Terug
Gepubliceerd op 17/10/2023

Agenda  gemeenteraad

wo 25/10/2023 - 20:00 raadzaal
  • Openbaar

    • Normaal

      • Proces-verbaal van de vorige zitting - goedkeuring

        De gemeenteraad bespreekt het proces-verbaal van de zitting van 13 september 2023.

      • Deontologische code en deontologische commissie gemeenteraad - goedkeuring - besluit

        Deze deontologische code (een actualisering van de eerder vastgelegde deontologische code bij gemeenteraadsbesluit dd. 30/09/1998) geeft lokale mandatarissen een kader waarbinnen ze hun mandaat moeten uitoefenen. De deontologische code is in de eerste plaats bedoeld om een veilige omgeving te creëren waarbinnen de lokale mandatarissen moeten werken. De code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch zorgvuldig te kunnen handelen bij de uitoefening van het mandaat. Dit handelen steunt op de volgende waarden: dienstbaarheid, functionaliteit, onafhankelijkheid, openheid, vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid. De deontologische code voorziet eveneens in de oprichting van een deontologische commissie, dergelijke commissie kan bepaalde handelingen van een raadslid bespreken in besloten zitting, waarna zij een advies uitbrengt aan de gemeenteraad.

        De deontologische commissie is geen gemeenteraadscommissie in de zin van artikel 37 decreet lokaal bestuur, gezien de commissie niet op basis van artikel 37 opgericht dient te worden, maar wel op basis van de nieuwe decretale bepalingen.

      • Deontologische commissie gemeenteraad - samenstelling - goedkeuring - besluit

        De gemeenteraad nam in zitting van heden een deontologische code aan, met als toepassingsgebied:

        • de voorzitter van de gemeenteraad,
        • de gemeenteraadsleden,
        • de burgemeester,
        • de schepenen.

        Deze deontologische code geeft lokale mandatarissen een kader waarbinnen ze hun mandaat moeten uitoefenen. De deontologische code is in de eerste plaats bedoeld om een veilige omgeving te creëren waarbinnen de lokale mandatarissen moeten werken. De code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch zorgvuldig te kunnen handelen bij de uitoefening van het mandaat. Dit handelen steunt op de volgende waarden: dienstbaarheid, functionaliteit, onafhankelijkheid, openheid, vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid. De deontologische code voorziet eveneens in de oprichting van een deontologische commissie, dergelijke commissie kan bepaalde handelingen van een raadslid bespreken in besloten zitting, waarna zij een advies uitbrengt aan de gemeenteraad.

        Het aantal leden van deze deontologische commissie bedraagt 1 lid per fractie en evenveel als het aantal fracties in de gemeenteraad, aangevuld met de voorzitter van de gemeenteraad die optreedt als voorzitter van de deontologische commissie.

        Onafhankelijke raadsleden vormen geen fractie en zijn niet vertegenwoordigd in de deontologische commissies.

        Elke fractie wijst de hen toegewezen mandaten in de commissies toe met een voordracht gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Indien de raadsvoorzitter voordrachten ontvangt voor meer dan één fractielid als lid van de commissie, beslist de raad wie zal zetelen.

        Bij deze voordracht kunnen ook één of meer plaatsvervangers aangeduid worden die in opgesomde volgorde het commissielid vervangen bij afwezigheid of wanneer die betrokken partij is.

        Ontvangen voordrachten:

        FRACTIE Kandidaat Plaatsvervanger
        GROEN Agnes Onghena

        Gilles Verbeke

        Open VLD Guy Bogaert-De Clercq

        Mathieu Weyn

        Vlaams Belang Mario Michils

        Leo Van der Vorst

        Vooruit Yentl Scheirs

        Jan Rosschaert

        CD&V    
      • Intergemeentelijke samenwerking - FARYS ov - buitengewone algemene vergadering 15 december 2023 - goedkeuren agenda - vaststellen mandaat vertegenwoordigers - besluit

        De buitengewone algemene vergadering van Farys ov gaat door op vrijdag 15 december 2023 om 14u30 in Flanders Expo, Maaltekouter 1 te 9051 Gent. De vergadering zal fysiek plaatsvinden met digitale inbelmogelijkheid via ZOOM.

