Terug gemeenteraad

Wed 26/01/2022 - 20:00 Digitaal

Openbaar

Normaal

  • De gemeenteraad neemt akte van het ontslag van de heer Tom Vermeire als gemeenteraadslid, zoals ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad op 10 december 2021, met ingang vanaf 26 januari 2022.

  • Gezien het ontslag van de heer Tom Vermeire als gemeenteraadslid, waarvan akte genomen werd in raadszitting van heden, komt het mandaat van raadslid vrij. Conform de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is de 1ste opvolger van de heer Tom Vermeire mevrouw Fatima Gökce, die het mandaat aanvaardt. De geloofsbrieven werden onderzocht en goed bevonden. Hoewel beide mandaten combineerbaar zijn, neemt mevrouw Fatima Gökce ontslag als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst, waarvan de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van heden akte zal nemen.

    Mevrouw Fatima Gökce legt de eed af in openbare zitting van de gemeenteraad in handen van de voorzitter.

  • De gemeenteraad neemt akte van het ontslag van de heer André Raemdonck als gemeenteraadslid, zoals ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad op 10 december 2021, met ingang vanaf 26 januari 2022.

  • Gezien het ontslag van de heer André Raemdonck als gemeenteraadslid, waarvan akte genomen werd in raadszitting van heden, komt het mandaat van raadslid vrij. Conform de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is de volgende opvolger de heer Yentl Scheirs, gezien mevrouw Fatima Gökce (eerste opvolger) reeds geïnstalleerd werd als gemeenteraadslid in zitting van heden in opvolging van de heer Tom Vermeire. De heer Yentl Scheirs aanvaardt het mandaat. De geloofsbrieven werden onderzocht en goed bevonden.

    De heer Yentl Scheirs legt de eed af in openbare zitting van de gemeenteraad in handen van de voorzitter.

  • De gemeenteraad neemt akte van het ontslag van de heer Frans Van Gaeveren als gemeenteraadslid, zoals ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad op 10 januari 2022, met ingang vanaf heden.

  • Gezien het ontslag van de heer Frans Van Gaeveren als gemeenteraadslid, waarvan akte genomen werd in raadszitting van heden, is dit mandaat vrijgekomen. Conform de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is de volgende opvolger de heer Guy Bogaert-De Clercq. De heer Guy Bogaert-De Clercq aanvaardt het mandaat. De geloofsbrieven werden onderzocht en goed bevonden.

    De heer Guy Bogaert-De Clercq legt de eed af in openbare zitting van de gemeenteraad in handen van de voorzitter.

  • Gezien het ontslag van de heer Tom Waterschoot als gemeenteraadslid, waarvan akte genomen werd in raadszitting van 15 december 2021, is dit mandaat vrijgekomen. Conform de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is de volgende opvolger de heer Christoff Van Gaeveren. De heer Christoff Van Gaeveren aanvaardt het mandaat. De geloofsbrieven werden onderzocht en goed bevonden.

    De heer Christoff Van Gaeveren legt de eed af in openbare zitting van de gemeenteraad in handen van de voorzitter.

  • Aangezien mevrouw Fatima Gökce, de heer Yentl Scheirs, de heer Guy Bogaert-De Clercq en de heer Christoff Van Gaeveren als raadslid werden geïnstalleerd in gemeenteraadszitting van heden, ter vervanging van ontslagnemende gemeenteraadsleden Tom Vermeire, André Raemdonck, Frans Van Gaeveren en Tom Waterschoot, dient de rangorde van de raadsleden aangepast te worden.

    Raadsleden die ná de installatievergadering van de gemeenteraad de eed als raadslid afleggen, sluiten achteraan aan, los van reeds eventueel vroeger opgebouwde anciënniteit. Opvolgers die aldus na de installatievergadering als gemeenteraadslid worden geïnstalleerd, nemen in volgorde van hun eedaflegging een rang in. Voor de bepaling van deze rangorde, hoewel geen wettelijke verplichting, werd als objectieve maatstaf het aantal behaalde naamstemmen in rekening genomen. Echter, gezien de heer Christoff Van Gaeveren pas de eed kon afleggen nadat een opvolger werd geïnstalleerd voor de heer Frans Van Gaeveren, legde hij de eed als laatste af.

