Terug gemeenteraad

Wed 24/01/2024 - 20:00 raadzaal

Openbaar

Geen classificatie gekozen

  • De gemeenteraad bespreekt het proces-verbaal van de zitting van 20 december 2023.

  • De gemeenteraad neemt kennis van de benoeming en eedaflegging van mevrouw Ann Verschelden tot burgemeester van de gemeente Hamme met ingang van 1 januari 2024.

  • Gezien het ontslag van de heer Herman Vijt als gemeenteraadslid, waarvan akte genomen werd in raadszitting van 20 december 2023, is dit mandaat vrijgekomen. Conform de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is de volgende opvolger de heer Etienne De Prijcker, die het mandaat aanvaardt. De geloofsbrieven werden onderzocht en goed bevonden.

    De heer Etienne De Prijcker legt de eed af in openbare zitting van de gemeenteraad in handen van de voorzitter.

  • Gezien het ontslag van mevrouw An Geerinck als gemeenteraadslid, d.d. 5 januari 2024, is dit mandaat vrijgekomen. Conform de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is de eerstvolgende opvolger de heer Ludo De Clercq. De heer Ludo De Clercq heeft te kennen gegeven het mandaat af te wijzen. Hierdoor werd de eerstvolgende opvolger, Jo Laureys, gecontacteerd. De heer Jo Laureys wenst het mandaat op te nemen. De geloofsbrieven werden onderzocht en goed bevonden.

    De heer Jo Laureys legt de eed af in openbare zitting van de gemeenteraad in handen van de voorzitter.

  • Gezien de vervanging van de heer Herman Vijt door de heer Etienne De Prijcker als gemeenteraadslid. Gezien de vervanging van mevrouw An Geerinck door de heer Jo Laureys,  dient ook de rangorde der raadsleden opnieuw aangepast te worden. Raadsleden die ná de installatievergadering van de gemeenteraad de eed als raadslid afleggen, sluiten achteraan aan, los van reeds eventueel vroeger opgebouwde anciënniteit.

  • Vroeger werden de vastgoedinformatie voor overdrachten van kadastrale percelen online door de kantoren van de notarissen aangevraagd via het e-loket op onze gemeentelijke website. Voor alle gemeenten werd dit tussen 13 juni 2023 en 13 juli 2023 georganiseerd via een nieuw digitaal vastgoedinformatieplatform.

    Dit Vastgoedinformatieplatform is een initiatief van de gemeenten, in samenwerking met VVSG, de vastgoedsector (CIB en Fednot ) en de Vlaamse Regering. Digitaal Vlaanderen staat in voor de ontwikkeling van het platform en het operationeel beheer.
    Het Vastgoedinformatieplatform wordt een digitaal portaal waar de aanvrager van vastgoedinfo via één eenvoudige weg de benodigde data in het kader van een verkoop of langdurige verhuur kan opvragen. Het platform verzamelt alle data uit de beschikbare, aangesloten bronnen (centrale registers & gemeenten). De bevoegde gemeente krijgt via het platform een vraag tot kwaliteitscontrole, waarna de info wordt afgeleverd aan de aanvrager (via PDF of rechtstreeks de data in het digitaal systeem van notaris/makelaar). De betaling en facturatie gebeurt eenvoudig via het platform.
    Vanaf januari 2024 is het gebruik van dit platform decretaal verplicht.

    De aansluiting op het Vastgoedinformatieplatform werd voorzien tussen 13 juni 2023 en 13 juli 2023.
    Het college van 10 mei 2022 ging hier principieel mee akkoord en besliste om dit verder af te handelen. Hiervoor diende een aanpassing aan het retributiereglement te gebeuren.
    De gemeenteraad van 24 mei 2023 keurde de aansluiting en de vernieuwing van het retributiereglement voor vastgoedinformatie goed als volgt.


    Het gemeentelijk retributiebedrag blijft autonoom te bepalen en er werd gekozen voor Optie 2

    Per capakey (perceel) éénmaal het gemeentelijk retributiebedrag van 112 euro.

    Maar binnen 1 aanvraag zijn bijkomende percelen gratis indien ze:

    • Aanpalend zijn
    • In dezelfde gemeente liggen
    • Indien ze géén gebouweenheid hebben (dus een tuin, bos, landbouwperceel, …)
    • Met een maximum van 4 gratis percelen per groep van 5 aangrenzende percelen

    Via het vastgoedinformatieplatform zal steeds het volledige pakket (vastgoedinformatie + uittreksels) moeten aangevraagd worden. Dit kan niet meer los van elkaar aangevraagd worden.

    Het toetredingsreglement dient nu nog door de gemeenteraad te worden goedgekeurd en voor de uniformiteit vraagt digitaal Vlaanderen om het retributiereglement mee op te nemen in dit goedkeuringsbesluit. Dit retributiereglement van 24 mei 2023 wijzigt in principe niet maar wordt mee opgenomen in het besluit waarbij het toetredingsreglement wordt goedgekeurd.
    De gemeenteraad dient ook het toetredingsreglement goed te keuren.

