur

        weekendtarief: 33,00 euro/uur

         

        weektarief: 12,30 euro/uur

        weekendtarief: 49,50 euro/uur

         

        weektarief: 33,10 euro/uur

        weekendtarief: 133,15 euro/uur

         

        natuurlijke en rechtspersonen die niet ressorten onder categorie 2 en die NIET wonen of NIET gevestigd zijn in de gemeente Hamme.

         

         

        weektarief: 16,40 euro/uur

        weekendtarief: 66,00 euro/uur

         

         

         

        weektarief: 66,20 euro/uur

        weekendtarief: 266,30 euro/uur

        Machtigt het college van burgemeester en schepenen om met de gebruikers die behoren tot categorie 5 (zie artikel 2 §6) een jaarlijkse overeenkomst af te sluiten aan volgende tarieven: 

         

        ruimten en lokalen gekend onder kleine zaal en aanhorigheden à rato van 7 dagen op 7 dagen/ 24 uur op 24 uur

         

         

        1 630,00 euro per jaar

         

        ruimten en lokalen gekend onder grote zaal en aanhorigheden à rato van

        1 gebruik per week gedurende maximum 7 uur - niet tijdens het weekend of m.a.w. wel tijdens de periode van maandagmiddag 12:00 uur tot vrijdagmiddag 12:00 uur

         

         

        480,00 euro per jaar

         

        ruimten en lokalen gekend onder grote zaal en aanhorigheden à rato van

        1 gebruik per weekend gedurende

        maximum 7 uur of m.a.w. gedurende de periode van vrijdagmiddag 12:00 uur tot maandagmorgen 12:00 uur

         

         

        1 165,00 euro per jaar

        Elk jaar zullen alle gebruikersvergoedingen op 1 januari van het dienstjaar aangepast worden aan de kosten van levensonderhoud door indexatie op basis van het indexcijfer van de consumptieprijzen.

        De basisindex is GI [2013] december 2021.

        Artikel 4: Bijkomende dienstverlening

        De retributie voor het ambtshalve verwijderen van afval, ambtshalve verwijderen van achtergelaten materiaal of (ambtshalve) schoonmaak wordt aan de aanvrager/gebruiker aangerekend op basis van de ontvangen factuur door het gemeentebestuur van Hamme.

        Bovengenoemde ambtshalve aanrekeningen gebeuren op basis van de vastgestelde tekortkomingen zoals aangeduid op het reservatieformulier voor het gebruik van de ontmoetingsruimten en lokalen van Ontmoetingscentrum Ter Munken.

        De annuleringskosten zijn gelijk aan het bedrag van de verschuldigde retributie conform de voorwaarden bepaald in het gebruikersreglement, artikel 1,4°.

        Een vergoeding van 250,00 euro zal aangerekend worden bij inbreuken op volgende artikelen in het gebruikersreglement:

        • Artikel 2: orde, netheid en veiligheid
        • Artikel 2: rookverbod
        • Artikel 7: verbodsbepalingen
        • Artikel 9: overdracht van gebruik

        Deze vergoeding komt bovenop het recht van de gemeente Hamme om bijkomende schade te bewijzen of andere rechtsmiddelen aan te wenden waarover zij beschikt.

        Voor het verbruik van eigen alcoholische en/of niet-alcoholische dranken, met uitzondering van wijnen, koffie en thee, wordt een vergoeding aangerekend van het huurgeld van het evenement, vermenigvuldigd met een factor 5, zoals vastgelegd in het gebruikersreglement in artikel 6, 6°.

        Bij nutteloze alarmmeldingen worden de gemaakte kosten aangerekend.

        Bij verlies van sleutels wordt de kostprijs voor vervanging van de sloten en de aanmaak van nieuwe sleutels aangerekend.

        Artikel 5: Schuldenaar

        De retributie is verschuldigd door de natuurlijke persoon of rechtspersoon die het gebruik van de zaal aanvraagt.
        Werd de aanvraag gedaan door twee of meer natuurlijke personen, dan zijn deze solidair en ondeelbaar gehouden tot betaling van de gehele retributie.
        Werd de aanvraag gedaan in naam van een feitelijke vereniging, dan is de natuurlijke persoon die de aanvraag indient, persoonlijk gehouden tot betaling van de gehele retributie.

        Artikel 6: Vrijstellingen

        Van de retributie zijn vrijgesteld, het gebruik dat wordt verleend aan:

        1. de door de gemeente opgerichte gemeentelijke adviesraden: enkel voor gebruik in het kader van hun eigen werking en maximum 4 keer per jaar;

        2. het gemeentebestuur van Hamme en de gemeentelijke diensten.

        Artikel 7: Inning

        De retributie dient betaald te zijn binnen de 30 dagen nadat de betalingsuitnodiging verzonden is en indien de verhuurdatum binnen die periode ligt; ten laatste veertien dagen voor de feitelijke verhuurdatum.

        Ingeval de aanvrager een betalingsuitnodiging ontvangt voor een gebruik dat binnen de veertien dagen daaropvolgend doorgaat, dan dient de betaling onmiddellijk en uiterlijk voor het geplande gebruik te gebeuren.

        Ingeval de aanvrager niet tijdig ingaat op een betalingsuitnodiging, kan de reservatie aan een andere gegadigde toegewezen worden. In dat geval zijn de annuleringskosten eveneens verschuldigd.

        Wanneer een aanmaning vereist is, wordt deze aangetekend verstuurd en worden 15,00 euro administratiekosten aangerekend. Het volledig verschuldigde bedrag zal ingevorderd worden via dwangbevel overeenkomstig artikel 177, tweede lid van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, of in voorkomend geval langs gerechtelijke weg.

        Artikel 8: Inwerkingtreding

        Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag na zijn bekendmaking (artikel 286, §1, 1° en artikel 288, tweede lid van het decreet over het lokaal bestuur).

    • Extra

      • Ongevallen kruispunt t.h.v. Keukens Van Moerzeke

      • Aanleg kabelgoottegels voor elektrische voertuigen

    • Hoogdringend

      • Provinciaal raadgevend comité Oost-Vlaanderen - intentieverklaring gemeente Lierde toetreding tot de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen - advies

De heer raadsvoorzitter verklaart de zitting gesloten.

 

N.B.: Volgende stukken werden ter beschikking gesteld van de raadsleden:

  • De Zonnige Woonst – verslag van de raad van bestuur dd. 14/02/2022
    Aster – nota informatiefiche D- en E- aandelen
    Cijfertabel – visitatie
    Overzicht projecten 20220203
    Aster – beslissing vastleggingscomité
    Aster – toelichting voor bestuurders
    Ontwerp architectuurwedstrijd Trento 20220203
  • Verko – nieuwsbrief beslissingen raad van bestuur 2022/02
  • DDS – nieuwsbrief beslissingen raad van bestuur 2022/03
  • AZ Waasland – bestuurlijk toezicht – samenvatting van de vergadering van de raad van bestuur van 1 februari 2022
  • AZ Waasland – bestuurlijk toezicht – samenvatting van het verslag van de algemene vergadering van 1 februari 2022
  • De Zonnige Woonst – verslag van de raad van bestuur dd. 14/03/2022

Namens gemeenteraad,

André Reuse
algemeen directeur

Jan Laceur
raadsvoorzitter