        Agenda:

        1. Wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal
        2. Actualisering van bijlage 2 aan de statuten ingevolge wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal
        3. Evaluatie 2023, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2024 (cfr. artikel 432 DLB)
        4. Begroting 2024 (cfr. artikel 432 DLB)
        5. Statutaire benoemingen
        6. Samenwerking binnen Waterunie Operator
          6.1. Kennisname bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
          6.2 Goedkeuring tot oprichting van de naamloze vennootschap van publiek recht 'Waterunie Operator' overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
          6.3 Statutenwijziging Farys
          6.3.1 Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking
          6.3.2 Nieuwe tekst van de statuten
          6.3.3 Volmachten
        7. Samenwerking met Azulatis
          7.1 Kennisname bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
          7.2 Statuten Azulatis NV - kennisname
          7.3 Goedkeuring tot deelname aan de naamloze vennootschap Azulatis overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
        8. Samenwerking met SWDE
          8.1 Kennisname bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
          8.2 Goedkeuring tot deelname aan de naamloze vennootschap Mainvault overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
          8.3 Statuten Mainvault NV

          Varia

        Vertegenwoordiger: Jan De Graef - plaatsvervanger: Ann Verschelden

      • Intergemeentelijke samenwerking - INTERGEM - buitengewone algemene vergadering 14 december 2023 - goedkeuren agenda - goedkeuren partiële splitsing - vaststellen mandaat vertegenwoordigers - besluit

        De buitengewone algemene vergadering van Intergem gaat door op donderdag 14 december 2023 om 18.00 uur in Salons Caelberg, Pachting 14 te 9310 Aalst.

        Agenda:

        1. Kennisneming van de vorming van een distributienetbeheerder Fluvius Halle-Vilvoorde.
        2. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging lntergem (Fluvius Midden-Vlaanderen) (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, openbare elektronische-communicatienetwerken en Strategische Participaties met betrekking tot de gemeente Affligem over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging):

          a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
          b. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

          De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Intergem kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

          c. Goedkeuring van:

          i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging lntergem (Fluvius Midden-Vlaanderen) (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, openbare elektronische-communicatienetwerken en Strategische Participaties met betrekking tot de gemeente Affligem over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2022, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de (voorlopige) ruilverhouding van de balans afgesloten op 31 december 2022 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
          ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
          iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.

          d. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, openbare elektronische-communicatienetwerken en Strategische Participaties van de gemeente Affligem vanaf 1 januari 2025.
          e. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

          i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 2.a vast te stellen;
          ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
          iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
          iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
          v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
          vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

        3. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2024.
        4. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV.
        5. Aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.
        6. Statutaire benoemingen.
        7. Statutaire mededelingen.
        8. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 1 en 2 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 2, 5, 6 en desgevallend 7 bij authentieke akte te doen vaststellen.

        Vertegenwoordiger: Herman Vijt - plaatsvervanger Fatima Gökce.

      • Intergemeentelijke samenwerking - TMVS dv - Buitengewone Algemene Vergadering op 12 december 2023 - goedkeuren agenda - statutenwijziging - aanduiden vertegenwoordigers - besluit

        De uitnodiging vanwege Creat voor de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op dinsdag 12 december 2023 om 14u30. De vergadering zal fysiek plaatsvinden met digitale inbelmogelijkheid via Zoom.