  • Zoals bekend maakt Hamme i.h.k.v. de regiovorming voortaan deel uit van de regio Dender.

    Reglementair gezien wordt de gemeenteraad een 2-tal keer per jaar op de hoogte gebracht van de stand van zaken regiovorming.

    Teneinde deze regiovorming uit te werken en de daaruit volgende dossiers klaar te maken, vinden op regelmatige tijdstippen voorbereidende vergaderingen plaats met alle algemeen directeurs van de regio.

    Van het verslag van de eerste vergadering nam de gemeenteraad akte zin zitting van 21 juni 2023.

    Thans liggen de verslagen van de twee daaropvolgende vergaderingen, nl. op 19 september 2023 en 8 november 2023 voor ter kennisname.

  • Op het college van 28 september 2021 werd er beslist dat de voormalige bibliotheek in het Achterthof zal omgevormd worden naar een nieuw erfgoedcentrum waar er plaats zal zijn voor zowel de collectie van het voormalig museum Van Bogaert-Wauters, het kunstpatrimonium van de gemeente en een deel van het gemeentelijk archief.

    Ondertussen zijn er al diverse stappen in dit traject ondernomen.
    Zo is architectenbureau Van Severen aangesteld om dit project te begeleiden en werkt deze een haalbaarheidsstudie uit volgens de noden en vragen van de betrokken partijen. Er komt op regelmatige basis ook een stuurgroep samen die bepaalde zaken waaronder de missie en visie van het toekomstig erfgoedcentrum bespreekt.

    Op maandag 17 oktober 2022 werd er een droom/denkdag gehouden met de stuurgroep, onder begeleiding van Faro.
    Tijdens deze dag werd er op zoek gegaan naar het grote verhaal, de rode draad.
    Er werd nagegaan welke uitstraling we wensen met ons erfgoedcentrum, welke visie we willen rond de invulling van het gebouw, welke ervaring we het publiek willen bieden.
    Ook praktische implicaties en de haalbaarheid werden verder doordacht.

    Hieruit voortvloeiend werd er, in samenwerking met Dijk92, afdeling erfgoed, een missie, visie en omgevingsanalyse opgesteld. Dit als startpunt van een ambitienota die zal bepalen welke verdere richting we uitgaan met het toekomstig erfgoedcentrum.
    De missie, visie en omgevingsanalyse werd voorgelegd ter goedkeuring aan de stuurgroep van woensdag 29 november 2023.
    Deze werd ook ter goedkeuring voorgelegd aan het bestuur van de cultuurraad op dinsdag 12 december 2023.
    Tot slot werd deze ter goedkeuring voorgelegd aan het college van dinsdag 19 december 2023.

    Deze wordt tot slot ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad zodat alle partijen hierin worden gehoord vooraleer de ambitienota verder wordt uiteengezet.

  • De gemeentelijke veiligheidscel kan voor risico’s ten gevolge van bepaalde manifestaties beslissen tot de opmaak van een bijzonder nood- en interventieplan. Van 11 februari 2024 tot en met 13 februari 2024 vindt te Moerzeke-Kastel de carnavalsfestiviteiten plaats die heel wat toeschouwers en feestvierders met zich meebrengen. Door de aard en omvang van dit evenement dient een bijzonder nood- en interventieplan te worden opgemaakt in functie van de organisatie van de hulpverlening en de multidisciplinaire coördinatie.

  • De verkavelaar van een verkaveling in de Rupsenstraat zal aan de gemeente een strook grond afstaan tussen de oude en de nieuwe rooilijn. De af te stane grond zal worden opgenomen in het openbaar domein.
    De verkavelaar heeft het kantoor van notaris Flies en De Jonghe te Hamme gevraagd een ontwerp van akte op te maken. Het kantoor heeft een ontwerp van akte opgesteld.
    De gemeenteraad wordt gevraagd de grondafstand, het ontwerp van akte en de voorwaarden vervat in het ontwerp van administratieve akte goed te keuren.

  • Het LOP Hamme volgt de regelgeving inzake inschrijvingsrecht en maakt net als de voorbije jaren gebruik van een digitaal aanmeldingssysteem.

    De schoolraad van Kleuterschool Ondersteboven gaf gunstig advies inzake de voorstellen tot capaciteitsbepaling in het gemeentelijk onderwijs voor het schooljaar 2024-2025 op 11 december 2023.

    De schoolraad van GBS De Dobbelsteen vond plaats op 24 oktober 2023 en gaf eveneens gunstig advies.

    De capaciteitsbepaling werd ook op het ABOC d.d. 22/01/2024 besproken.

    GBS De Dobbelsteen:

    geboortejaar 2022  20
    geboortejaar 2021  20
    geboortejaar 2020  20
    geboortejaar 2019  16
       
    eerste leerjaar  20
    tweede leerjaar  22
    derde leerjaar  24
    vierde leerjaar  22
    vijfde leerjaar  20
    zesde leerjaar  22

    GKS Ondersteboven - vestiging Kaai

    geboortejaar 2022  18
    geboortejaar 2021  18
    geboortejaar 2020

     18

    geboortejaar 2019  18
  • Vanaf 1 januari 2005 kunnen de Intergem-gemeenten aan de distributienetbeheerder een retributie aanrekenen voor de hinder op het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan de nutsvoorzieningen elektriciteit en gas, dit in uitvoering en met toepassing van de code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen.
    Er worden verschillende retributies voorgesteld, naargelang het gaat om sleufwerken, dringende werken, herstellingen, ....