  • De heer Tom Vermeire diende zijn ontslag als gemeenteraadslid. Ex-mandatarissen kunnen een aanvraag indienen tot het bekomen van de titel van eregemeenteraadslid. Het daartoe relevante reglement bepaalt dat:

    • Deze titel gedragen kan worden na het beëindigen van het mandaat.
    • Aanvrager geen strafrechtelijke of tuchtrechtelijke veroordeling heeft opgelopen.
    • Aanvrager 12 jaar effectief gezeteld heeft als gemeenteraadslid.

    De heer Vermeire voldoet aan deze voorwaarden zodat hem de titel van eregemeenteraadslid toegekend kan worden.

  • De heer André Raemdonck diende zijn ontslag als gemeenteraadslid. Ex-mandatarissen kunnen een aanvraag indienen tot het bekomen van de titel van ereschepen. Het daartoe relevante reglement bepaalt dat:

    • Deze titel gedragen kan worden na het beëindigen van het mandaat.
    • Aanvrager geen strafrechtelijke of tuchtrechtelijke veroordeling heeft opgelopen.
    • Aanvrager 10 jaar effectief gezeteld heeft als schepen ofwel minimum 5 jaar gezeteld heeft als schepen en 10 jaar als gemeenteraadslid.

    De heer Raemdonck voldoet aan deze voorwaarden zodat hem de titel van ereschepen toegekend kan worden.

  • De heer Tom Waterschoot diende zijn ontslag als gemeenteraadslid. Ex-mandatarissen kunnen een aanvraag indienen tot het bekomen van de titel van ereschepen. Het daartoe relevante reglement bepaalt dat:

    • Deze titel gedragen kan worden na het beëindigen van het mandaat.
    • Aanvrager geen strafrechtelijke of tuchtrechtelijke veroordeling heeft opgelopen.
    • Aanvrager 10 jaar effectief gezeteld heeft als schepen ofwel minimum 5 jaar gezeteld heeft als schepen en 10 jaar als gemeenteraadslid.

    De heer Tom Waterschoot voldoet aan deze voorwaarden zodat hem de titel van ereschepen toegekend kan worden.

  • De heer Frans Van Gaeveren diende zijn ontslag als gemeenteraadslid. Ex-mandatarissen kunnen een aanvraag indienen tot het bekomen van de titel van ereschepen. Het daartoe relevante reglement bepaalt dat:

    • Deze titel gedragen kan worden na het beëindigen van het mandaat.
    • Aanvrager geen strafrechtelijke of tuchtrechtelijke veroordeling heeft opgelopen.
    • Aanvrager 10 jaar effectief gezeteld heeft als schepen ofwel minimum 5 jaar gezeteld heeft als schepen en 10 jaar als gemeenteraadslid.

    De heer Frans Van Gaeveren voldoet aan deze voorwaarden zodat hem de titel van ereschepen toegekend kan worden.

  • De heer André Raemdonck werd geïnstalleerd als lid van raadscommissie 1 (algemeen, financieel en technisch beleid) in gemeenteraadszitting van 27 maart 2019. Naar aanleiding van zijn ontslag als gemeenteraadslid (waarvan de gemeenteraad akte nam in zitting van heden) dient een nieuw raadslid voorgedragen te worden als lid van deze commissie voor de fractie Vooruit.

    • De voorgedragen kandidaat betreft raadslid Fatima Gökce, die geïnstalleerd werd als gemeenteraadslid in zitting van heden.
    • Op een volgende raadscommissie zal mevrouw Gökce tevens voorgedragen worden als voorzitter.
  • De heer Frans Van Gaeveren werd geïnstalleerd als lid van raadscommissie 1 (algemeen, financieel en technisch beleid) in gemeenteraadszitting van 27 maart 2019. Naar aanleiding van zijn ontslag als gemeenteraadslid (waarvan de gemeenteraad akte nam in zitting van heden) dient een nieuw raadslid voorgedragen te worden als lid van deze commissie voor de fractie Open Vld.

    • De voorgedragen kandidaat betreft raadslid Christoff Van Gaeveren, die geïnstalleerd werd als gemeenteraadslid in zitting van heden.
  • De heer Jan Rosschaert werd geïnstalleerd als lid van raadscommissie 2 (milieu en vrije tijd) in gemeenteraadszitting van 27 maart 2019. Binnen fractie Vooruit wordt de heer Yentl Scheirs, die geïnstalleerd werd als gemeenteraadslid in zitting van heden, voorgedragen als lid van raadscommissie 2, in de plaats van de heer Jan Rosschaert, voor de fractie Vooruit.