        Agenda:

        1. Wijziging van vermogen
        2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
        3. Evaluatie 2023, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2024 (cfr. artikel 432
          Decreet over het Lokaal Bestuur)
        4. Begroting 2024 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)
        5. Statutaire benoemingen
        6. Statutenwijziging
          6.1. Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking
          6.2. Nieuwe tekst van de statuten
        7. Overboeking van het (oorspronkelijk) vast kapitaal (rekening 111 Onbeschikbare inbreng buiten het kapitaal) naar een beschikbare eigenvermogensrekening
        8. Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves (rekening 1311 Statutair onbeschikbare reserves) naar een beschikbare eigenvermogensrekening
        9. Volmachten
          Varia
        Vertegenwoordiger Fatima Gökce - plaatsvervanger nog te bepalen (sinds het ontslag van François Van den Broeck werd er niemand meer aangesteld).
      • Intergemeentelijke samenwerking - GEMEENTELIJKE HOLDING NV - buitengewone algemene vergadering 13 november 2023 - goedkeuren agenda - statutenwijziging - aanduiden vertegenwoordigers - besluit

        De uitnodiging van Gemeentelijke Holding NV voor de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders die zal doorgaan op maandag 13 november 2023 om 14 u. in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 te 1030 Brussel.

        Agenda:

        1. Aanname van een nieuwe tekst van statuten teneinde deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
        2. Volmacht voor de coördinatie van de statuten.
        3. Volmacht aan de vereffenaars tot uitvoering van de genomen beslissingen.
        4. Volmacht voor de formaliteiten.


        Vertegenwoordiger: Jan Rosschaert - plaatsvervanger: Ann Verschelden.

      • Retributiereglement op het betalend parkeren - aanpassing invorderingsprocedure - besluit

        Er is momenteel een nieuwe wet in voege gegaan die elke gemeente/stad verplicht om zijn huidig retributiereglement aan te passen. Het betreft de nieuwe wet van 04-05-2023 betreffende schulden van de consument opgenomen in het Wetboek Economisch Recht pub BS 25-05-2023. 

        Zoals de titel van de wet het al aanhaalt, dit heeft enkel betrekking op particuliere (Belgische) personen en dus niet op bedrijven/rechtspersonen of buitenlandse consumenten.

        De belangrijkste richtlijnen binnen deze wet bepalen dat de minnelijke invorderingsprocedure voor consumenten (B2C) nog enkel bestaat uit 2 aanmaningen. 

        De eerste aanmaning dient verstuurd te worden zonder extra kosten, in de 2de aanmaning zijn de extra kosten naast de hoofdsom beperkt tot 20€. 

        Hier vallen ook de parkeerretributies onder, meer bepaald alle parkeerretributies uitgeschreven vanaf 1 september 2023.

        Dit heeft als gevolg dat elke invorderingsprocedure binnen het retributiereglement parkeren dient aangepast te worden naar de nieuwe wetgeving.

        Elk retributiereglement zal moeten aangepast worden voor de bonnen uitgeschreven na 1 september 2023.

        Concreet wordt in voorliggend reglement, zoals goedgekeurd bij raadsbesluit dd. 26/01/2022, artikel 8 in die zin aangepast.

      • Retributiereglement voor het parkeren in blauwe zone en zones voor tijdsgelimiteerd parkeren - aanpassing invorderingsprocedure - besluit

        Er is momenteel een nieuwe wet in voege gegaan die elke gemeente/stad verplicht om zijn huidig retributiereglement aan te passen. Het betreft de nieuwe wet van 04-05-2023 betreffende schulden van de consument opgenomen in het Wetboek Economisch Recht pub BS 25-05-2023.  

        Zoals de titel van de wet het al aanhaalt, dit heeft enkel betrekking op particuliere (Belgische) personen en dus niet op bedrijven/rechtspersonen of buitenlandse consumenten. 

        De belangrijkste richtlijnen binnen deze wet bepalen dat de minnelijke invorderingsprocedure voor consumenten (B2C) nog enkel bestaat uit 2 aanmaningen. 

        De eerste aanmaning dient verstuurd te worden zonder extra kosten, in de 2de aanmaning zijn de extra kosten naast de hoofdsom beperkt tot 20€.  

