Terug
Gepubliceerd op 29/01/2025

Besluit  raad voor maatschappelijk welzijn

ma 27/01/2025 - 22:00

Huishoudelijk reglement raad voor maatschappelijk welzijn - goedkeuring

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad.

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om het voorgestelde huishoudelijk reglement goed te keuren.

REGELGEVING:

Bevoegdheid

  • Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Juridische context

  • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder:
    • artikel 38 dat bepaalt dat de gemeenteraad bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vaststelt.
    • artikel 74 dat bepaalt dat artikel 38 ook van toepassing is op de raad voor maatschappelijk welzijn (RMW), met uitzondering van 7°.
    • artikel 76 dat bepaalt dat men in het huishoudelijk reglement van de RMW ook specifieke bepalingen moet opnemen als het RMW-lid lid is van één of meer RMW-verenigingen.
  • Het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie, in het bijzonder de bepalingen met betrekking tot het digitaal vergaderen van de beleidsorganen.
  • Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 september 2021 met betrekking tot het digitaal of hybride vergaderen van lokale besturen.

OVERWEGINGEN:

Feiten en context

  • Woensdag 4 december 2024 werd de nieuwe bestuursploeg geïnstalleerd.
  • Volgens artikel 74 van het Decreet over het Lokaal Bestuur (DLB) is artikel 38 van het DLB ook van toepassing op de RMW, met uitzondering van 7°.
  • Volgens artikel 38 van het Decreet over het Lokaal Bestuur:

'De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
1° de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels voor de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen;
2° de wijze van verzending van de oproeping en de terbeschikkingstelling van het dossier aan de gemeenteraadsleden, alsook de wijze waarop de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken;
3° de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar worden gemaakt;
4° de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor gemeenteraadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert;
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen;
6° de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden;
7° de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties;
8° de wijze waarop en de persoon door wie de stukken van de gemeente, vermeld in artikel 279, worden ondertekend;
9° ...
10° de wijze van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 50, vijfde lid;
11° de keuze om digitaal of hybride te vergaderen en de wijze waarop;
12° de uitzonderlijke omstandigheden waaronder de gemeenteraad digitaal kan vergaderen, als het huishoudelijk reglement de mogelijkheid van digitaal vergaderen opneemt;
13° de uitzonderlijke omstandigheden waaronder de gemeenteraad hybride kan vergaderen, als het huishoudelijk reglement de mogelijkheid van hybride vergaderen opneemt.

De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.'

  • Overeenkomstig artikel 76 DLB dient men in het huishoudelijk reglement van de RMW specifieke bepalingen op te nemen voor als het RMW-lid ook lid is van één of meer RMW-verenigingen.
  • Op basis van een overleg met de burgemeester, raadsvoorzitter, algemeen directeur en op basis van het modeldocument van de VVSG werd een ontwerpversie van het huishoudelijk reglement vastgesteld. Onderstaande inhoudelijke zaken werden toegevoegd t.o.v. van vorige legislatuur:
    • Hybride vergaderen (art.4, §2).
    • Het ter beschikking stellen van briefwisseling voor de voorzitter en de RMW-leden (art. 11, §3.) werd aangepast. I.p.v. met DOCS gaat men met meerdere 'spookzittingen' werken. Concreet betekent dit dat men per welzijnsvereniging etc. een zitting aanmaakt. Als het OCMW briefwisseling of een verslag van deze welzijnsvereniging ontvangt, dan wordt dit meteen opgeladen op de 'spookzitting' zodat de RMW-leden dit meteen kunnen raadplegen. Deze manier zorgt ervoor dat de RMW-leden meteen op de hoogte zijn van briefwisseling etc. i.p.v. één keer per maand.
    • Procedure schriftelijke vragen werd verder uitgewerkt (art. 11. en art. 12.).
    • De procedure voor het opvragen van voordrachten voor kandidaat-bestuurders etc. werd opgenomen in het reglement (art. 20, §1.).
    • De mogelijkheid tot digitaal stemmen voor geheime stemming werd opgenomen (art. 20, §2.).
    • De mededeling dat de raadsvoorzitter het publiek op de hoogte brengt dat er een audio(visuele) opname wordt gemaakt (art. 24, §2.) werd opgenomen.
    • Het ter beschikking stellen van een mailbox en e-mailadres van de gemeente voor de RMW-leden (art. 28.) werd toegevoegd. 
    • Hoofdstuk 12: Bepalingen over het bijzonder comité voor de sociale dienst werd opgenomen volgens het modeldocument van de VVSG.
    • Hoofdstuk 13: Bepalingen over OCMW-verenigingen en - vennootschappen werd opgenomen volgens het modeldocument van de VVSG.