  • De heer Tom Waterschoot werd geïnstalleerd als lid van raadscommissie 2 (milieu en vrije tijd) in gemeenteraadszitting van 27 maart 2019. Naar aanleiding van zijn ontslag als gemeenteraadslid (waarvan de gemeenteraad akte nam in zitting van 15 december 2021) dient een nieuw raadslid voorgedragen te worden als lid van deze commissie voor de fractie Open Vld.

    • De voorgedragen kandidaat betreft raadslid Guy Bogaert-De Clercq, die geïnstalleerd werd als gemeenteraadslid in zitting van heden.
  • De heer Raemdonck André werd geïnstalleerd als lid van raadscommissie 3 (sociaal beleid) in gemeenteraadszitting van 27 maart 2019. Naar aanleiding van zijn ontslag als gemeenteraadslid (waarvan de gemeenteraad akte nam in zitting van heden) dient een nieuw raadslid voorgedragen te worden als lid van deze commissie voor de fractie Vooruit.

    De voorgedragen kandidaat betreft raadslid Yentl Scheirs, die geïnstalleerd werd als gemeenteraadslid in zitting van heden.

  • De heer André Raemdonck werd geïnstalleerd als effectief lid politieraad in gemeenteraadszitting van 3 januari 2019. Naar aanleiding van zijn ontslag als gemeenteraadslid (waarvan de gemeenteraad akte nam in zitting van heden) dient een nieuw raadslid voorgedragen te worden als kandidaat lid politieraad, gezien politieraadsleden tevens gemeenteraadsleden moeten zijn.

    De heer Jan Rosschaert werd tijdens de installatievergadering van de gemeenteraad in zitting van 3 januari 2019 reeds verkozen als opvolger van de heer André Raemdonck, zodat de heer Jan Rosschaert geïnstalleerd kan worden als effectief lid politieraad (en er niet hoeft gewerkt te worden met een nieuwe akte van voordracht).

  • De heer Frans Van Gaeveren werd geïnstalleerd als effectief lid politieraad in gemeenteraadszitting van 3 januari 2019. Naar aanleiding van zijn ontslag als gemeenteraadslid (waarvan de gemeenteraad akte nam in zitting van heden) dient een nieuw raadslid voorgedragen te worden als kandidaat lid politieraad, gezien politieraadsleden tevens gemeenteraadsleden moeten zijn.

    De voorgedragen kandidaat betreft raadslid Guy Bogaert-De Clercq.

  • De heer Tom Waterschoot werd geïnstalleerd als effectief lid politieraad in gemeenteraadszitting van 3 januari 2019. Naar aanleiding van zijn ontslag als gemeenteraadslid (waarvan de gemeenteraad akte nam in zitting 15 december 2021) dient een nieuw raadslid voorgedragen te worden als kandidaat lid politieraad, gezien politieraadsleden tevens gemeenteraadsleden moeten zijn.

    De voorgedragen kandidaat betreft raadslid Christoff Van Gaeveren.

  • Voor fractie Vooruit zal de heer Jan Rosschaert het mandaat van vertegenwoordiger (algemene vergadering/bestuursorgaan) overdragen aan mevrouw Fatima Gökce, die in gemeenteraadszitting van heden geïnstalleerd werd als gemeenteraadslid.

  • Gezien de heer Tom Waterschoot lid was van de raad van bestuur/algemene vergadering van de EVA vzw Dienst 112 Hamme, maar ontslag nam als gemeenteraadslid (waarvan de gemeenteraad akte nam in zitting van 15 december 2021), zal hij dienen worden te vervangen.

    De voorgedragen kandidaat voor de fractie Open VLD betreft raadslid Frank Van Erum.

  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigt ook de vertegenwoordiger voor ERSV Oost-Vlaanderen voor de gemeente Hamme.

    De heer Jan Rosschaert wordt voorgedragen ter vervanging van de heer Tom Vermeire.

  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigen ook vertegenwoordigers voor INTERGEM voor de gemeente Hamme.

    Voordracht:

    • plaatsvervangend vertegenwoordiger Tom Vermeire te vervangen door Fatima Gökce.
  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigen ook de vertegenwoordigers voor Kredietmaatschappij Onze Thuis voor de gemeente Hamme.