        Hier vallen ook de parkeerretributies onder, meer bepaald alle parkeerretributies uitgeschreven vanaf 1 september 2023. 

        Dit heeft als gevolg dat elke invorderingsprocedure binnen het retributiereglement parkeren dient aangepast te worden naar de nieuwe wetgeving.

        Elk retributiereglement zal moeten aangepast worden voor de bonnen uitgeschreven na 1 september 2023.

        Concreet wordt in voorliggend reglement, zoals goedgekeurd bij raadsbesluit dd. 26/01/2022, artikel 6 in die zin aangepast.

      • Retributiereglement inzake de invorderingskosten van de fiscale en niet-fiscale ontvangsten en vaststellen factuurvoorwaarden - aanpassing - besluit

        Er is een nieuwe wet in voege gegaan die elke gemeente/stad verplicht om zijn huidig retributiereglement aan te passen. Het betreft de nieuwe wet van 04-05-2023 betreffende schulden van de consument opgenomen in het Wetboek Economisch Recht pub BS 25-05-2023. 

        Zoals de titel van de wet het al aanhaalt, dit heeft enkel betrekking op particuliere (Belgische) personen en dus niet op bedrijven/rechtspersonen of buitenlandse consumenten. 

        De belangrijkste richtlijnen binnen deze wet bepalen dat de minnelijke invorderingsprocedure voor consumenten (B2C) nog enkel bestaat uit 2 aanmaningen. 

        De eerste aanmaning dient verstuurd te worden zonder extra kosten, in de 2de aanmaning zijn de extra kosten naast de hoofdsom beperkt tot 20€. 

        Aangezien de gemeente hier niet van afwijkt, wordt enkel de verwijzing naar de nieuwe wetgeving opgenomen in dit reglement, concreet onder het onderdeel 'regelgeving' van voorliggend besluit.

      • Gemeentepersoneel - aanpassing fietspolicy - goedkeuring - besluit

        Naar aanleiding van de mogelijkheid tot fietsleasing vanaf 1 januari 2024 werd er een fietspolicy opgesteld om de rechten en plichten van het personeel te duiden. De fietspolicy is bedoeld om het beheer en het gebruik van de ter beschikking gestelde leasefiets optimaal te laten verlopen. De gemeenteraad keurde ter zitting van 13 september 2023 de fietspolicy goed. 

        Neemt akte van eerste aanpassing in de fietspolicy. Concreet betreft het de eerder gevraagde aanpassing van de regeling n.a.v. overlijden: zie onder punt 7.2.B.

        De fietspolicy zal bij de eerst volgende wijziging aan het arbeidsreglement worden toegevoegd. 

      • Restauratie dak en zolder dekenij Marktplein - vaststellen voorwaarden en wijze van gunnen - besluit

        Er dringen zich restauratiewerken op aan de dekenij op het Marktplein.  In eerste instantie zullen het dak en de zolder aangepakt worden. In een latere fase zullen er gevelwerken uitgevoerd worden. Kostenraming voor de restauratie van dak en zolder: € 404.498,97 (incl. 6% btw). De opdracht zal gegund worden via de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. Krediet is voorzien op het investeringsbudget van 2023 op budgetcode 0790-00 2210700 (ACT-560). Voor de dakwerken werd een erfgoedpremie vastgesteld door Agentschap Onroerend Erfgoed voor een bedrag van € 97.794,74.

        De gemeenteraad wordt gevraagd de voorwaarden en wijze van gunnen vast te stellen.

      • Restauratie gevels en dak gemeentehuis - vaststellen voorwaarden en wijze van gunnen - besluit

        Er dienen restauratiewerken uitgevoerd aan het gemeentehuis.  Het betreft o.a. het vernieuwen van dak, buitenschrijnwerk en renovatie van de gevels. Kostenraming voor de restauratie:  € 852.039,34 (incl. 21% btw). De opdracht zal gegund worden via de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. Krediet is voorzien op het investeringsbudget van 2023 en 2024 op budgetcode 0119-00 2210100 (ACT-525). Voor de restauratiewerken werd een erfgoedpremie vastgesteld door de Vlaamse Overheid voor een voorlopig bedrag van € 400.161,70. Het definitief premiebedrag wordt vastgesteld op basis van de gunningsdocumenten.

