De heer raadsvoorzitter Jan Laceur verklaart de zitting geopend.
REGELGEVING:
OVERWEGINGEN:
De effecten zijn niet onderzocht. Voor zover de provincie vasthoudt aan de strikte beleidskaders voor wonen en bedrijvigheid moeten die effecten worden onderzocht.
De decreetgever had nochtans de noodzaak van een proactief en grondig onderzoek van de effecten voor ogen:
“Ten tweede is de keuze voor het uitvoeren van een effectbeoordeling van het ruimtelijk beleidsplan een logische toepassing van het tiering-principe. Dit principe houdt in dat de milieubeoordeling gebeurt in elke fase van de “trechtering” van beleidsbeslissingen, aangezien een concrete keuze voor een ruimtelijke ingreep voorafgegaan wordt door een keten van beslissingen op een telkens abstracter niveau. Het aanhouden van het tieringprincipe vermijdt dat bij de afweging van een heel concrete ingreep telkens de achterliggende uitgangspunten in vraag worden gesteld en bij het milieuonderzoek moeten worden betrokken. De tiering zorgt voor een gepaste afweging en een gepaste effectbeoordeling in elke fase van het besluitvormingsproces. Bij de afweging van de uitvoeringswijze van een infrastructuurproject bijv. moet de nood aan de verbinding die dit infrastructuurproject realiseert, niet meer in vraag gesteld worden als die nood op zich eerder al werd beoordeeld. Om die reden houdt de keuze voor het uitvoeren van een effectbeoordeling van het ruimtelijk beleidsplan eigenlijk ook geen verhoging van de planlast in, maar biedt het een kans om proactief te werken.”2
1 Zie ‘studie plan-mer-screeningssjabloon.pdf (2.53MB) via https://omgeving.vlaanderen.be/nl/richtlijnenboeken-handleidingen-en-codes-van-goede-praktijk.
2 MvT Parl. 2016-17, nr. 1149/1, p.52
Er wordt in dit kader naar analogie verwezen naar een vernietigd RUP door de Raad van State. In de gemeente Bertem werd in 2018 een gemeentelijk RUP ‘Meergezinswoningen’ opgesteld. Het RUP bakende zones af binnen de gemeente waarbinnen een verbod op nieuwe meergezinswoningen gold. De Raad van State oordeelt dat de plan-m.e.r.-screening inhoudelijke gebreken vertoont. De Raad stelt dat het RUP immers niet enkel oplegt waar meergezinswoningen niet kunnen worden opgericht (wat een letterlijke lezing van het RUP inhoudt), maar ook waar die wél kunnen worden opgelegd (dat volgt impliciet uit de doelstelling):
“Het gemeentelijk RUP bepaalt waar in de gemeente in de toekomst eventueel meergezinswoningen kunnen worden gerealiseerd. Aan dit laatste aspect blijkt de plannende overheid ten onrechte te zijn voorbijgegaan in het licht van haar verplichting om aan te tonen dat het plan geen aanzienlijke milieueffecten kan hebben.” (RvS 26 oktober 2021, nr. 251.938, De Liedekerke)
Om dezelfde redenen als in voormeld arrest is het ontwerp van plan-MER gebrekkig, minstens in de hypothese dat het beleidsplan bedoeld is als beoordelingskader voor de vergunningverlening, nu niet wordt onderzocht welke effecten het inlassen van een impliciet bouwverbod heeft op de locaties waar het verbod niet geldt.
Het plan-MER beoordeelt de effecten van verdichting in de kernen deels als positief, deels als beperkt positief en deels als neutraal… Het ontwerp plan-MER geeft zelf aan dat verdere onderzoeken nodig zijn zodat deze conclusies voorbarig zijn. Negatieve effecten kunnen niet worden uitgesloten.
Conclusie
In het licht van bovenstaande advies stelt de Gemeenteraad vast dat er geen draagkracht is en dat men niet akkoord kan gaan met de definitieve vaststelling van het ontwerp provinciaal beleidsplan.
BESLUIT:
Artikel 1. Het beleidsplan ‘Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050’ wordt ongunstig geadviseerd op basis van bovenvermeld advies.
Artikel 2. Er kunnen in afwachting van een inhoudelijk participatief traject met de gemeente geen passages aangeduid worden die ongeldig verklaard moeten worden in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Hamme.
Artikel 3. Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen, team Ruimte en Bouwen van de gemeente Hamme.
BESLUIT:
De gemeenteraad
In openbare zitting vergaderd,
Neemt akte van de vragen geagendeerd door raadslid L. Van der Vorst, Vlaams Belang.
Neemt akte van zijn toelichting ter zitting:
Hierbij de vragen voor de GR van 5 juli 2023 die reeds werden gesteld op CBS van 30 mei 2023 betreffende de Turkse kermis op 27 en 28 mei 2023.
Voor de antwoorden van burgemeester H. Vijt en schepen L. De Mey, en de verdere bespreking; met tussenkomst van raadslid M. Tokgoz; zie de audio-opname.
De heer raadsvoorzitter Jan Laceur verklaart de zitting gesloten.
Namens gemeenteraad,
André Reuse
algemeen directeur
Jan Laceur
raadsvoorzitter