Motivering

Het is aangewezen dat de raad voor maatschappelijk welzijn het huishoudelijk reglement goedkeurt.

Amendement
Aanwezig: Jan Laceur, Lotte Peeters, Jan De Graef, Robby Van der Stock, Jo Laureys, De Clercq Veerle, Giel Colman, Sigi Vanhoyweghen, Yannick De Maere, Jan Rosschaert, Tom Vermeire, Yentl Scheirs, Lotte De Blende, Guy Bogaert-De Clercq, Ann Verschelden, Koen Mettepenningen, Mieke De Keyser, Mustafa Tokgoz, Kurt De Graef, Regine Van Achter, Danny Poppe, Leo Van der Vorst, Carine Calluy, Michaël Van Pottelberghe, Marc Saerens, Gilles Verbeke, André Reuse
Voorstanders: Gilles Verbeke
Tegenstanders: Jan Laceur, Lotte Peeters, Jan De Graef, Robby Van der Stock, Jo Laureys, De Clercq Veerle, Giel Colman, Sigi Vanhoyweghen, Yannick De Maere, Jan Rosschaert, Tom Vermeire, Yentl Scheirs, Lotte De Blende, Guy Bogaert-De Clercq, Ann Verschelden, Koen Mettepenningen, Mieke De Keyser, Mustafa Tokgoz, Kurt De Graef, Regine Van Achter, Danny Poppe
Onthouders: Leo Van der Vorst, Carine Calluy, Michaël Van Pottelberghe, Marc Saerens
Resultaat: Met 1 stem voor, 21 stemmen tegen, 4 onthoudingen
Publieke stemming
Aanwezig: Jan Laceur, Lotte Peeters, Jan De Graef, Robby Van der Stock, Jo Laureys, De Clercq Veerle, Giel Colman, Sigi Vanhoyweghen, Yannick De Maere, Jan Rosschaert, Tom Vermeire, Yentl Scheirs, Lotte De Blende, Guy Bogaert-De Clercq, Ann Verschelden, Koen Mettepenningen, Mieke De Keyser, Mustafa Tokgoz, Kurt De Graef, Regine Van Achter, Danny Poppe, Leo Van der Vorst, Carine Calluy, Michaël Van Pottelberghe, Marc Saerens, Gilles Verbeke, André Reuse
Voorstanders: Jan Laceur, Lotte Peeters, Jan De Graef, Robby Van der Stock, Jo Laureys, De Clercq Veerle, Giel Colman, Sigi Vanhoyweghen, Yannick De Maere, Jan Rosschaert, Tom Vermeire, Yentl Scheirs, Lotte De Blende, Guy Bogaert-De Clercq, Ann Verschelden, Koen Mettepenningen, Mieke De Keyser, Kurt De Graef, Regine Van Achter, Danny Poppe
Onthouders: Mustafa Tokgoz, Leo Van der Vorst, Carine Calluy, Michaël Van Pottelberghe, Marc Saerens, Gilles Verbeke
Resultaat: Met 20 stemmen voor, 6 onthoudingen

BESLUIT:

Artikel 1.

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd het amendement goed te keuren.

Met 1 stemmen voor (Groen), 21 stemmen tegen (N-VA, Vooruit, Lokaal Liberaal en cd&v), 4 onthoudingen (Vlaams Belang).

Art. 2.

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals geviseerd als bijlage, en keurt dit goed.