    Voorgedragen wordt:

    • vertegenwoordiger André Raemdonck te vervangen door Jan Rosschaert.
  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigen ook vertegenwoordigers voor Regionaal Landschap Schelde-Durme voor de gemeente Hamme.

    Voorgedragen wordt:

    • plaatsvervanger Tom Vermeire te vervangen door Jan Rosschaert.
  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigen ook vertegenwoordigers voor Stuurgroep Rivierpark Scheldevallei voor de gemeente Hamme.

    Voorgedragen worden:

    • afgevaardigde stuurgroep Tom Vermeire te vervangen door Jan De Graef.
    • plaatsvervangend vertegenwoordiger Jan De Graef te vervangen door Jan Rosschaert.
  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigen ook vertegenwoordigers voor Toerisme Oost-Vlaanderen voor de gemeente Hamme.

    Voorgedragen wordt:

    • afgevaardigde Tom Vermeire te vervangen door Jan Rosschaert.
  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigen ook vertegenwoordigers voor Toerisme Scheldeland voor de gemeente Hamme.

    Voorgedragen wordt:

    • vertegenwoordiger Tom Vermeire te vervangen door Jan Rosschaert
  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigen ook vertegenwoordigers voor TMVS dv voor de gemeente Hamme.

    Voorgedragen wordt:

    • vertegenwoordiger Jan Rosschaert te vervangen door Fatima Gökce.
  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigen ook vertegenwoordigers voor VERKO voor de gemeente Hamme.

    Voorgedragen worden:

    • lasthebber Jan Rosschaert te vervangen door Yentl Scheirs
    • plaatsvervanger André Raemdonck te vervangen door Jan Rosschaert
  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigen ook vertegenwoordigers voor VVM De Lijn voor de gemeente Hamme.

    Voorgedragen wordt:

    • plaatsvervanger André Raemdonck te vervangen door Fatima Gökce
  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigen ook vertegenwoordigers voor VVSG voor de gemeente Hamme.

    Voorgedragen wordt:

    • vertegenwoordiger André Raemdonck te vervangen door Fatima Gökce.
  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigen ook de vertegenwoordigers voor GECORO voor deze fractie.

    Voorgedragen wordt:

    • afgevaardigde Bjorn Fonck te vervangen door Jeroen Van Goethem
  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigen ook de vertegenwoordigers voor DDS voor de gemeente Hamme.

    Voorgedragen worden:

    • vertegenwoordiger Jan Rosschaert te vervangen door Fatima Gökce.
    • plaatsvervangend vertegenwoordiger André Raemdonck te vervangen door Yentl Scheirs.
    • raad van bestuur: André Raemdonck te vervangen door Jan Rosschaert.
  • Via e-mail dd. 30 december 2021 meldde AZ Nikolaas de fusie tussen AZ Nikolaas en AZ Lokeren, die is ingegaan vanaf 1 januari 2022. Het fusieziekenhuis zal Algemeen Ziekenhuis Vitaz heten.

    Neemt akte van het fusiebesluit dd. 17 december 2021 vanwege de administrateur-generaal van het Agentschap zorg en gezondheid.

  • Naar aanleiding van de wissel van gemeenteraadsleden van fractie Vooruit, wijzigen ook vertegenwoordigers voor interlokale vereniging Sociale Economie Scheldeland voor de gemeente Hamme.

    Voorgedragen wordt:

    • vertegenwoordiger Tom Vermeire te vervangen door Jan Rosschaert
  • De heer Frans Van Gaeveren, gemeenteraadslid voor de fractie Open VLD, diende zijn ontslag in als lid van de raad van bestuur van het gemeentelijk autonoom bedrijf Hamme Hamse Investeringsmaatschappij.

    De statuten van het autonoom gemeentebedrijf zeggen hierover:

    Een lid van de raad van bestuur kan zijn mandaat opzeggen door kennisgeving via aangetekend schrijven aan de gemeenteraad die zijn ontslag uitdrukkelijk moet aanvaarden. Tenzij het ontslagnemend lid daardoor zelf een aanmerkelijke schade mocht lijden die niet louter financieel van aard is, volbrengt het zijn mandaat tot de eerstvolgende gemeenteraad die volgt op de kennisgeving.

    Voorgedragen wordt als nieuwe bestuurder in de raad van bestuur van het gemeentelijk autonoom bedrijf: de heer Frank Van Erum.