        De gemeenteraad wordt gevraagd de voorwaarden en wijze van gunnen vast te stellen.

      • Realisatie project Tasibel - overdraagbaar opstalrecht op gemeentegronden - goedkeuring - princiepsbesluit

        De sociale huisvestingsmaatschappij BV De Thuisbouwer (tot 1 juli 2023 was dit CVBA De Zonnige Woonst) beoogt de Tasibel-site in Hamme (zijnde de percelen die behoorden tot de vroegere bedrijfssite Tasibel), die thans volledig in eigendom toebehoort aan De Thuisbouwer, te (her)ontwikkelen tot een zorgzame buurt voor Hamme. Daartoe sloot De Thuisbouwer een brownfieldconvenant “83.Hamme – Tasibel” voor de duurzame herontwikkeling van deze percelen. Ook de gemeente Hamme treedt op als actor bij het brownfieldconvenant voor de herontwikkeling van de percelen van de voormalige stelplaats De Lijn, die tot haar eigendom toebehoren (en potentieel onderdeel konden uitmaken van de ontwikkeling van een zorgzame buurt).
        Met het oog op de realisatie van een zorgzame buurt voor Hamme organiseerde De Thuisbouwer een overheidsopdracht houdende de aanduiding van een opdrachtnemer voor de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van een woonzorg-project op de Tasibel-site (het “Tasibel-project”). De overheidsopdracht voor de realisatie van het Tasibel-project werd door De Thuisbouwer gegund aan Astor VZW (“Astor”), naar aanleiding waarvan op 6 november 2019 een samenwerkingsovereenkomst werd gesloten (de “Samenwerkingsovereenkomst”).
        De gemeente Hamme is geen partij bij deze Samenwerkingsovereenkomst noch maken de gemeentegronden (o.a. deze gelegen op de voormalige stelplaats De Lijn) voorwerp uit van het Tasibel-project.
        Igor Hamme verzoekt thans de gemeente Hamme om op perceel, kadastraal gekend, Hamme, 2° afd. Sie B, 1200F3/deel gebruiksrechten te verkrijgen, in de vorm van een overdraagbaar opstalrecht, teneinde Igor Hamme toe te laten het Tasibel-project mede op de gemeentegronden van de gemeente Hamme te realiseren en op die manier het masterplan te kunnen uitvoeren.
        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om principieel akkoord te gaan om een overdraagbaar recht van opstal vast te leggen tussen de gemeente Hamme en Igor Hamme.
        Het recht van opstal zal later voor een notaris verleden worden. Het ontwerp van deze akte zal later aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Een groot deel van de voorwaarden is reeds opgesomd in dit voorliggend besluit.

      • Hemelwater- en droogteplan - goedkeuring - besluit

        De voorbije jaren is het inzicht gegroeid dat we anders moeten omgaan met ons hemelwater. Een hemelwater- en droogteplan met een integrale visie over waar en hoe we het hemelwater in een gebied zoveel mogelijk ter plaatse infiltreren of hergebruiken, bufferen en pas als laatste stap vertraagd afvoeren, draagt hiertoe bij.

        Om waterschaarste en droogte aan te pakken, riep de Vlaamse Regering de Blue Deal in het leven. De Blue Deal is een ambitieus programma dat via tal van acties de strijd tegen waterschaarste en droogte op het terrein aangaat. De Blue Deal stelt dat een gemeente na 2024 enkel nog toegang heeft tot watergerelateerde subsidies als zij beschikt over een voldoende ambitieus hemelwater- en droogteplan. Het is de bedoeling om de Blue Deal structureel te verankeren. Op 14 juli 2023 keurde de Vlaamse Regering het zogenoemde Blue Deal-decreet voor de tweede maal principieel goed.