    De duurtijd van het reglement werd door het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2022 verlengd tot en met 31 december 2025. Maar gezien het specifiek karakter van de sectoren andere dan elektriciteit, gas en drinkwater, werd er na overleg met andere steden en gemeenten beslist om hiervoor het gemeenteraadsbesluit aan te passen. 

  • In de gemeenteraad van 20 december 2023 werd de dotatie aan de Hulpverleningszone OOST goedgekeurd.

    Omwille van een materiële misslag dienen de bedragen in het beslissende gedeelte aangepast:

    Artikel 1: De totale dotatie van de gemeente Hamme aan de hulpverleningszone OOST vast te stellen op 552.990 euro in plaats van 553.633 euro.

    Artikel 2: De werkingssubsidies voor de brandweer in de meerjarenplanaanpassing 6 2020-2026 onder jaarbudgetrekening 2024/GBB/0410-00/6494000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN in te schrijven voor 504.279 euro in plaats van 504.922 euro.

  • Jaarlijks wordt een lijst opgemaakt van nominatieve subsidies, die niet onderworpen zijn aan een subsidiereglement. De nodige kredieten hiervoor zijn opgenomen in het meerjarenplan, maar de lijst aan wie deze worden toegekend maakt hier geen onderdeel meer van uit en wordt bijgevolg niet langer automatisch vastgesteld bij de vaststelling van het meerjarenplan. Het is de gemeenteraad die bevoegd is tot het toekennen ervan.

    Als wijzigingen noteren we:

    • KFC Vigor Wuitens vzw 0415.009.849 een bijkomende subsidie voor € 38.000 wat de totale toelage voor 2024 op € 60.000 brengt. De bijkomende subsidie wordt toegekend op basis van het voorleggen van facturen van het uitgevoerde specialistisch onderhoud, waarbij max. 25% van de btw wordt mee betoelaagd. 
    • Ondernemend Hamme VZW 0897.731.040 een bijkomende subsidie voor € 1.500 wat de totale toelage voor 2024 op € 20.000 brengt.
    • Projectvereniging Regionaal Landschap Schelde-Durme 0680.397.590 een bijkomende subsidie van € 500 wat de totale toelage op € 10.500 brengt.
    • Die Hamse Wuitens vzw 0414.949.667 een subsidie van € 750.
    • Herdenkingscomité Hamme een subsidie van € 750.
    • Fantasia vzw 0536.278.455 een bijkomende subsidie voor € 5.000 wat de totale toelage voor 2024 op € 10.000 brengt.
    • F.C. Hamse Bouwcentrale vzw 0719.806.316 een subsidie van € 1.100.
    • Ham-United RR85.09.22-281.34 Vanpraet Andy, Dhr. een subsidie van € 1.100.
    • Emiliani vzw 0421.911.297 een bijkomende subsidie voor € 50 wat de totale toelage voor 2024 op € 75 brengt.
    Zijn niet langer opgenomen in de lijst:
    • Polder Schelde Durme Oost (apart besluit)
    • Eefs Hoekje VZW 768 834 569 en Kattuis VZW 843.795.377 (via subsidiereglement)

    • VFG 0454 020 574 (gestopt)

    De gemeenteraad wordt gevraagd de aangepaste lijst van nominatieve subsidies 2024 goed te keuren.

     

  • Speelruimte

    Het betreft een vraag aan de agenda geplaatst door raadslid Gilles Verbeke, Groen, met toelichting door raadslid Gilles Verbeke, Groen:

    'Met de inrichting van het speelbos aan de Mirabrug op de planning en de inrichting van een speelbos nabij het skatepark in uitwerking, hebben wij volgende vragen:

      • Welke criteria worden gehanteerd om speelruimte in te richten?
      • Is er een plan om bestaande speelplekken waar nodig op te frissen?
      • Waar in de gemeente worden er eventueel nog nieuwe speelplekken voorzien?'
  • Het betreft een vraag aan de agenda geplaatst door raadslid Gilles Verbeke, Groen met toelichting door raadslid Gilles Verbeke, Groen:

    'Stand van zaken wijzigingen dienstregeling De Lijn?

      • We hebben van de diensten begrepen dat er vanuit de Vervoerregio voorlopig nog geen antwoord is gegeven op het schrijven van het college van 20 november?
        Na het schrijven ging er op 23 november nog een vergadering door van de vervoerregio. In het verslag van die vergadering lezen we dat Hamme de vraag stelde om 'spoedig een overleg te hebben met De Lijn'. Intussen zijn we al 2 maand verder. Is er intussen een overleg gepland?'

Besloten

Geen classificatie gekozen