  • De gemeente Hamme preciseert de regels voor de uitreiking en het gebruik van de parkeerkaarten met inachtneming van het KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en van het ministerieel besluit van 9 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart. Binnen dit kader kan zij aanvullende categorieën begunstigden bepalen. Er kan enkel een parkeerkaart uitgereikt worden voor buitenlandse kentekens, indien voldaan is aan de bepalingen van het KB van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen. De bewijsstukken moeten aangereikt worden door de aanvrager.

    Op basis hiervan worden parkeerkaarten verleend aan zorgverstrekkers en bewoners.

  • De gemeente Hamme preciseert de regels voor de uitreiking en het gebruik van de parkeerkaarten met inachtneming van het KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en van het ministerieel besluit van 9 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart. Binnen dit kader kan zij aanvullende categorieën begunstigden bepalen. Er kan enkel een parkeerkaart uitgereikt worden voor buitenlandse kentekens, indien voldaan is aan de bepalingen van het KB van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen. De bewijsstukken moeten aangereikt worden door de aanvrager.

    Op basis hiervan worden parkeerkaarten verleend aan zorgverstrekkers en bewoners.

  • De kleinzoon van de Hamse schilder Albert Van Hecke, wenst aan het gemeentebestuur de familiecollectie van zijn grootvader te schenken.
    Dit punt werd reeds besproken op het college van 14 juli 2020 en 28 juli 2020. Doordat de schenker niet in België woonachtig is en pas onlangs, sinds juli 2020, naar België is gereisd, heeft het dossier een hele periode stil gelegen.
    Het college van burgemeester en schepenen ging, na zijn bezoek aan België, principieel akkoord met de schenking in de zitting van 7 december 2021.

    De werken worden tijdelijk gestockeerd in het voormalige moederhuis, samen met heel nog wat andere kunststukken.
    Dit in afwachting van een definitieve plaats voor het kunstpatrimonium in het toekomstig erfgoedcentrum.
    Er zal ook bekeken worden of het werk van Albert Van Hecke in de toekomst voor het publiek kan tentoongesteld worden.

    De nodige documenten tot overdracht zijn voorzien.
    Het aanvaarden van een schenking is de bevoegdheid van de gemeenteraad.

  • Het Marktplein is grotendeels heraangelegd. Daarom is een nieuw signalisatieplan en aanvullend reglement noodzakelijk.
    Tot nu toe werden aanvullingen en wijzigingen aan aanvullende reglementen apart voorgelegd aan de gemeenteraad.
    Nu opteert het gemeentebestuur om te werken via een gecoördineerde versie per straat.

  • De Killestraat is een gemeenteweg.
    Voor deze straat wordt de vraag gesteld om parkeerverbod in te stellen t.h.v. residentie Killestraat HNR 4. Geparkeerde wagens kunnen doorgang verhinderen voor vrachtverkeer en hulpdiensten.
    Tot nu toe werden aanvullingen en wijzigingen aan aanvullende reglementen apart voorgelegd aan de gemeenteraad.
    Nu opteert het gemeentebestuur om te werken via een gecoördineerde versie per straat.

  • Weg ZN, gekend als Nieskensweg, is een gemeenteweg.
    Hier wordt de vraag gesteld om een landbouwstraat in te stellen omwille van overlast voor de aangelanden.
    Tot nu toe werden aanvullingen en wijzigingen aan aanvullende reglementen apart voorgelegd aan de gemeenteraad.
    Nu opteert het gemeentebestuur om te werken via een gecoördineerde versie per straat.

  • We worden steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering, dat als vaststaand feit werd erkend door het Intergouvermenteel Panel voor Klimaatverandering (IPCC). Het IPCC heeft tijdens de laatste klimaatconferentie in Glasgow (najaar 2021) nog benadrukt dat dit in grote mate wordt veroorzaakt door het energieverbruik van de mens en meer bepaald door het verbranden van fossiele brandstoffen.

    De Europese Commissie en het Europese Parlement willen de CO2-uitstoot drastisch verminderen en streven zelfs naar CO2-neutraliteit tegen het jaar 2050. We verwijzen daarvoor naar het Europese programma “Green Deal” en naar de “Europese Klimaatwet”. Om die doelstellingen te bereiken, rekent Europa op de nationale, regionale en lokale overheden om lokale stakeholders en burgers tot emissiereductie en klimaatadaptatie te motiveren.