        Het hemelwater- en droogteplan Hamme werd opgesteld door Aquafin in overleg met verschillende stakeholders. Het is opgesteld op maat van de gemeente Hamme. Er werd rekening gehouden met de lokale omstandigheden, de aanwezige knelpunten, uitdagingen, opportuniteiten en noden. De werkwijze die gevolgd werd in dit hemelwater- en droogteplan is in overeenstemming met de vereisten die werden opgelegd door de CIW (Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid). Alle onderdelen die aanwezig moeten zijn om goedgekeurd te worden als hemelwater- en droogteplan en om toekomstige subsidies die hieraan verbonden zijn veilig te stellen, werden opgenomen.

        Een hemelwater- en droogteplan is een langetermijnvisie op hoe het watersysteem van de gemeente Hamme zou moeten evolueren. Er worden typestraten gedefinieerd en kansen voor regenwater gelokaliseerd (o.a. voor ontharding, hergebruik en infiltratie), zodat de gemeente Hamme bij toekomstige projecten terug kan vallen op dit plan. We willen de waterhuishouding omvormen tot een klimaatrobuust en duurzaam systeem. Er wordt gekeken naar waterafvoer, infiltratie en hergebruik, zowel op publiek als op privaat domein.

        Het hemelwater- en droogteplan is een levend document. Volgens de bepalingen van de blauwdruk hemelwater- en droogteplannen dient het goedgekeurde hemelwater- en droogteplan minstens om de 6 jaar geactualiseerd te worden zodat het plan is afgestemd op nieuwe en bijkomende ruimtelijke en watergerelateerde informatie.

        Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 19 september 2023 het hemelwater- en droogteplan, zoals opgesteld door Aquafin in overleg met verschillende stakeholders en in overeenstemming met de vereisten die werden opgelegd door het CIW, principieel goed te keuren en ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

      • Lokaal klimaatadaptatieplan - goedkeuring - besluit

        Klimaatverandering zal een grote impact hebben op onze maatschappij en de ecosystemen errond. Het is dus van belang om actie te ondernemen om klimaatverandering en de gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken. Op 27 mei 2020 keurde de gemeenteraad de ondertekening van het Europese Burgemeestersconvenant goed. Het lokaal bestuur engageert zich daarmee tot een vermindering van de CO2-uitstoot op haar grondgebied met minstens 40 % tegen 2030 en het uitvoeren van een adaptatiebeleid.

        Adaptatie omvat de aanpassingen aan natuurlijke en menselijke systemen om ze weerbaarder te maken tegen de impact en gevaren van klimaatverandering. Voor de uitwerking van deze klimaatdoelstellingen werkt het lokaal bestuur samen met andere Wase gemeenten, de Provincie Oost-Vlaanderen en Interwaas. Het lokaal bestuur trad in mei 2020 toe tot het samenwerkingsverband Waasland Klimaatland. Dit leverde het regionaal adaptatieplan op voor het Waasland (opgemaakt door Sweco, 08/2021).
        In augustus 2022 besliste het college om dit regionaal plan te vertalen in een lokaal klimaatadaptatieplan. Dit rapport is het eindresultaat van een participatief traject dat het lokaal bestuur doorliep, in samenwerking met de dienst Klimaat, milieu en natuur van de Provincie Oost-Vlaanderen. In dit traject werden zowel de verschillende teams van het lokaal bestuur Hamme als een aantal lokale en regionale experten betrokken. Zo werd een klimaatteam in het leven geroepen waaraan de verschillende teams en beleidsmakers deelnamen. Ook werd een thematische werkgroep georganiseerd rond het thema ‘adaptatie’. Hierop werden ook externe partners en experts verwelkomd.