    De Europese Commissie hecht veel belang aan het lokale niveau om de omslag te maken naar een fossielvrije maatschappij. Daarom lanceerde Europa het Burgemeestersconvenant, waarvoor steden en gemeenten zich vrijwillig kunnen engageren. De ondertekenaars van dit engagement delen dezelfde visie tegen 2050: het versnellen van het koolstofvrij maken van hun gebieden, zich wapenen om klaar te zijn voor de onvermijdelijke effecten van de klimaatverandering en hun inwoners toegang verzekeren tot veilige, duurzame en betaalbare energie.

    Door het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant engageren steden en gemeenten zich om tegen 2030 minstens 40% minder broeikasgassen uit te stoten t.o.v. 2011, en een adaptatiebeleid te ontwikkelen. De ondertekenaars verbinden zich ertoe om, binnen de twee jaar na  ondertekening, een Actieplan voor Duurzame Energie en Klimaat (Sustainable Energy and Climate Action Plan of SECAP) op te maken. In dat plan wordt een CO2 nulmeting voorzien en een klimaatrisico- en kwetsbaarheidsanalyse als basis om acties uit te werken. De gemeenten rapporteren elke twee jaar aan Europa over de vooruitgang van hun acties. Het Burgemeestersconvenant voorziet ook in territoriale coördinatoren die zich inzetten om gemeenten en steden te ondersteunen bij dit engagement. In Oost-Vlaanderen zijn zowel de Provincie Oost-Vlaanderen als Interwaas erkend als territoriale coördinator.

    Waasland Klimaatland is een samenwerkingsverband tussen de Provincie Oost-Vlaanderen, Interwaas en 11 gemeenten in het Waasland. Het doel van deze samenwerking is gezamenlijke klimaatambities realiseren met als leidraad het Burgemeestersconvenant.

    De 11 betrokken gemeenten beslisten in het voorjaar van 2020 om samen als groep de doelstellingen van het Burgemeestersconvenant 2030 te onderschrijven. Concreet betekent dit dat de projectpartners zich engageerden tot het opmaken van één regionaal actieplan (=joint SECAP) waarin wel nog lokale accenten kunnen gelegd worden.
    Zo engageerden alle 11 gemeenten zich om de CO2 reductiedoelstelling van 40% tegen 2030 te behalen, alsook om maatregelen te nemen om de effecten van de klimaatverandering te verzachten (adaptatie).

    In hun rol van territoriale coördinatoren engageerden de Provincie en Interwaas zich om de gemeenten te ondersteunen bij de opmaak en de uitvoering van dit Actieplan voor Duurzame Energie en Klimaat en bij het uitwerken van een regionale strategie en gezamenlijke klimaatacties voor de Wase regio.

    De Provincie Oost-Vlaanderen begeleidt hierbij de opmaak van het regionaal adaptatieplan en Interwaas staat in voor het mitigatieplan. Streefdoel is om in juni 2022 het klimaatplan voor de regio in te dienen bij Europa.

    Regionaal adaptatieplan voor het Waasland

    Beschrijving opdracht

    In juni 2020 schreef de Provincie een studieopdracht uit voor de opmaak van het regionaal adaptatieplan voor de Wase regio. De opdracht werd in augustus 2020 gegund aan Sweco Belgium. Deze opdracht bestond uit:

    • Deel 1: Opmaak van een regionale risico- en kwetsbaarheidsanalyse voor het Waasland.
    • Deel 2. Participatieve uitwerking van een regionaal adaptatieplan voor het Waasland. De analyse uit deel 1 vormt hierbij de basis. Het ontwerpplan wordt samen met experten en stakeholders afgetoetst en waar nodig aangepast aan de regionale context.
    • Deel 3: Op vraag van de gemeenten wordt het regionaal adaptatieplan verder verfijnd naar lokaal niveau en worden gemeentespecifieke maatregelen uitgewerkt

    Sweco startte in september 2020 met deel 1. Dit resulteerde in een uitgebreid rapport en een synthesebrochure. Op basis van deze analyse werd nadien het regionaal adaptatieplan verder uitgewerkt (deel 2).

    In de opdracht van Sweco was ook de opmaak van een Manifest voorzien. Dit is een tekst waarin de strategische doelstellingen kernachtig samengevat worden.

    De samenwerking met Sweco werd stopgezet na deelopdracht 1 en 2. Voor de uitvoering van deelopdracht 3, verfijning van regionaal plan naar gemeentespecifieke acties, wordt onderzocht of er samenwerking en afstemming mogelijk is met partners die instaan voor de opmaak van hemelwater- en droogteplannen.

    Opbouw regionaal plan

    Het “Regionaal adaptatieplan Waasland” vertrekt van zes strategische doelstellingen namelijk:

    1. Waasland ontharden.
    2. Ruimte voor water creëren en verdroging tegengaan.
    3. Koel wonen, werken en verblijven.
    4. Versterken ecologisch netwerk.
    5. Bossen beschermen, versterken en uitbreiden.
    6. Regionale ondersteuning van lokaal adaptatiebeleid.

    Aan de zes strategische doelstellingen worden regionale maatregelen opgehangen om de risico’s en kwetsbaarheden in het Waasland aan te pakken Deze maatregelen werden geselecteerd uit een longlist opgemaakt met input uit: gekende databanken, regionale expertise, kansenkaarten voor de regio en input uit de Hackaton.

    Deze maatregelen zijn toepasbaar voor één of meerdere sectoren. De volgende sectoren komen aan bod: bouwen en wonen, openbaar domein, bedrijvigheid, natuur en landbouw.

    In het rapport wordt ook aandacht besteed aan:

    • no-regret maatregelen oftewel maatregelen die zowel op korte als op lange termijn klimaatwinsten opleveren,
    • het belang van afstemming tussen de verschillende beleidsdomeinen waarbij gestreefd word naar multifunctionele maatregelen die win-win situaties creëren,
    • en de noodzaak om draagvlak te creëren voor de maatregelen bij diverse doelgroepen door in te zetten op communicatie en bewustwording op het vlak van klimaatadaptatie.

    Het regionaal plan bevat een actietabel met een overzicht van alle maatregelen per sector. Deze actietabel zal na goedkeuring door de partners opgeladen worden op de website van het  Europees Burgemeestersconvenant.

    Participatieve aanpak

    Bij de opmaak van dit plan werden, conform de vereisten van Europa, verschillende stakeholders betrokken.

    Op 2 en 4 februari 2021 vond een digitaal participatiemoment (=Hackaton) plaats. Tijdens deze brainstormsessie, konden de 11 gemeenten en geëngageerde stakeholders uit diverse sectoren nadenken over mogelijke maatregelen op regionaal niveau. Deze oefening vormde de aanzet tot een longlist van regionale maatregelen.

    Lokaal heeft ook de adviesraad milieu, landbouw en dierenwelzijn (MILADI) haar inbreng kunnen doen.

    Er werd op regelmatige basis teruggekoppeld met de leden van Stuurgroep Waasland Klimaatland. De suggesties of bedenkingen van de betrokken gemeenten werden zo veel mogelijk verwerkt in het eindrapport.

    Eindproducten

    De opdracht van Sweco resulteerde in de volgende eindproducten (zie bijlagen):

    • Risico- en kwetsbaarheidsanalyse Waasland
    • Samenvatting risico- en kwetsbaarheidsanalyse Waasland
    • Regionaal klimaatadaptatieplan Waasland
    • Manifest


  • Jaarlijks wordt een lijst opgemaakt van nominatieve subsidies, die niet onderworpen zijn aan een subsidiereglement. De nodige kredieten hiervoor zijn opgenomen in het meerjarenplan, maar de lijst aan wie deze worden toegekend maakt hier geen onderdeel meer van uit en wordt bijgevolg niet langer automatisch vastgesteld bij de vaststelling van het meerjarenplan. Het is de gemeenteraad die bevoegd is tot het toekennen ervan.

    Werden toegevoegd aan de lijst:

    • Polder Schelde Durme Oost voor een bedrag van 263.119 €. Het betreft een investeringssubsidie i.h.k.v. werken aan de Kleine Broekbeek (eigen aandeel polder naast toegekende investeringssubsidie),
    • Eefs Hoekje vzw en Katthuis vzw, beiden 500 €. Dit aangezien het contract met het dierencentrum Waasland per 1 juli ten einde loopt en het bestuur meer lokaal met dierencentra wenst samen te werken.

    De gemeenteraad wordt gevraagd de aangepaste lijst van nominatieve subsidies 2022 goed te keuren.

Extra