        Het adaptatieplan bestaat uit vier stappen die grotendeels gebaseerd zijn op het klimaatadaptatieplan dat in 2011 uitgerold werd in Kopenhagen, wat algemeen beschouwd wordt als absolute koploper op vlak van klimaatadaptatie. Het plan houdt rekening met klimaatimpacts en de context van de gemeente, zoekt naar opportuniteiten rond klimaatadaptatie, en streeft naar een afstemming tussen beleid, teams van het lokaal bestuur en burgers. Op die manier leidt het plan tot kostenefficiënte, duurzame, effectieve en breed gedragen adaptatiemaatregelen.

        • Hoofdstuk 1 bespreekt de te verwachten klimaatverandering en gevolgen op niveau van het lokaal bestuur Hamme. Er wordt hierbij gekeken naar wateroverlast, droogte, hitte en verlies aan biodiversiteit. 
        • Hoofdstuk 2 bekijkt de noden en de kansen in Hamme. Deze analyse geeft een idee van de nodige omvang, de geschikte types en de prioritaire locaties van adaptatiemaatregelen binnen de gemeente. Ook laat het toe om opportuniteiten te identificeren. 
        • Hoofdstuk 3 gaat dieper in op de mogelijke adaptatiemaatregelen die in Hamme kunnen gerealiseerd worden. Telkens worden de belangrijkste concepten aangehaald, de uitvoering besproken en een beoordeling gegeven van de effectiviteit van de maatregel. 
        • Hoofdstuk 4 is het klimaatadaptatieplan met een 35-tal acties. Deze acties zijn onderverdeeld in de domeinen (1) 'Beleidsplannen, processen en instrumenten', (2) 'Ontharden en vergroenen bebouwd gebied', (3) 'Versterken van de open ruimte', (4) 'Klimaatrobuuste landbouw', (5) 'Duurzaam waterbeheer' en (6) 'Communicatie, sensibilisering en samenwerkingsverbanden'.
      • Wijziging openbaar vervoer - aktename toelichting

        In januari 2024 rondt de Lijn de invoering van het dossier basisbereikbaarheid af in de vervoerregio Aalst.

        Voor de gemeente Hamme zullen onderstaande zaken wijzigen:

        Fase 1 (vanaf juli 2023):

        • Herschikking noordelijke bediening tussen Herdersem en Aalst: De lijnen 91 en 92 bedienen niet langer het Wijngaardveld maar worden verlegd naar de Bredestraat.

        Fase 2 (vanaf januari 2024):

        • Verbinding Aalst – Lebbeke – Dendermonde – Hamme – Sint-Niklaas – KN/FN: Deze lijnenbundel wordt herschikt tot één reguliere lijn en twee functionele lijn. De lijn met reguliere bediening krijgt een 30’ frequentie. De frequentie verdubbelt ten opzichte van vandaag. De verbinding over Moerzeke zal in Basisbereikbaarheid enkel functioneel bediend worden. Binnen het vervoer op maat wordt een shutlle voorzien tussen Hamme en Moerzeke, ter compensatie. De bediening van Hamme markt valt weg op de reguliere lijn en wordt overgenomen door de lijn van Hamme naar Temse. De bediening van Hamme Zwaarveld valt eveneens weg. Tussen Aalst en Herdersem neemt deze lijn de bediening van het stadsnet over. Dit traject krijgt een 15’ frequentie.
        • Nieuwe lijn – Hamme-Moerzeke-Kastel – VOM: Door herschikking van de lijnenbundel Aalst – Dendermonde – Hamme – Sint-Niklaas, valt de reguliere bediening in Moerzeke weg. Met de budgetten vervoer op maat wordt hier op weekdagen een vaste lijn ingelegd om dit op te vangen. In het weekend vangt de flexbus de bediening aan deze haltes op. De dienstregeling van deze lijn wordt afgestemd op de kernnetlijn Aalst – Dendermonde – Sint-Niklaas aan de halte Tweebruggenplein in Hamme.
        • Verbinding Wetteren – Kalken – Overmere – Zele – Waasmunster – Hamme – KN/FN (Verbinding van de Vervoerregio Waasland): Dit is een nieuwe verbinding, opgenomen in het kernnet op basis van intrinsiek potentieel. De reguliere verbinding Wetteren – Kalken – Overmere – Zele bestaat op vandaag. Het traject tussen Zele en Hamme, over Waasmunster is nieuw. De reden waarom deze verbinding over Waasmunster loopt is omdat de huidige infrastructuur onvoldoende is uitgebouwd voor busverkeer.
        • Verbinding Temse – Tielrode – Hamme – KN/FN (Verbinding van de Vervoerregio Waasland): Dit is een bestaande verbinding, opgenomen in het kernnet op basis van intrinsiek potentieel. Het traject beperkt tot Temse station. Vanuit Temse kan de reiziger overstappen op de lijn naar Kruibeke en Antwerpen die frequenter zal rijden. In Hamme kan de reiziger overstappen op de lijn naar Dendermonde en Aalst, komende vanuit Sint-Niklaas.

        HALTES EN HOPPINPUNTEN:

        Op vandaag telt Hamme 69 haltes. Hiervan worden er 42 behouden, worden geen haltes verplaatst en komen er 14 nieuwe haltes bij. Een overzicht van de cijfers en een opsomming van de haltes waarvoor actie nodig is van de gemeente te vinden in bijlage "Roadbook Basisbereikbaarheid versie Hamme" op pagina 9 en 10. Alle haltes zijn op digitale kaart te consulteren.

        In Hamme zijn 5 Hoppinpunten geselecteerd waarvan 2 lokaal en 3 buurt: Marktplein, Moerzeke Dorp, Moerzeke Kastel, Tweebruggenplein en Zogge Centrum. Om een prioriteitenlijst op te maken, kan een Hoppinpunt vanuit verschillende perspectieven bekeken worden. Enerzijds is er de oefening op basis van netwerklogica en anderzijds de oefening prioritering haltes op basis van huidig gebruik. Beiden geven een verschillende prioritering. Hoppinpunten waarvoor reeds een unieke verantwoordingsnota werd opgemaakt, staan hoog aangeschreven. Voor de verdere prioritering stellen we voor te starten met volgende Hoppinpunten: Hamme Tweebruggenplein en Hamme Marktplein.

        BIJKOMENDE MAATREGELEN:

        • Uitwijkstrook met halte Damputstraat: Zoals besproken op 20/09/2022, is een voorbehouden parkeerplaats voor de lijnbussen noodzakelijk in de Damputstraat t.h.v. het administratief centrum van het OCMW. Hiermee wordt de overlast opgelost die meermaals aangekaart werd door de gemeente en kunnen we de bussen van de nieuwe lijn 37 opvangen (zie pagina 13 'Roadbook Basisbereikbaarheid versie Hamme').
        • Doorstroming: In het algemene roadbook voor de gehele vervoerregio Aalst tonen we het belang aan van een goede doorstroming voor het openbaar vervoer. Er werden 7 corridors geselecteerd op routes van het kernnet die prioritaire aandacht verdienen. 1 corridor is geënt op het grondgebied Hamme, namelijk corridor AAL5b die integraal samenvalt met het traject van lijn 91 (Sint-Niklaas – Hamme – Dendermonde – Aalst) (zie pagina 14 'Roadbook Basisbereikbaarheid versie Hamme')

        Neemt akte van de toelichting ter zitting door schepen van mobiliteit K. Mettepenningen, namens het college..

      • Handgift archief Karel De Cock - goedkeuring - besluit

        Neemt akte van de e-mail als bijlage m.b.t. schenking van historisch archief.

        Legt de schenking van historisch archief m.b.t. de gemeente Hamme door Hilde De Cock (dochter voormalig OCMW-secretaris Karel De Cock) ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.